Begreppet kommunikation utifrn partspositioner Att inte kommunicera (Granr 1994 s 72-88) verhuvudtaget, r en omjlighet.

Authors Avatar

Organisationskommunikation A;Olov Nordin

Begreppet kommunikation utifrån partspositioner

Att inte kommunicera (Granér 1994 s 72-88) överhuvudtaget, är en omöjlighet. Vare sig man är en enstöring som bor i skogen eller arbetstagare i en stor företagsorganisation – man kommunicerar alltid något. Även om graden av hur mycket man kommunicerar kan variera avsevärt. I enstöringens fall kan man säga att denne kommunicerar något genom att inte säga något alls. Även om denne kanske egentligen inte är/vill vara och minst av allt vill uppfattas som en enstöring. Detta är egentligen inte är väsentligt. Det är ändå som en enstöring denne kommer att uppfattas som av sin omgivning.

Kommunikation syftar alltså inte endast till verbal kommunikation. Rolf Granér hävdar i sin bok Personalgruppens psykologi att det finns tre typer av kommunikation, verbal, ickeverbal och symbolisk kommunikation (Granér s 75-77).

Inom ett företag eller vilken tänkbar organisation som helst för den delen, är kommunikation och vikten av att kommunicera på ett bra sätt, oerhört fundamental. Kanske är det också speciellt viktigt att det finns en fungerande kommunikation i relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Att de båda parterna måste kunna lita på, respektera varandra och ha en öppen dialog gällande allt som kan tänkas påverka arbetet – är elementärt för att en organisation ska fungera på bra sätt.

Men hur ska man då egentligen kommunicera på ett bra sätt? En mångbottnad fråga som inte har något entydigt svar. Varje situation är unik och kräver också följaktligen oftast en unik lösning. Men givetvis finns det vissa generella parametrar man bör följa och vissa man bör undvika (Granér 1994 s 152-161).

Join now!

Mellan partspositioner inom en organisation, vare sig man kommunicerar på ett bra sätt eller inte, uppstår tids nog någon typ av konflikt (Granér 1994 s 147-161). En generell uppkomst till konflikter, vare sig det rör det privata eller professionella livet är ofta bristen på kommunikation. Men det finns givetvis också en rad andra anledningar till varför konflikter dyker upp (Granér 1994 s 147-150). Alla har olika erfarenheter, behov, åsikter, attityder, mål och värderingar – mänskliga komponenter som inte sällan kolliderar med varandra. Men vad gör man då när en konflikt inom en organisation blossar upp? Ofta när en konflikt ...

This is a preview of the whole essay