Cuprins

Cap.1.Activitatea agentului economic.............................................................. 3

1.1. Prezentarea generala a agentului economic................................. 3

1.2. Procesul de management in cadrul agentului economic:

procese de munca, resurse umane................................................. 3

1.3. Nivelurile si piramida managementului agentului economic.

Organe si functii de conducere corespunzatoare fiecarui nivel

de management................................................................................. 7

Cap .2. Activitatea financiar bancara.............................................................. 8

2.1. Modul de calcul al impozitelor si taxelor, termenele de plata,

acte normative... ............................................................................. 8

2.2. Modul de calcul al salariilor......................................................... 10

2.3. Resursele financiare ale intreprinderii...................................... 14

2.3.1.Finantarea ciclului de exploatare............................................... 15

2.3.2.Metode de determinare a necesarului de finantare

a ciclului de exploatare................................................................. 16

2.3.3. Echilibrul financiar.Calculul indicatorilor

echilibrului financiar si ai capacitatii de autofinantare........... 17

2.4. Metode de dimensionare a stocurilor......................................... 19

Cap. 3. Activitatea contabila............................................................................. 20

3.1. Documente privind evidenta operativa,

intocmirea si circuitul acestora..................................................... 22

3.2. Forma de contabilitate folosita...................................................... 23

3.3. Aspecte privind contabilitatea financiara.................................... 24

3.4. Evidenta contabila a fondurilor proprii

si a fondurilor atrase (straine)...................................................... 25

3.5. Contabilitatea investitiilor, a mijloacelor fixe

si a imobilizarilor financiare.......................................................... 28

3.6. Contabilitatea stocurilor................................................................ 31

3.7. Contabilitatea trezoreriei agentului economic............................. 33

3.8. Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor.................................... 35

3.9. Situatii financiare anuale.............................................................. 37

Cap. 4..Activitatea de marketing..................................................................... 39

4.1. Organizare activitatii de marketing.............................................. 42

Bibliografie........................................................................................................... 45

1. Activitatea agentului economic

1.1. Prezentarea generala a agentului economic.

S. C. TRITON S.R.L. este persoana juridica romana, avand forma de societate cu raspundere limitata , desfasurandu-si activitatea conform cerintelor de calitate si legislatiei în vigoare.

Societatea s-a infiintat la data de 10.07.1995, cu capital 100% privat romanesc, avand sediul in Constanta, Str. Eliberarii, nr.37, bl. AE5A,ap. 8.

Capitalul social este fixat la suma de 400 lei numerar, depus la data constituirii societatii apartinand unor trei asociati. Capitalul se divide in 40 de parti sociale a cate 10 lei fiecare si este impartit astfel:

- primul asociat detine 30 parti sociale

- al doilea asociat detine 8 parti sociale

- al treilea asociat detine 2 parti sociale.

Conducerea societatii este asigurata de catre primul asociat, care are functia de director general.

Societatea comerciala TRITON SRL are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al masinilor pentru industria miniera si constructii- Cod CAEN 5182.

Societatea dispune de patru locatii in care isi desfasoara activitatea: Constanta, Cernavoda, Galati, Urziceni. Sediul social al societatii este in Constanta

1.2. Procesul de management in cadrul agentului economic: procese de munca, resurse umane.

Firma este agentul economic de baza al fiecarei economii, principalul generator de valoare si valoarea de întrebuintare în cadrul careia îsi desfasoara activitatea majoritatea populatiei ocupate în fiecare tara, indiferent de nivelul sau de dezvoltare;

Primele cristalizari ale managementului au avut ca obiect firma, întreprinderea, care în continuare a fost un teren fertil pentru inovarile pe planul teoriei si practicii manageriale, cu contributia directa si nemijlocita a unui mare numar de persoane.

Momentul esential al procesului de management îl reprezinta decizia manageriala, moment ce se regaseste în toate functiile managementului.

Exercitându-si functiile sale, managementul pune în miscare o serie de activitati ale firmei. Functii principale ale managementului sunt: previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea si controlul.

Previziunea este functia care vizeaza adoptarea deciziilor referitoare la definirea obiectivelor viitoare ale organizatiei si la mijloacele pentru atingerea acestora. Se stabileste cu ce resurse si cu ce activitati se pot îndeplini obiectivele organizatiei, cât de aproape sau de departe se situeaza ea, la un moment dat, de obiectivele propuse, ce actiuni corective se impun în cazul abaterilor de la telurile propuse.

