Metafiktion er betegnelsen for den type af sknlitteratur, film og drama, som gr opmrksom p, at det, der fortlles, ikke er virkeligt, men netop noget digtet, noget man forstiller sig. Det fiktive i kunstvrket bliver ikke skjult, men pvise

Authors Avatar

 ”Metafiktion er betegnelsen for den type af skønlitteratur, film og drama, som gør opmærksom på, at det, der fortælles, ikke er virkeligt, men netop noget digtet, noget man forstiller sig. Det fiktive i kunstværket bliver ikke skjult, men påvises og diskuteres i kunstværket selv. Metafiktion er således en undersøgelse af forholdet mellem digt og virkelighed.” (http://da.wikipedia.org/wiki/Metafiktion).

 I teksten ”Metafiktion” prøver Anker Gemzøe at sætte metafiktionen sammen, som en litterær retning. Han bemærker at den metafiktive tekst har rødder langt tilbage i litteraturen. ”…fra renæssancen og frem er den litterære selvrefleksion et centralt træk i sådanne romanklassikere som Rebelais’ ”Gargantua et Patagruel” (1532-64), Cervantes’ ”Don Quxote” (1605-15), Fieldings ”Tom Jones” (1749), Sternes ”tristram Shandy” (1760-67) og Diderots ”Jacques le Fataliste” (1773)”. (Gemzøe, s. 119 l 15-18). I disse nævnte tekster, fra den tidlige romanhistorie, ser vi de selvkommenterende og fiktionsprægede træk.

 Det er dog først meget senere, at metafiktionen får sit eget begreb, fænomenet er dog blevet beskrevet og diskuteret i litteraturvidenskaben fra den tyske romantik, dog med andre termer.

 Metafiktion kan man finde i forbindelse med skønlitteratur, computer-fiktion, tv-fiktion film oma.

Metafiktion er fiktion, der tematiserer sin egen fiktionalitet”. Det er altså nærmest litteratur, der placerer sig mellem fiktion og kritik.

Emnet kan meget kort beskrives som en slags selvkritisk fortælling, der tematiserer og problematisere sin egen fiktive status. Termen ”metafiktion” forbindes ofte med postmodernismen, men forekommer dog ikke kun i postmodernismen selvom den er meget fremtrædende der

En af de mest omtalte og tydelige træk ved metafiktion er kinesisk æske-systemet, hvor de forskellige fortællinger skiftevis indlejrer sig i og omslutter andre fortællinger. At læse metafiktion bliver således at læse flere historier på samme tid. Når man taler om kinesisk æske-systemet, vil der være et større fokus på rammerne og rammebrud. En ramme er det der holder historien sammen, og en bestemt historie foregår mellem bestemte karakterer og i en bestemt tid. I en ramme kan der godt være andre rammer, som vi eksempelvis ser det i Karen Blixens ”Tusind og én nat”.

En elementær og universelt udbredt form er rammefortællingen, der motiverer en fortælling og præsenterer en fortæller” (Gemzøe, Anker – Metafiktionens mangfoldighed, s. 34+35 l 33-1)

I metafiktion har man (1) en forfatter, der skaber (2) en fortæller, der fortæller (3) en historie, der skaber (2a) en ekstra fortæller, der fortæller (3a) en anden historie til (4a) en fiktionek modtager, og den overordnede historie har (4) en motager, som er læseren. (Gemzøe, Metafiktion – selvrefleksionens retorik).

Endvidere er metafiktion kendetegnet ved meget brug af intertekstualitet. Ikke fordi man kan finde intertekstualitet i alle metafiktive tekster, men i mange af dem.

Join now!

Metafiktion og intertekstualitet griber ind i hinanden. Metafiktion er et særtilfælde af intertekstualitet, som er et særtilfælde af metafiktion.” (Gemzøe, Anker – Metafiktionens mangfoldighed, s. 37 l 30-32)

Der er mange formål og former af intertekstualitet og formerne kan variere fra konkrete citater til opbygningen af en hel tekst.

Gemzøe har i ”Intertekstualitet. Tavshed og ord hos Michail Bachtin og Villy Sørensen” forsøgt at give begrebet intertekstualitet sin egen drejning. Han har

”foreslået de følgende rammekategorier:

  • Specifik intertekstualitet: herunder hører direkte påvirkninger eller polemikker, bevidste og specifikke henvisninger, hvad enten de er lettilgængelige eller mere ...

This is a preview of the whole essay