Cursus: Geschiedenis en theorie van de Nieuwe Media Floor Botden

Docent: Levien Nordeman 3401359

Opdracht: Toets 2 6 maart 2008

Het perfecte leven

Leven in een wereld die jij hebt ontworpen, leven in een stad die jij hebt gebouwd, met de baan van je dromen, met het uiterlijk van een topmodel en het imago van een rockstar. Een leven dat voor menig mens wel eens voorbij komt in de nachtelijke uurtjes. Een leven dat begint met het sluiten van je ogen en eindigt met het geluid van de wekker. Toch is het voor veel mensen meer dan een droom. Het is een leven dat begint met een klik op de muis en eindigt met een klik op de muis. Een leven dat zelfs, voor sommigen, nooit echt lijkt te eindigen. Het leiden van een tweede leven is sinds 2003 mogelijk in het online spel SECOND LIFE. Het begon destijds klein en heeft zich anno 2009 ontpopt tot een hype en voor sommigen zelfs tot een ware levensstijl. SECOND LIFE is een driedimensionale 'Massive Multiplayer Online Role Playing Game' (Wikipedia, 2009) waarin de speler zich beweegt in een door zichzelf ontworpen wereld.

In dit essay wil ik ingaan op de nieuwe mogelijkheden die de technologie van de nieuwe media biedt in het spel SECOND LIFE. Wat is er zo vernieuwend aan SECOND LIFE? Waarom is het zo populair? Ik stel mijzelf daarbij de volgende onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe media illustreert SECOND LIFE? Om deze vraag te beantwoorden richt ik mij voornamelijk op de constructie van de identiteit en de interrealiteit van het spel. Het belangrijkste concept dat ik hierbij wil gebruiken is de Technologische Imaginair.

De Technologische Imaginair vindt haar oorsprong in de psychoanalyse. Vanuit de psychoanalyse is er een stroming die uitgaat van de incompleetheid van de mens. Deze stroming stelt dat wij in feite allemaal voortdurend aan het zoeken zijn naar een alternatieve persoonlijkheid, en dus ook naar een alternatieve realiteit. Deze alternatieve realiteit zal ons aan moeten vullen, ons compleet moeten maken. In de theorie van de psychoanalyse refereert de Technologische Imaginair aan die alternatieve realiteit. De Technologische Imaginair is een geheel van fantasieën, voorstellingen en ideeën van voldoening en geluk, van volledigheid en compleetheid die door mensen zelf wordt gecreëerd. Deze alternatieve realiteit is dus een voorstelling van een denkbeeldige ideale samenleving die optimaal functioneert en die iedereen zelf zou willen creëren. Zo zou er een perfecte wereld ontstaan, zonder de problemen en zorgen van de wereld waarin we nu leven. Wanneer de term wordt toegepast op media technologieën, brengt het concept Technologische Imaginair de ontevredenheid met de sociale realiteit en de hoop op een betere samenleving onder de aandacht. Deze hoop wordt namelijk geprojecteerd op technologieën. De technologie wordt in het concept van de Technologische Imaginair gezien als een perfecte manier om die ideale samenleving, die alternatieve realiteit, te creëren. Dat zou dus betekenen dat de problemen die zich nu in de samenleving afspelen, als het ware worden opgelost door de technologie.
Join now!


Volgens Lister et. al. kunnen voor onze incompleetheid dus onze hoop vestigen op de techniek, en vervolgens kunnen we creëren waar wij behoefte aan hebben.

Omdat het praktisch gezien nog niet mogelijk is om zelf fysiek in een virtuele realiteit rond te lopen is de behoefte ontstaan naar een virtuele "ik". Deze virtuele zelfrepresentatie laat zich in SECOND LIFE zien in de vorm van een avatar. De speler bepaalt zelf wie deze avatar is, wat hij doet en hoe hij eruit ziet. In dit spel kan de avatar dingen doen die de speler in het 'echte' ...

This is a preview of the whole essay