Cum ajungi la un portofoliu optim de branduri

Authors Avatar

Cum ajungi la un portofoliu optim de branduri

Atingerea unui portofoliu optim de branduri pe o anumita piata este unul dintre obiectivele cele mai dificil de atins, din cauza ca trebuie indeplinite foarte multe criterii, adeseori contradictorii, si nu exista retete general-valabile. 

Fiecare alternativa are avantaje, dezavantaje si, la extrema, riscurile ei. Daca ai branduri putine si nu acoperi toate segmentele importante ale pietei, pierzi oportunitatea de a castiga cat mai multi consumatori si de a-ti creste vanzarile.

 

Astfel, pe piete, precum cea a detergentilor, multi consumatori cumpara atat un detergent premium pentru lenjerie si hainele copiilor, cat si un detergent ieftin pentru cuverturi. Iar a te cantona pe un singur segment de pret poate fi riscant, fiindca o crestere sau scadere considerabila a puterii de cumparare poate atrage schimbari importante in ponderea segmentelor pietei. Daca ai multe branduri in portofoliu, iti disipezi bugetul de marketing si nu iti sustii suficient brandurile care ar putea creste cel mai mult.  Un portofoliu foarte mare de branduri este greu de sustinut si greu de gestionat - fiindca iti genereaza o mare complexitate financiara, in productie si in logistica.

 

Portofoliul optim difera si de la o companie la alta, in functie de bugetul de marketing de care dispune compania si de masura in care are expertiza necesara pentru a face un management eficient al portofoliului. O companie mica, chiar daca si-ar permite financiar sa sustina mai multe branduri, trebuie sa aiba si capacitatea de a face managementul portofoliului - deci sa aiba o cultura multi-brand. In primul rand, nu este usor pentru o companie mica sa-si angajeze niste brand manageri experimentati. In al doilea rand, nu este suficient sa-i angajeze, ci trebuie sa aiba un management care sa inteleaga multi-brandingul - dandu-le brand managerilor puterea si instrumentele de care au nevoie si coordonandu-i - astfel incat sa gestioneze eficient mai multe branduri.  Daca o companie mica are un produs de mare succes si se gandeste sa lanseze alt brand, ca sa mai acopere un segment de piata, dar brandul respectiv este marginalizat, nu o sa aiba niciodata succes si nu are rost sa-l introduca, iar  o companie mare are nevoie, intr-adevar, de mai multe branduri pentru a acoperi fiecare segment de piata. Dar, chiar si asa, nu exista o reteta universala, care sa spuna ca e mai bine sa mergi pe mai multe branduri sau ca e mai bine sa mergi pe mai putine sau chiar un singur brand-umbrela.

Punctul de pornire este competenta

Astfel, in domeniul FMCG exista cazuri de companii care merg, cu succes, pe mai multe branduri pentru fiecare piata pe care sunt prezente - cum fac Unilever si P&G care au, fiecare, cate trei branduri pe piata detergentilor de rufe. Si, la fel de bine, exista companii care au succes cu un singur brand-umbrela pentru mai multe categorii de produs apropiate si sub-branduri pentru fiecare categorie sau linie de produse - precum Beiersdorf, cu brandul Nivea, si L’Oreal, cu brandul L’Oreal Paris.  In masura in care ai capacitatea financiara, capacitatea de management si posibilitatea de productie -  interna sau externalizata - este mai eficient sa acoperi toate segmentele de pret semnificative ca volum de vanzari - fiindca exista si nise, pe care multe companii nu le acopera.

 

Alexandra Gatej, directorul diviziei “Home & Personal Care” (produse de ingrijire casnica si de ingrijire personala) din Unilever SCE, spune ca, pentru a ajunge la un portofoliu optim, o companie - indiferent ca este multinationala sau o firma mica -  trebuie aiba drept punct de pornire competenta sa (altfel spus: domeniul sau domeniile in care se pricepe cel mai bine), apoi sa vada daca piata pe care detine competenta are potential de crestere pe termen lung, fiindca un portofoliu se construieste in timp. “Nu in ultimul rand, managementul companiei trebuie sa aiba viziune si o strategie bine gandita, fiindca pentru a-ti construi un portofoliu trebuie sa stii care este punctul final, la care urmeaza sa ajungi”, adauga Alexandra Gatej.