Organizarea vizeaza actiunile de creare a structurii care va permite realizarea obiectivelor si actiunilor de coordonare efectiva a resurselor catre manager.

Repartizarea sarcinilor, gruparea acestora în departamente functionale si alocarea resurselor pe departamente, stabilirea modului de colaborare dintre grupuri sau persoane, sunt activitati care apartin functiei manageriale de organizare.

Conducerea (antrenarea si coordonarea) reprezinta functia care implica utilizarea influentei conducatorului pentru atragerea, motivarea si stimularea actiunilor angajatilor pentru realizarea obiectivelor propuse.

Coordonarea reprezinta ansamblul proceselor de munca prin care se armonizeaza deciziile si actiunile personalului firmei si a subsistemelor sale, în cadrul previziunilor si sistemului organizatoric stabilite anterior.

Coordonarea este o "organizare în dinamica", a carei realizare depinde de existenta unei comunicari adecvate la toate nivelele organizationale.

Antrenarea cuprinde ansamblul proceselor prin care personalul firmei este determinat (influentat) sa participe eficace la realizarea scopurilor organizatiei, luând în considerare factorii care îi motiveaza.

Fundamentul antrenarii îl reprezinta motivarea, ce rezida în corelarea satisfacerii nevoilor si intereselor personalului cu realizarea obiectivelor si sarcinilor atribuite.

Se impune adecvarea motivatiilor la caracteristicile fiecarui salariat, eliminând abordarea nivelatorie, standardizata a motivarii, ce conduce la "neimplicare", efort minim, ineficienta.

Controlul implica actiuni prin care se stabilesc standardele de performanta ale membrilor organizatiei, se compara performanta curenta cu standardele si se adopta actiuni corective în cazul abaterilor fata de standarde.

Toate aceste functii implica elaborarea deciziei si comunicarea sau schimbul de informatii.

Elaborarea deciziei este un proces complex, care constituie principala ratiune a prezentei managerilor în cadrul organizatiei. Ea necesita rationamentul logic de identificare si de alegere a actiunilor compatibile cu obiectivul (ele) organizatiei.

Comunicarea este procesul prin care se recepteaza si transmit informatii care conditioneaza elaborarea deciziei.

Organizarea manageriala este subordonata realizarii obiectivelor previzionate. Obiectivele firmei stabilite ca urmare a procesului de previziune pot fi privite drept caracterizari cantitative si calitative ale scopurilor urmarite de firme.

Obiectivele firmei sunt stabilite pentru a fi realizate. In vederea realizarii obiectivelor se initiaza si elaboreaza un ansamblu de procese si actiuni care trebuie desfasurate intr-o anumita ordine, procedandu-se la organizarea de ansamblu a firmei, in cadrul careia un loc important il detine organizarea procesuala.

Organizarea procesuala consta in descompunerea proceselor de munca fizica si intelectuala in elementele componente (operatii, timpi, miscari etc.), insotita de analiza acestora, in scopul regruparii lor in functie de nivelul obiectivelor la realizarea carora participa. In procesul de organizare se mai tine seama si de omogenitatea si/sau complementaritatea lor, nivelul si natura pregatirii personalului care le realizeaza, precum si specificul metodelor, tehnicilor si instrumentelor folosite, in scopul realizarii obiectivelor cu o eficienta sporita.

Semnificatia organizarii procesuale consta in faptul ca, cu ajutorul ei, se contureaza, ordoneaza si se antreneaza ansamblul de procese de munca fizica si intelectuala ce se desfasoara in cadrul firmei. In ce priveste rezultatele organizarii procesuale, acestea se concretizeaza in delimitarea si definirea functiilor firmei, precum si a componentelor acestora, respectiv activitatile, atributiile si sarcinile. Necesitatea organizarii procesuale a activitatii intreprinderii este impusa de complexitatea proceselor de munca fizica si intelectuala, fapt care intr-o abordare stiintifica a lor sa impuna descompunerea ansamblului in partile componente, studierea acestora in conditii de iteractiuni, constituirea de subansambluri perfectionate care sa asigure ansamblului o functionare superioara.

