• Join over 1.2 million students every month
 • Accelerate your learning by 29%
 • Unlimited access from just £6.99 per month

Cum ajungi la un portofoliu optim de branduri

Extracts from this document...

Introduction

Cum ajungi la un portofoliu optim de branduri Atingerea unui portofoliu optim de branduri pe o anumita piata este unul dintre obiectivele cele mai dificil de atins, din cauza ca trebuie indeplinite foarte multe criterii, adeseori contradictorii, si nu exista retete general-valabile. Fiecare alternativa are avantaje, dezavantaje si, la extrema, riscurile ei. Daca ai branduri putine si nu acoperi toate segmentele importante ale pietei, pierzi oportunitatea de a castiga cat mai multi consumatori si de a-ti creste vanzarile. Astfel, pe piete, precum cea a detergentilor, multi consumatori cumpara atat un detergent premium pentru lenjerie si hainele copiilor, cat si un detergent ieftin pentru cuverturi. Iar a te cantona pe un singur segment de pret poate fi riscant, fiindca o crestere sau scadere considerabila a puterii de cumparare poate atrage schimbari importante in ponderea segmentelor pietei. Daca ai multe branduri in portofoliu, iti disipezi bugetul de marketing si nu iti sustii suficient brandurile care ar putea creste cel mai mult. Un portofoliu foarte mare de branduri este greu de sustinut si greu de gestionat - fiindca iti genereaza o mare complexitate financiara, in productie si in logistica. Portofoliul optim difera si de la o companie la alta, in functie de bugetul de marketing de care dispune compania si de masura in care are expertiza necesara pentru a face un management eficient al portofoliului. O companie mica, chiar daca si-ar permite financiar sa sustina mai multe branduri, trebuie sa aiba si capacitatea de a face managementul portofoliului - deci sa aiba o cultura multi-brand. In primul rand, nu este usor pentru o companie mica sa-si angajeze niste brand manageri experimentati. In al doilea rand, nu este suficient sa-i angajeze, ci trebuie sa aiba un management care sa inteleaga multi-brandingul - dandu-le brand managerilor puterea si instrumentele de care au nevoie si coordonandu-i - astfel incat sa gestioneze eficient mai multe branduri. Daca o companie mica are un produs de mare succes si se gandeste sa lanseze alt brand, ca sa mai acopere un segment de ...read more.

Middle

Nu exista o reteta care sa spuna ca trebuie sa te uiti lunar sau trimestrial la pozitia brandurilor tale; ritmul depinde de cat de dinamica este piata, de cat de dinamica este concurenta samd. Marii importatori, de exemplu, fac anual o analiza strategica a brandurilor, pentru a decide daca mai au nevoie de un brand, daca trebuie sa renunte la un brand sau daca e cazul sa lanseze pe piata romaneasca un brand global din portofoliul lor. Insa multe companii nu sunt pro-active, ci decid sa faca analize de piata doar ca reactie la aparitia unor probleme - le scad vanzarile, le scad profiturile sau apare un nou concurent. "Trebuie sa fii conectat, in permanenta, la consumatorii tai, pentru ca portofoliul tau de branduri nu este cumparat de tine si de familia ta, ci de niste oameni pe care trebuie sa-i cunosti, altfel s-ar putea sa ai niste surprize neplacute" spune Cristina Preda. Se considera ca un director de marketing ar trebui sa-si analizeze anual portofoliul de branduri, pentru a vedea care sunt zonele in care un brand ar putea sa creasca, printr-o repozitionare - fiindca, in conditiile in care consumatorii se schimba, pozitionarea initiala ar putea deveni irelevanta pentru ei si se vor muta la un brand al concurentei. Mai mult, oricat de multumiti ar fi de un produs, multi consumatori trec la altul fiindca, pur si simplu, au nevoie de o schimbare - iar aici nu mai e vorba de o nevoie, ci de un aspect care tine de stilul de viata, aspect la care foarte putine companii se gandesc. Iar o data cu cresterea retelelor de supermarketuri si hipermarketuri, unde oferta este cu mult mai mare decat la magazinasul din colt, tentatia a de trece la un alt brand sau alt produs este si mai mare. Probabil ca nu intamplator companiile de succes sunt si cele care se autoconcureaza permanent, precum L'Oreal, care inoveaza incontinuu, lansand frecvent, sub brandul sau umbrela L'Oreal Paris, noi produse cosmetice care sunt mai bune decat precedentele. ...read more.

