Organisationskommunikation A;Olov Nordin

                                                

Arbetslivets historia

Min utgångspunkt har varit att redogöra för arbetslivets historia i en kronologisk, tidsenlig ordning. Först lite kortfattat om det förindustriella samhället sedan om industrirevolutionen samt det industriella samhället. Därefter följer en beskrivning av det postindustriell samhället – tjänstesamhällets genombrottsperiod och sedan hur utvecklingen har sett ut fram till dagens moderna informationssamhälle. Jag har lagt mitt fokus på att försöka förklara hur utvecklingen har sett ut och vad som ligger till grund för den. Hur såg det ut då? Hur ser det ut nu? Vad är det som har drivit utvecklingen framåt? Det är frågor som jag hoppas besvara i min text.

Sverige var ända fram till 1800-talets mitt ett utpräglat landsbygdssamhälle. Största delen av befolkningen bodde i byar och levde till stor del eller helt och hållet på jordbruk, boskapsskötsel och jakt. I det förindustriella samhället hade de olika befolkningsgrupperna olika skyldigheter och rättigheter – ett ståndsamhälle. Ända från medeltiden skilde man mellan adel, präster, borgare och bönder. Bönder med sitt tjänstefolk utgjorde en klar majoritet av befolkningen och här var hushållet  den viktigaste arbetsenheten. Annat arbete förekom givetvis också, men förutsättningarna och utförandet såg annorlunda ut jämfört med idag. Under den här tidsperioden skulle en skomakare tillverka en sko helt och hållet från början till slut, på det viset ser det inte ut i dagens moderna skofabriker. Om man ser till de tidsperspektiv de hade att förhålla sig till jämfört med de vi har idag, finner man en natt och dag-kontrast. Samhällsförändringen till exempel, den var så pass långsam under jordbrukssamhället att ingen kunde märka av förändring och  livslängden var ungefär hälften så lång som vår idag. Deras samhällsförhållanden var givna, statiska och präglades av stabilitet. Att jämföra med dagens samhälle som konstitueras av förändring och osäkerhet, på gott och ont.

I slutet på 1700-talet kunde man ändå börja skönja en förändring. Hemindustrin på landsbygden växte, vilket ledde till en ökad rörlighet och fördelning av resurser. Ett mer marknadsinriktat jordbruk. Underklassen inom jordbruket växer. Ståndsamhället börjar vittra sönder. Alla dessa dynamiska förändringar påverkade varandra och på sikt ledde det till ett förlopp av tillväxt och omvandling.

Join now!

Alltså, det är egentligen omöjligt att peka på någon enskild händelse, vare sig det gäller teknisk utveckling eller sociala strukturförändringar som orsak till att vi gick mot en industriell revolution. Det är en kombination, en symbios mellan alla olika utvecklingsled som fört oss vidare i tiden och utvecklingsmässigt.

Industrialiseringen var en lång process, snarare än något som skedde över en natt. Först långsamt och trevande, sedan i allt snabbare takt. Man brukar väldigt förenklat säga att jordbrukets mekaniseringen (Schön 2000 s 61, 63) var en förutsättning för industrialiseringen. Människor flyttar nu in till städerna, samhället urbaniseras. Det förindustriella ståndsamhället ...

This is a preview of the whole essay