 

Ea arata ca exista portofolii si categorii a caror constructie cere mai mult timp decat  a altora, fiindca raspund unor nevoi mai sofisticate sau pe care portofoliul respectiv le poate anticipa - cum este cazul pietei produselor de ingrijire a parului. Dupa sampon si balsam, piata se segmenteaza, devenind din ce in ce mai complexa odata cu aparitia produselor speciale de ingrijire a parului si, in acelasi timp, se combina cu o a doua mare piata: cea a colorantilor - care, la randul lor, induc aparitia unor alte segmente ale pietei, derivate din nevoia ingrijirii unui par colorat. “Un manager care vrea sa construiasca un portofoliu de branduri pe piata produselor de ingrijire a parului trebuie sa stie ca, la punctul final, va trebui sa aiba un flux de produse care sa se intalneasca cu o asemenea compozitie a pietei. In momentul in care vrei sa te lansezi pe piata trebuie sa stii deja si cum va arata gama ta de coloranti - care inseamna o tehnologie speciala, un alt fel de abordare si de cercetare, un alt fel de nevoi ale consumatorului”, arata Alexandra  Gatej.

Important e sa acoperi segmentele atractive

Directorul general al Roland Berger subliniaza ca portofoliul optim depinde atat de strategia companiei (fiindca un portofoliu multi-brand poate fi mai scump de sustinut decat un portofoliu cu un singur brand si o gama de produse sub brandul respectiv) cat si de gradul de segmentare a pietei (cate segmente sunt, cat sunt de diferentiate unul de celalalt si ce volum de vanzari poate genera fiecare segment). Astfel, daca piata are un segment atractiv, pe care nu esti prezent, e preferabil sa-ti maresti portofoliul, lansand un nou brand, decat sa cazi in capcana de a extinde un brand existent (de exemplu, din segmentul de pret mediu in segmentul premium: vei pierde din consumatorii tai traditionali - care nu vor mai intelege cum este, de fapt, pozitionat brandul - iar consumatorii de produse premium oricum nu-l vor cumpara).  Ideea este sa acoperi toate segmentele de piata atractive ca volum de vanzari, cu cat de putine branduri se poate. La extrema -  cand ai multe branduri pe fiecare segment - apare fenomenul de “canibalizare”.

 

Iar sublinierea “cat de putine branduri se poate” nu este intamplatoare, fiindca, pe de o parte, eficienta te obliga sa ai cat mai putine branduri, dar, pe de alta parte, aceste branduri s-ar putea sa nu fie suficiente ca sa satisfaca nevoile tot mai diversificate ale unor segmente tot mai diferite de consumatori. Ca sa acoperi cat mai mult dintr-o piata cu cat mai putine branduri, ar trebui sa ai branduri care sa acopere cat mai multe nevoi ale consumatorilor - ceea ce este, prin definitie, aproape imposibil. Un brand devine brand tocmai pentru ca ajunge sa fie asociat mental cu o anumita nevoie. In plus, pe pietele occidentale consumatorii sunt din ce in ce mai sofisticati si vor branduri si produse cat mai personalizate Pe piata romaneasca, unde consumatorul nu este atat de matur ca in strainatate, aceasta tendinta este inca incipienta ; de exemplu, o consumatoare sofisticata de produse cosmetice care are nevoi speciale nu vrea sa cumpere o crema de fata pe care o cumpara toata lumea, ci o crema pentru niste necesitati aparte, produsa in serie mica; iar cumparand aceasta crema isi reconfirma faptul ca este speciala. Pe pietele occidentale sofisticarea consumatorilor se simte din ce in ce mai acut, iar companiilor le este din ce in ce mai greu sa le acopere nevoile cu sabloanele lor de gandire. E mult mai usor sa lucrezi cu trei branduri, cu care sa crezi, ca acoperi toata piata. Iar daca piata pe care operezi  nu este de aceeasi parere, exista intotdeauna alternativa intrarii pe noi piete, mai tinere. Asa au ajuns aceste companii sa vina pe piete precum cea a Romaniei, cu cele trei branduri- umbrela pe care le au, si sa inregistreze niste cresteri fabuloase ale cifrei de afaceri, nerelevante, de altfel,  deoarece investitia a fost masiva si profitul inexistent. Iar peste toate acestea, mai devreme sau mai tarziu, si consumatorii de pe aceste piete se vor sofistica.

Join now!

 

Mai mult, pentru ca dificultatea sa fie si mai mare, portofoliul optim se schimba in timp, pe masura ce se schimba piata si, in ultima instanta, consumatorii carora li se adreseaza brandurile si produsele din portofoliu.

Companiile au inceput sa constientizeze faptul ca nu mai pot ignora aceasta schimbare si ca, daca raman blocate in ideea de portofoliu optim, s-ar putea ca piata sa le-o ia inainte. Portofoliul optim depinde foarte mult de obiceiurile si de preferintele consumatorilor. Insa, daca portofoliul optim difera de la o companie la alta - in functie de dimensiunea si stadiul de dezvoltare in ...

This is a preview of the whole essay