Jeg vil i denne opgave forsge at analysere og fortolke Herman Bangs Frkenen fra 1883.

Authors Avatar by frederikkeemily (student)

Frederikke Emily Wacker        Semesteropgave        01.05.2012

Hold 3        Litteraturanalyse 2        Københavns Universitet

Frøkenen

Jeg vil i denne opgave forsøge at analysere og fortolke Herman Bangs Frøkenen fra 1883.

Novellen er fortalt af en alvidende heterodiegetisk  fortæller. Vedkommende, der formidler og ser historien befinder sig uden for novellens univers og fortælleren er altså ikke en deltagende person i handlingen. Novellen er fortalt med både medsyn og bagudsyn. Medsynet kommer blandt andet til udtryk i starten, hvor fortælleren beskriver Frøkenens hus: ”Og under Vinduerne ligger Kælderhalsen ud paa Fortoget”. Fortælleren beskriver omgivelserne i nutid, hvilket oftest er tegn på medsyn. Der er dog også tegn på bagudsyn i teksten: ””Nu tænder han, Karen” og hver Dag kommer Karen ind, og hun sætter sig stille paa den samme Stol ved Døren. (…) Og saaledes har det været i mange Aar.”. Her gør fortælleren, læseren opmærksom på, at Karen og Frøkenen har haft den samme rutine i mange år.

Novellen er både panoramisk og scenisk fremstillet. Starten af historien er fremstillet panoramisk indtil afsnittet, der indledes med ”Frøkenen har læst. Men saa er det blevet for mørkt…”. Indtil afsnittet bliver læseren bekendt med hvordan Frøkenens bopæl ser ud og hvordan hendes hverdag hænger sammen, i grove og generelle træk. Herefter bliver der gået i dybden med hvordan Frøkenen og Karen tilbringer vinteraften efter vinteraften sammen. Denne del af handlingen er scenisk fremstillet.

”Men hver Dag naar Lygten tændes (…) og hver Dag kommer Karen ind,”. Midt på side 110 i originalteksten går fortælleren tilbage til en panoramisk fremstilling for sidste gang i novellen. Denne fremstilling slutter øverst på side 112 og herefter er resten af novellen fremstillet scenisk.

Join now!

Novellens komposition er opbygget som en zoombevægelse, der bevæger sig fra den store åbne gade, hvor læseren bliver introduceret til Frøkenens ydre

omgivelser i form af vej og hus, til de mere intime og indre omgivelser i form af Frøkenens trygge rammer, nemlig husets indre og hendes baghave. Man kan dermed sige at novellens miljø foregår i flere forskellige scener: gaden, kælderhalsen, haven og stuen.

Kompositionsmønsteret i denne novelle, har både et indre og ydre kompositionsmønster. Det ydre kompositionsmønster er en lineær komposition med tilbageblik. Dog går novellen ikke fra at være i nutiden til i ...

This is a preview of the whole essay