Functiunea intreprinderii, componenta a organizarii procesului consta in ansamblul activitatilor omogene, asemanatoare sau (si) complementare, efectuate de salariati de o anumita specialitate cu folosirea unor metode si tehnici specifice, orientate spre realizarea acelorasi obiective derivate principale.

În general într-o organizatie exista cinci functiuni principale: cercetare-dezvoltare, comerciala, productie-servicii, financiar-contabila si personal.

Functia de cercetare-dezvoltare cuprinde activitati care tin cont de domeniul de conceptie (studii, analize, calcule etc.) cu scopul de a organiza activitatea firmei pe baze stiintifice, sa prefigureze perspectivele ei de dezvoltare, sa introduca si sa extinda o eficienta ridicata. Aceasta functiune cuprinde totalitatea activitatilor care preced si prevad activitatea comerciala propriu-zisa.

Functia de productie cuprinde ansamblul complex si integrat de mijloace de productie si activitati. Continutul functiei de productie este constituit din totalitatea activitatilor care genereaza fluxul material, de la eliberarea materiei prime din depozit, trecand prin transformari succesive, pana la punerea in vanzare a marfurilor realizate. Administrarea productiei inseamna calcularea vanzarilor previzionate, stabilirea sarcinilor de productie si controlarea stocurilor.

Functia comerciala cuprinde trei activitati: marketing, aprovizionare si vânzare. Comparativ cu celelalte functii, cea comerciala ocupa locul principal, constituind functia fundamentala si cea mai complexa a intreprinderii comerciale. Ea cuprinde activitati legate de aprovizionarea, stocarea si vanzarea marfurilor si serviciillor. Prin functia comerciala intreprinderea comerciala reactioneaza in esenta la influenta factorilor externi.

Functia financiar-contabila cuprinde totalitatea activitatilor destinate sa asigure fondurile banesti necesare intreprinderii comerciale, folosirea lor rationala, obtinerea si repartizarea rezultatelor financiare, organizarea contabilitatii si intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli banesti si a bilanturilor periodice.

Functia de personal urmareste sa asigure firmele (societati comerciale, regii) cu forta de munca calificata necesara si cuprinde activitati care se refera la previziunea necesarului de personal, recrutarea, selectionarea, incadrarea, promovarea, perfectionarea si protectia salariatilor.

Aceasta functie este importanta deoarece ea trebuie sa administreze resursele umane ale intreprinderii. In functie de dimensiunea intreprinderii ea este asumata de catre directorul insusi sau repartizata intre diferitele compartimente (servicii) ale intreprinderii sau incredintata unui compartiment specific.

Functia de personal are acest specific, ca toate actiunile pentru a fi eficace trebuie sa integreze dimensiunea umana. Corelatia patron-salariati este esentiala pentru a conduce bine politica de personal. Acest aspect al problemei a orientat politica functiei de personal si a dezvoltat studiul urmatoarelor aspecte: organizarea muncii, a timpului de munca (orar liber), igiena, securitatea, rolul incadrarii. Conditiile de munca se integreaza din ce in ce mai mult notiunii de "calitate a vietii".

Functia de personal (resurse umane) trebuie sa trateze problemele privind: recensamantul nevoilor de personal, remunerarea salariatilor, recrutarea, formarea, promovarea si perfectionarea personalului.

Formarea profesionala este procesul în care noul angajat este calificat în meseria respectiva în cadrul societatii.

Recrutarea fortei de munca calificata cuprinde ca etape procedura de recrutare, resursele de recrutare si tehnicile de selectie si evaluare. Recrutarea fortei de munca calificata se face prin emiterea unui anunt. Tehnicile de selectie presupun mai multe etape:

completarea unei cereri de angajare;

depunerea unui curriculum vitae;

testarea cunostintelor;

proba practica (daca se considera necesar) ;

interviu ;

examenul medical ;

Cei selectati sunt instruiti din punct de vedere al protectiei muncii si apoi primesc fisa postului cu atributiile respective, semneaza contractul individual de munca.

Pentru mentinerea nivelului tehnic al salariatilor la un înalt grad de competitivitate se organizeaza cursuri de perfectionare profesionala.

