Elin Björn IB1A

Svenska HL

Tingvallagymnasiet

06.05.22

Dvärgen – ett personporträtt

”Jag är 26 tum lång, välväxt, med de rätta kroppsproportionerna,

möjligen är huvudet något för stort. Håret är inte svart som de andras

utan rödaktigt, mycket strävt och mycket tätt, bakåtstruket från

tinningarna och från den breda fastän inte särskilt höga pannan.”

Så börjar Pär Lagerkvist sin berättelse om en dvärg vid ett hov i en typisk italiensk renässansmiljö någongång i början av 1500-talet. Romanen är skriven i jag-form som Dvärgens egna dagboksanteckningar där alla händelser i det lilla furstedömet blandas med hans enga tankar och åsikter. Hela berättelsen är sedd ur Dvärgens perspektiv, precis som att läsaren möter och lär känna alla andra karaktärer genom honom.

Dvärgen ser sig själv som mycket självmedveten, sensiblare och mer mottaglig än andra. Han säger sig besitta en uråldrig visdom med vilken han kan se genom andra människor och förstå deras tänkar och avsikter bättre än de själva. Även om Dvärgen ser på allt och alla med hat och förakt bidrar Lagerkvists berättarteknik med ett ökat förstående för hur Dvärgen tänker och även till att läsaren lär känna huvudkaraktären bättre.

Join now!

Det framgår flera gånger att Dvärgen ser livet som meningslöst. Han ser människor som enfaldiga för deras oförmåga att se det poänglösa med deras strävan och hur den mänskliga kulturen är byggd på meningslöshet. Det förefaller honom likgiltigt med andras liv, död och lidande och med sin avsaknad av empati kan han medvetet använda andra människors olycka till sin egen fördel.

Dvärgen känner en stark vämjelse inför allt som har med människokroppen att göra, allt som annars tycks fullkomligt naturligt. Att se människor äta får det att vända sig i magen på honom, vadhelst som har med sexualitet ...

This is a preview of the whole essay