A Trai Intr-Un Spatiu Unde Domneste Libertatea, Securitatea Si Justitia.

Authors Avatar

        -  -

A TRAI INTR-UN SPATIU UNDE DOMNESTE LIBERTATEA, SECURITATEA SI JUSTITIA (3104 cuvinte)

LIBERTATE…

Dreptul fiecarui cetatean al UE de a calatori in mod liber in interiorul Uniunii si de a se stabili oriunde in acest teritoriu constituie unul dintre cele mai clare semne ale unei Europe unite, prezentand, in fond, o dimensiune umana.

Daca la inceput, libera circulatie a persoanelor nu avea in vedere decat motive pur economice  - scopul de a cauta un loc de munca – cu timpul, acest drept s-a extins ajungand sa includa toate categoriile de cetateni. In 1992, Tratatul de la Maastricht a introdus conceptul de cetatenie a Uniunii, care confera tuturor conationalilor Uniunii Europene un drept fundamental si, in acelasi timp, personal de a se deplasa si de a locui unde doreste fiecare, fara o referire anume la o activitate economica. Scopul cetateniei europene este acela de a intari si consolida identitatea europeana printr-o participare mai mare a cetatenilor la procesul de integrare europeana. Tratatul de la Amsterdam, intrat in vigoare in 1999, a acordat din nou o atentie deosebita drepturilor legate de cetatenie.

Cetatenii Uniunii Europene beneficiaza in mod egal si de un anumit numar de alte drepturi. Ei pot vota si pot candida la alegerile pentru Parlamentul European si la cele municipale in tarile unde isi au resedinta. Atunci cand calatoresc in afara Uniunii, pot beneficia de protectia diplomatica si consulara a autoritatilor din oricare stat membru al Uniunii Europene, in cazul in care statul ai carui cetateni sunt nu poseda reprezentanta. Au, de asemenea, dreptul de a se plange, de a reclama direct Parlamentului European sau mediatorului European in cazul in care sunt nemultumiti de functionarea institutiilor Uniunii Europene.

Dreptul de a apela la mediatorul European sau de a depune o plangere in fata Parlamentului European este deschis, in mod egal, si celor care nu sunt cetateni ai Uniunii Europene, dar care sunt rezidenti intr-unul din statele membre ale Uniunii. In acelasi timp, orice persoana rezidenta intr-unul din statele membre ale Uniunii Europene beneficiaza de toate drepturile fundamentale.

Tratatul de la Amsterdam i-a dat Uniunii Europene putere de legiferare pentru a combate - in acest fel – majoritatea formelor de discriminare in privinta indivizilor sau a gruparilor specifice. Clauzele Tratatului de la Amsterdam in ceea ce priveste discriminarea acopera discriminarea fondata pe chestiuni de nationalitate, rasa, sex, convingeri religioase, handicap, varsta sau orientare sexuala.

Un spatiu fara frontiere – Acordul Schengen…

Una din cele mai importante initiative destinate sa faciliteze calatoriile cetatenilor in interiorul Uniunii Europene isi are originea intr-un accord non-UE intre Germania, Franta si Benelux semnat in micutul oras frontalier luxemburghez – Schengen, in 1985. Acesta suprima controalele asupra persoanelor – oricare ar fi nationalitatea lor – la frontierele interioare intre statele membre, armonizeaza controalele la frontierele exterioare Uniunii Europene si introduce o politica comuna in materie de vize.

Cele cinci state Schengen initiale au convenit sa creeze un spatiu in care persoanele sa se  poata deplasa in mod liber, intre respectivele lor teritorii. Ele au suprimat controalele la frontierele interioare, iar tarile nu sunt autorizate sa le introduca decat in anumite circumstante bine determinate.

In prezent, Acordul Schengen a fost in totalitate integrat in tratatele constitutive ale Uniunii Europene. Din anul 2000, zece tari ale Uniunii Europene (Belgia, Germania, Grecia, Spania, Franta, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos, Austria si Portugalia) aplica dispozitiile Schengen, iar Danemarca, Suedia si Finlanda ca si Islanda si Norvegia trebuie sa le urmeze exemplul incepand cu martie 2001.

Irlanda si Regatul Unit, insa, au sustinut ca nu ar suprima controalele frontaliere cu celelalte State Schengen. Din aceasta cauza, calatorii trebuie intotdeauna sa prezinte un pasaport atunci cand se deplaseaza intre Regatul Unit sau Irlanda si restul Uniunii Europene, mai putin intre Irlanda si Regat.

Repectand pozitia particulara a Irlandei si Regatului Unit, Comisia, Parlamentul European si statele membre continua sa lucreze la adoptarea unui ansamblu complet de instrumente legislative, cu scopul de a permite persoanelor, oricare ar fi nationalitatea lor, sa se deplaseze si sa calatoreasca liber in interiorul Uniunii Europene, si care sa intre in vigoare incepand cu 1 mai 2004.

Join now!

Departe de a urmari crearea unei fortarete, dupa parerea mea, aceste masuri nu fac altceva decat sa faciliteze intrarea si circulatia in Uniunea Europeana pentru persoanele aflate intr-o situatie legitima, contracarand, in acelasi timp, activitatile organizatiilor criminale.

Ne deplasam liber, in deplina securitate?!

Pentru a elimina controalele la frontierele interioare fara a slabi nivelul de securitate este necesara punerea in practica a unei serii de alte politici, calificate drept – “masuri compensatorii”.

O exigenta esentiala in aceasta privinta se refera la aceea ca tarile care se gasesc de jur imprejurul spatiului Schengen sa asigure o supraveghere ...

This is a preview of the whole essay