Conclusion

Danone s-a concentrat pe trei categorii La nivel international, afacerile Grupului Danone sunt concentrate pe trei piete - produse lactate proaspete, apa imbuteliata, biscuiti si produse din cereale - ale caror rate de crestere sunt printre cele mai ridicate din industria alimentara. Produsele sale reflecta schimbarile intervenite in gusturile consumatorilor, care prefera tot mai mult produsele asociate cu starea de sanatate si produsele care sunt usor de mancat sau de baut - in orice moment al zilei sau in orice loc. Pe cele trei piete pe care este prezent, Danone detine pozitii de varf, fiind numarul 1 mondial pe piata produselor lactate proaspete, numarul 1 in volum pe piata apei imbuteliate si numarul 2 mondial pe piata biscuitilor si produselor din cereale. La nivel international Danone gestioneaza trei branduri-umbrela, fiecare avand numeroase subbranduri: Danone (produse lactate proaspete), Evian (apa minerala imbuteliata) si Lu (biscuiti si produse din cereale). Grupul Danone este prezent si pe piata romaneasca cu cele trei branduri. Dar Danone este singurul brand pe care l-a sustinut puternic si pe care l-a extins, dupa lansarea initiala in categoria iaurt, in foarte multe subcategorii ale pietei de produse lactate proaspete - smantana, lapte batut, iaurt cremos, iaurt cu musli, lapte cu suc de fructe etc. - pentru a raspunde asteptarilor consumatorilor. "Consumatorii romani sunt foarte educati, au gusturi rafinate, sofisticate si impun, prin comportamentul lor, o specializare cat mai mare a ofertei", arata Mircea Mateescu, directorul de resurse umane al Danone Romania. De multe ori, produsele inovatoare ale Danone au deschis, practic, noi subsegmente de piata. Prin ultimul produs inovator pe care l-a lansat - laptele cu suc de fructe Danao - Danone a intrat, intr-un fel, pe teritoriul producatorilor de bauturi racoritoare. "Piata produselor lactate proaspete s-a dezvoltat si s-a specializat foarte mult in ultima vreme. Prin urmare, inovatia este foarte importanta, deoarece conduce la crearea de noi obiceiuri in randul consumatorilor - obiceiuri care, la randul lor, sustin cresterea vanzarilor". ...read more.

The above preview is unformatted text

This student written piece of work is one of many that can be found in our GCSE Child Development section.

Found what you're looking for?

 • Start learning 29% faster today
 • 150,000+ documents available
 • Just £6.99 a month

Not the one? Search for your essay title...
 • Join over 1.2 million students every month
 • Accelerate your learning by 29%
 • Unlimited access from just £6.99 per month

See related essaysSee related essays

Related GCSE Child Development essays

 1. Health, Social Care and Early years provisions.

  Obviously in a residential home, there has to be certain levels of care, and all homes now have to meet these standards. If they fail to meet them staff ill have to be retrained or subsequently the home will either close down or new more efficient staff will be placed in the home.

 2. Health and Social care

  These children will go to the hospital right away, but may choose to visit their doctor at a later stage in order to inform him or her of any troubles they could be having, or to ask for medical information or drugs.

 1. Examining the advantages of creative activities to the client.

  the pictures that are on the collage and at the end who has got the most right. Health and Safety Requirements There aren't really any health and safety requirements for this activity. The only one I can think of is that I need to make sure that t hey don't put the pencils in their months.

 2. Review of Other-Esteem by Philip O. Hwang, Ph.D.

  We must learn to climb and that you don't have to go in any order. Hwang seems to agree with Piaget's cognitive development theory. He says that we can program ourselves to think positively and that once we have associated with this positive thinking and behavior, then we will begin to see the positive side of everything.

 • Over 160,000 pieces
  of student written work
 • Annotated by
  experienced teachers
 • Ideas and feedback to
  improve your own work