COMPORTAMENTUL DE ACHIZIIE AL Sc Vegetalis prod srl

Authors Avatar

UNIVERSITATEA ROMANO-AMERICANA

  1. PREZENTAREA FIRMEI
  1.  Istoricul firmei

Societatea comerciala VEGETALIS PROD a fost fondata in anul 2006 sub forma de societate cu raspundere limitata, inregistrata la Registrul Comertului Buzau cu numarul:  J10/279/2006, avand codul de identificare fiscala: 18465416 si sediul social in comuna Ramnicelu, jud. Buzau. Capitalul social este de tip privat romanesc.

 Obiectul principal de activitate al întreprinderii, de la data înfiinţării şi până în prezent, este cultivarea ciupercilor comestibile.

Un an mai tarziu, in 2007, este finalizata la Ramnicelu si constructia celei mai noi ciupercarii din Romania. Investitia a venit ca urmare a nevoii tot mai evidente de schimbare in stilul de consum al romanilor si isi propune sa fie o alternative viabila si constanta la importurile de ciuperci din Polonia si tarile invecinate.

Fabrica dispune de cele mai moderne tehnologii eco-friendly si de personal policalificat, astfel incat produsele oferite spre larg consum in key-accounts-urile din tara sau in supermarketuri sa se ridice intotdeauna la nivelul asteptarilor pietei si sa depaseasca criteriile de calitate si cerintele UE in acest domeniu.

  1. Structura organizatorica si personalul unitatii

Cu un numar de 20 de angajati policalificati, fabrica isi atinge obiectivele propuse printr-un climat cald, degajat, lucrul in echipa dovedindu-si eficienta. Personalul firmei este preponderent tanar, cu varste cuprinse intre 25 – 45 de ani.

SC VEGETALIS PROD SRL dispune de o structură organizatorică de tip piramidal, iar conducerea societăţii se realizează de către Directorul General. Acesta isi depaseste atributiile astfel ocupandu-se chiar de partea de marketing a firmei, de contractarile cu tertii dar si de chestiuni administrative.

Adunarea Generală a Acţionarilor are următoarele atribuţii principale:

        - aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli

        - aprobă bilanţul contabil şi contul de profit şi pierdere

        - aprobă listele pentru investiţii

        - hotărăşte cu privire la creşterea sau scăderea capitalului social

Consiliul de Administraţie este condus de un preşedinte care este şi Directorul General al firmei. Este format din reprezentanţi ai acţionariatului, şi poate delega un Comitet de Direcţie care trebuie să prezinte Registrul de debitări la fiecare şedinţă a consiliului de administraţie şi-l poate revoca totodată

Gestionarul reprezinta puntea de legatura a firmei cu piata. El primeste comenzile, le onoreaza, gestioneaza stocurile si le contabilizeaza continuu.

Fiind vorba de o cantitate medie de 30 de tone de ciuperci produse lunar care necesita recoltare, exista unsprezece culegatori care actioneaza eficient si in timp util.

Materia prima, compostul si turba, sunt importate din Ungaria. Societatea se aprovizioneaza cu ajutorul unui autocamion de tip TIR dotat cu semiremorca frigorifica, inchiririat de la o societate de profil.

 Cei doi soferi angajati se ocupa de distributia ciupercilor catre clienti prin intermediul autoutilitarelor specializate pentru transport alimente.

Odata ajunse compostul si turba la fabrica, personalul auxiliar, format din patru barbati, se ocupa de incarcare pe rafturile celulelor termoizolate ale unitatii; participa de asemenea la descarcarea compostului de pe rafturi la incheierea unui ciclu de productie.

Intreg procesul de cultivare al plantelor este coordonata de tehnologul unitatii. Acesta contribuie la buna functionare a automatizarii din fabrica, la supravegherea parametrilor, a reglajelor si actioneaza la remedierea eventualelor erori sau defectiuni din sistem.

  1. Profilul activitatii

Obiectul pricipal de activitate al societăţi este, conform cod CAEN -0113- cultivarea legumelor si a pepenilor, a radacinoaselor si tuberculilor, respectiv cultivarea ciupercilor din celebra si gustoasa specie Agaricus (Champignon) iar brandul sub care acestea sunt comunicate este OJARDIN- ciuperci proaspete din gradina romaneasca.

Ciupercariile pot fi considerate reciclatoare a deseurilor din alte ferme. Ciupercile folosesc pe post de “hrana” deseurile altor ferme cum ar fi: fan, frunze uscate, balegar sau gainat.

           Ciupercile au nevoie de un suport organic pe care sa creasca si din care sa isi procure hrana. Spre deosebire de alte plante, ciupercile nu au nevoie de lumina, dupa cum lipsa luminii nu este necesara. Ciupercile au nevoie de o incapere care se fie termic izolata si bine aerisita.

Odata ce compostul este asezat pe rafturi sau saci de plastic in care se presara miceliul, dupa 10-12 zile apar primii muguri sau “primordiile de fructificare”; dupa alte 6 zile  apar butonii de fructificare. Dupa 3 saptamani de insamantare va aparea primul val de ciuperci gata de recoltare. Perioada de recoltare tine cam 40-45 zile si la fiecare 2 zile apare o noua recolta. Astfel de pe 1mp se culeg cam 10 kg de ciuperci Agaricus pe un ciclu. La sfarsitul ciclului se sterilizeaza incaperea pentru ca sporii generatiei precedente sa nu imbolnaveasca cu virusi si bacterii urmatoarea generatie de ciuperci. Urmatorul ciclu se incepe imediat dupa sterilizare.

Join now!

Din punctul de vedere al fluxului tehnologic, la ciupercaria de la Ramnicelu traseul produsului finit nu se intersecteaza niciodata cu traseul alimentarii cu materia prima, contribuind astfel la cresterea calitatii ciupercii. Mijloacele moderne de aprovizionare si incarcare cu compost cat si tehnologia moderna de cultura implementata, unice in Romania, asigura acest lucru.

Eliminarea pesticidelor considerate nocive si utilizarea substantelor ecologice in combaterea daunatorilor duce la obtinerea unui produs natural. De asemenea utilizarea aburului in procesul de sterilizare a camerelor de cultura asigura o sterilizare sigura si ecologica. Din punct de vedere al spatiului de productie, ciupercaria este constituita din zece ...

This is a preview of the whole essay