Negocierea pentru stabilirea salariului se face individual între salariat si directorul general, tinând cont de rezultatul activitatii salariatului si de sarcinile de serviciu ale acestuia.

In concluzie, se urmareste imbunatatirea performantelor si satisfactiei angajatilor, constientizând faptul ca valorificarea potentialului pe care îl reprezinta personalul este sinonima cu succesul în afaceri.

Altfel spus, o institutie care se doreste orientata spre client, trebuie sa fie în aceeasi masura orientata spre angajat.

In societate, toate relatiile de munca între angajator si angajat sunt generate de contractul colectiv de munca.

Acesta este structurat pe sectiune se refera la salarizarea personalului, angajarea, protectii specifice ale salariatului, modul cum se rezolva conflictele sociale, drepturile si obligatiile ale salariatului cat si ale angajatorului.

1.3. Nivelurile si piramida managementului agentului economic. Organe si functii de conducere corespunzatoare fiecarui nivel de management.

Conducerea societatii TRITON SRL este asigurata de directorul general.

Personalul este supus prevederilor propriului regulament de ordine interioara.

Activitatea este organizata pe compartimente de lucru pentru care s-au desemnat sefi de compartimente.

Organigrama punctului de lucru TRITON S.R.L. din Constanta, este urmatoarea :

I. director general - administrare generala;

II. director economic - birou financiar contabil;

III. director resurse umane - birou evidenta personal

- birou evaluare-normarea muncii;

IV. director comercial - birou marketing

- birou aprovizionare-desfacere: - magazin pvc

- magazin scule

- magazin accesorii pentru mobila

- departamentul depozit - distributie

- departamentul agentilor de vanzari

- departamentul service

V. depatament juridic.

2. Activitatea financiar bancara

2.1. Modul de calcul al impozitelor si taxelor, termenele de plata, acte normative

Impozitul este definit ca fiind plata baneasca obligatorie ,generala si definitiva efectuata de persoane fizice si juridice in favoarea bugetului de stat ,in cuantumul si la termenele precis stabilite de lege ,fara obligatia din partea statului de a presta un echivalent imediat si direct .

Caracteristicile fundamentale ale impozitului sunt;

- caracterul pecuniar = este o prelevare baneasca

- caracterul obligatoriu = este o prelevare impusa si incasata de stat si nu de o prelevare cu caracter voluntar

- caracterul fara contraprestatie =imediata si directa (nu este pretul unui serviciu primit,dar exista o contraprestatie indirecta sub forma utlizarii serviciilor publice)

- caracterul definitiv=contribuabilul nu mai primeste banii inapoi

- caracterul financiar =impozitul serveste la acoperirea cheltuielilor publice .

In elaborarea unui produs fiscal (impozite,taxe,drepturi si contributii cu caracter fiscal)trebuie sa stabileasca momentul reglementarii si ulterior in etapa legislativa,in mod clar si concis,elementele care formeaza structura tehnica a impozitului,precum si a principiilor impunerii(principiul justetii impunerii "entitatii fiscale",principiul comoditatii impunerii si principiul eficientei "randamentului impozitului").

Astfel , trebuie avute in vedere :

1 faptul generator =care constituie evenimentul juridic sau material care da nastere la aparitia obligatiilor fiscale ,sfera de aplicare si platitorul impozitului si precizarea naturii contribuabilului -persoana fizica sau persoana juridica.

2 felul operatiunii impozabile = (natura activitatii economice,consecintele pecuniare ale operatiunile impozabile :operatiuni cu titlu oneros si operatiuni cu titlu gratuit.

3 asezarea impozitului = determinarea si evaluarea materiei impozabile,recurgerea la utilizarea unor elemente specifice principiului realitatii si respectiv principiului personalizarii impozitului .

Calculul impozitului ,respectiv determinarea cuantumului monetar al impozitului necesita stabilirea :

- persoana care efectueaza calculul(contribuabilul de drept sau administratia fiscala)

- cota de impozitare

- scutirile,reducerile si majorarile acordate sau aplicate

- procedeul de calcul .

In cazul impozitului pe venit,persoana care efectueaza calculul impozitului datorat de contribuabil este administratia fiscala(organul fiscal in raza caruia isi are contribuabilul resedinta),in baza declaratiei contribuabilului privind veniturile estimate/realizate,iar cota de impozitare este cota unica de 16%.

