Godot'u Beklerken Getiimiz dnemde Samuel Beckett'in unutulmaz eseri "Godot'u Beklerken

Authors Avatar

Serra Erçil

000755020

Dunya Edebiyat 2

2B: Yartıcı Çalışma (makale)

Godot’u Beklerken

Geçtiğimiz dönemde Samuel Beckett’in unutulmaz eseri “Godot’u Beklerken” bazı okulların müfredatından kaldırılmış; neden olarak ta öğrencileri depresyona sokup intihara sürükleyebileceği gösterilmiştir. Kitabın insanları depresyona soktuğunun düşünülmesi, “Godot’u Beklerken” eserinde Beckett’in hayatla ve insanın içinde bulunduğu durumla ilgili ortaya çıkardığı gerçeklerin önüne geçmemelidir.

Samuel Beckett eserinde insanın içinde bulunduğu durumla ilgili önemli saptamalarda bulunmuş ve insan hayatındaki birçok çarpıklığı göz önüne sermiştir ve Beckett, oyununun  ilk perdesinin daha ilk bölümünden bu saptamalara değinmiştir. Vladimir ve Estragon her insanın sahip olduğu acılara,  problemlere sahiptir ve herkes gibi zayıf olduğu taraflar söz konusudur. Didi ve Gogo bu problemlerinin çözümlerinin geleceğini ve Godot’un bu problemleri onlar için çözeceğine inanmaktadır. İkisi de hayal ve ideallerinden bahsetmekte fakat dışarıdan bir etkinin hayatlarına girip içinde bulundukları konumu değiştirecekleri görüşüne geri dönmektedirler. Ne zaman veya nasıl olacaklarını hatta ne olduğunu bile kesin olarak bilmeseler de yine de Godot’u beklemektedirler. Kendi kendilerine yapmak yerine, hatta bir çözüm arayışı içine girmek yerine sadece beklemektedirler. Bizler de öyle değil miyiz? Kendimiz çabalamak yerine başkalarının gelip bizi kurtarmasını beklemiyor muyuz? Estragon, oyunun en başında botlarını kastederek “Yapacak bir şey yok” der fakat Vladimir bunu duyduğunda daha felsefi ve soyut bir cevap verir “ Al benden de o kadar. Ömrümce, kendime, Vladimir, makul ol, henüz her şeyi denemiş değilsin, deyip karşı koymuştum o fikre. Sürdürüyordum mücadelemi.” İkisi de ne yapmaları gerektiğinin ya da ne istediklerini bilmemektedir; bu yüzden de bulundukları konumları değiştirememektedirler. Düşüncelerine karşı çıkarlar, bahane uydururlar ve birşeyler yapmak için çabalamaya yeltenmezler. Godot’u beklentilerini karşılayacak ve problemlerini çözebilecek güç olarak görmektedirler. Bu durumda Beckett’in Godot’u Tanrı, ya da insanlığın nesillerdir aradığı soruların cevabı olarak göstermiş istemesi mümkündür. Öte yandan Vladimir ve Estragon, bulundukları konumu beğenmese de bu durumdan çıkmaları imkansızdır çünkü nereden başlamaları ve yaşadıklarının dışında ne istemeleri gerektiğini bilmemektedirler. Beckett, bu eserde kukla gibi yaşamayı sorgulamanın yanı sıra insanların açıklanamayan bir kargaşanın içinde yaşadığını ve çözümü kendimiz üretmek yerine başkalarından beklediğimizi gözler önüne sermiştir. Öğrencilere bu kitabı yasaklamak yerine onlara hayatın her türlü yanını gösterip çözüm üretmelerini sağlamayı amaçlamak verilebilecek en yararlı eğitimdir.

Join now!

“Godot’u Beklerken”, Absürd tiyatronun ilk eserlerinden olması açısından da önemli bir eserdir. Absürd Tiyatronun amacı, dünyanın uyumsuz olduğunu, toplumda insanca bir düzen kurulamadığını, bireye aklın değil, ilkel güdülerin egemen olduğunu göstermek, böylece insanın kendini yapıntı düzenlemelerle avutmaktan vazgeçip, saçmanın bilincine ermesini sağlamaktır. Ne var ki, saçmanın bilincine erdirmek, öğrencileri depresyona sokmakla eş tutulmamalıdır. Beckett, eserinde insanlar arasındaki iletişim kopukluğuna değinip bu kopukluğun kaynağını sorgulamaktadır. Beckett “Godot’u Beklerken” de aklın, görünenin ardında yatanı bulma yolunda harcaması gereken zihinsel devinim olduğunu göstermektedir. Gözle görülen her şey hiçbir zaman tam bir doğru değildir. Anlamların ve doğruların, kimliğin yok olumuyla beraber parçalandığı günümüzde , ...

This is a preview of the whole essay