Clasificarea impozitelor

A Dupa trasaturile de fond si de forma si dupa modul de percepere ,distingem cea mai importanta grupare a impozitelor si taxelor:

a) impozite directe care se stabilesc si se percep nemijlocit de la persoane fizice si juridice pentru venituri sau bunuri prevazute de lege,de exemplu:impozitul pe venit,pe profit,pe dividende,pe venituri realizate de P.F si P.J nerezidente si pe veniturile reprezentantelor sau organizatiilor straine realizate in Romania . In cazul impozitelor directe platitorul coincide cu cel ce suporta impozitul .

In functie de criteriile care stau la baza asezarii lor ,impozitele directe se pot grupa in impozite reale si impozite personale.

Impozitele reale se caracterizeaza prin aceea ca se stabilesc in legatura cu anumite obiecte materiale (pamant,cladir,magazine,etc)facandu-se abstractie de situatia personala a subiectului impozabil .Ele se mai numesc si impozite obiective (sau pe produs),deoarece se aseaza asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil .

Impozitele personale care tin cont in primul rand de situatia personala a subiectului impozabil ,motiv pentru care se numesc si impozite subiective.

b) impozite indirecte =care se stabilesc asupra vanzarii de bunuri sau prestarilor de servicii sau executarii de lucrari.In general , aceste impozite sau taxe sunt incluse in pretul marfurilor ,serviciilor sau lucrarilor si se suporta de consumatorii sau beneficiarii acestora ,de persoane fizice sau juridice , altele decat subiectii impozabili .In categoria impozitelor indirecte ,caracterizate prin aceea ca platitorul difera de cel care suporta impozitul sau taxa ,intra :TVA,accize,taxe vamale, si altele.

B Dupa obiectul impunerii ,deosebim:

- impozitul pe venit,pe profit,pe avere ,pe cheltuieli.Primele doua vizeaza existenta venitului ,respectiv averii.Impozitul pe cheltuieli vizeaza cheltuirea venitului si averilor.

C Dupa scopul urmarit la introducerea lor ,impozitele se grupeaza in :impozite cu caracter fiscal si impozite cu caracter de ordine.

Impozitele cu caracter fiscal sunt instituite in vederea realizarii de venituri pentru acoperirea cheltuielilor bugetare(impozit pe venit,taxe de consumatie,etc.).

Impozitele de ordine sunt introduse in primul rand pentru limitarea unei actiuni sau in vederea atingerii unui tel care nu are caracter fiscal(ex:taxe mari pentru bauturi alcoolice,tigari).

2.2 Modul de calcul al salariilor

Pentru a putea fi contabilizat, capitalul uman trebuie sa fie comensurat valoric. Notiunea de valoare a capitalului uman nu este aceeasi pentru diferiti parteneri ai intreprinderii. Astfel, administratorul firmei este interesat de costul resurselor umane, pe cand investitorii prefera cunoasterea valorii resurselor umane, ca o componenta a valorii globale a elementelor necorporale ale firmei (o parte din valoare fondului comercial).

In literatura contabila s-au formulat urmatoarele metode de evaluare a costurilor resurselor umane:

- metoda costurilor istorice: presupune inregistrarea costurilor ce au caracter de investitie (cum sunt costurile cu recrutarea, selectia, integrarea, formarea, promovarea etc personalului). Costul acesor active trebuie amortizat pe o perioada egala cu durata de viata utila a capitalului uman.
Join now!


- Metoda costului de inlocuire: prezentata ca o extensie a costurilor istorice, se bazeaza pe principiul actualizarii costurilor istorice si are drept scop inregistrarea cheltuielilor ce trebuie angajate pentru a reconstitui, in aceeasi marime, potentialul uman de care dispune intreprinderea la un moment dat.

- Metoda costului de oportunitate: consta in determinarea valorii resurselor umane in utilizarea lor alternativa cea mai favorabila. Autorii metodei au sugerat un sistem concurential de licitare in interiorul firmei, unde responsabilii de compartimente joaca rolul de cumparatori de personal. Printr-o asemenea licitatie se crede ca se stabilleste o situatie de echilibru, care ...

This is a preview of the whole essay