TILINTARKASTUS - STANDARDIEN VAI INFORMAATION TOTEUTTAJA?

Authors Avatar

TILINTARKASTUS – STANDARDIEN VAI INFORMAATION TOTEUTTAJA?

Oikeustieteellinen tiedekunta

Kauppaoikeus, syventävät opinnot

Projekti “Globaali yhtiö- ja kilpailuoikeus – mahdollisuudet ja riskit”

Ryhmätyö

Tiina Mikkola

Perttu Pohjola

Jukka Uusitalo

Teemu Vartiainen


SISÄLTÖ

SISÄLTÖ        

LÄHTEET        

LYHENTEET        

1. JOHDANTO        

2. TILINTARKASTUKSEN KULKU        

3. TILINTARKASTAJAN KELPOISUUS JA RIIPPUMATTOMUUS        

4. TILINTARKASTUKSEN SÄÄNTELY        

4.1 Tilintarkastussuositusten alkuperä        

4.2 Tilintarkastussuositusten perusperiaatteet        

4.3 Tilintarkastuksen tavoitteet ja yleiset periaatteet        

4.4 Dokumentointi        

4.5 Väärinkäytökset ja virheet        

4.6 Tilintarkastustyön suunnittelu        

4.7 Olennaisuus        

4.8 Tilintarkastusevidenssi        

5. HYVÄ TILINTARKASTUSTAPA        

6. INFORMAATION TARVE        

6.1 Tilintarkastusinformaation edellytykset        

6.2 Tilintarkastuksen tuottamat hyödyt        

6.3 Tilintarkastuksen informaatio ja sen arvo        

6.4 Tilintarkastusinformaatioon liittyvät riskit        

7. TILINTARKASTUSKERTOMUKSESTA        

7.1 Yleistä        

7.2 Kertomuksen sisältö        

7.2.1 TilintL 19 §:n 1 momentin edellyttämä informaatio        

7.2.2 TilintL 19 §:n 2 ja 3 momentin vaatimukset        

7.3 EU-säädösten vaikutukset tilintarkastuskertomukseen        

7.4 Tilintarkastuskertomuksen informaatioarvosta        

8. TILINTARKASTUSLAKITYÖRYHMÄN EHDOTUS TILINTARKASTUKSEN LUOTETTAVUUDEN PARANTAMISEKSI        

8.1 Tilintarkastajan riippumattomuutta koskevat uudistukset        

8.2 Tilintarkastus ja corporate governance        

8.3 Tilintarkastuksen laadunvarmistus        

9. YHTEENVETO        


LÄHTEET

Aho, Tuomas – Vänskä, Hannu: Tilintarkastuslaki ja hyvä tilintarkastustapa. Helsinki 1995. (Aho – Vänskä).

Airaksinen, Manne – Jauhiainen, Jyrki: Osakeyhtiölaki. Porvoo 1997. (Airaksinen – Jauhiainen).

Bouynton, William – Kell, Walter: Modern Auditing. 6.. painos. Chicago 1996. (Bouynton).

Direktiivi 2003/51/EY: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2003, yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden, pankkien ja muiden rahoituslaitosten sekä vakuutusyritysten tilinpäätöksistä ja konsolidoiduista tilinpäätöksistä annettujen direktiivien 78/660/ETY, 83/349/ETY, 86/635/ETY ja 91/674/ETY muuttamisesta. (2003/51/EY).

Direktiivi 78/660/ETY: Neljäs neuvoston direktiivi, annettu 25 päivänä kesäkuuta 1978, perustamissopimuksen 54 artiklan 3 kohdan g alakohdan nojalla, yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden tilinpäätöksistä. (78/660/ETY).

Direktiivi 83/349/ETY: Seitsemäs neuvoston direktiivi, annettu 13 päivänä kesäkuuta 1983, perustamissopimuksen 54 artiklan 3 kohdan g alakohdan nojalla, konsolidoiduista tilinpäätöksistä. (83/349/ETY).

Direktiivi 86/635/ETY: Neuvoston direktiivi, annettu 8 päivänä joulukuuta 1986, pankkien ja muiden rahoituslaitosten tilinpäätöksestä ja konsolidoidusta tilinpäätöksestä. (86/635/ETY).

Hallituksen esitys n:o 295 (1993 vp.) Hallituksen esitys Eduskunnalle tilintarkastuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. (HE 295/1993).

Hex Oyj – Keskuskauppakamari – Teollisuus ja työnantajat: Suositus listayhtiöiden hallinnointi- ja ohjausjärjestelmistä (Corporate Governance). Helsinki 2003. (Hex Oyj – Keskuskauppakamari – Teollisuus ja työnantajat).

Horsmanheimo, Pasi – Steiner, Maj-Lis: Tilintarkastus – asiakkaan opas. Helsinki 2002. (Horsmanheimo – Steiner).

Kauppa- ja teollisuusministeriö: Corporate governance. Osoitteesta: http://www.ktm.fi/ index.phtml?menu_id=201&lang=1. Viittauspäivä 15.10.2004. (Kauppa- ja teollisuusministeriö: Corporate governance).

Kauppa- ja teollisuusministeriö: Tilintarkastuslakityöryhmä – yhteenveto saaduista lausunnoista 8/2004: Kauppa- ja teollisuusministeriön julkaisuja 8/2004. (Kauppa- ja teollisuusministeriö 2004).

Kauppa- ja teollisuusministeriö: Tilintarkastuslakityöryhmän raportti. Työryhmä- ja toimikuntaraportteja 12/2003. (Kauppa- ja teollisuusministeriö 2003).

KHT-yhdistys: Tilintarkastusalan suositukset 2001. Helsinki 2001. (KHT-yhdistys 2001).

KHT-yhdistys: Tilintarkastusalan suositukset 2002. Helsinki 2002. (KHT-yhdistys 2002).

KHT-yhdistys: Tilintarkastuskertomukset ja tilintarkastajan lausunnot 1999. Tarkistettu, viides painos. Jyväskylä 1999. (KHT-yhdistys 1999).

Koskinen, Hannu E.: Tilinpäätöksen lainmukaisuus ja tilintarkastuskertomus. Väitöskirja. Saarijärvi 1999. (Koskinen).

Lee, Tom: Company Auditing. 3.. painos. Hong Kong 1992. (Lee).

Leppiniemi, Jarmo – Leppiniemi, Raili: Tilinpäätöksen tulkinta. 3. uudistettu painos. Helsinki 2000. (Leppiniemi – Leppiniemi).

Mautz, Robert – Sharaf, Hussein: The philosophy of auditing. 9th printing. Sarasota 1977. (Mautz - Sharaf).

Meigs, Walter – Whittington, Ray – Meigs, Robert: Principle of auditing. Homewod 1985. (Meigs – Whittington – Meigs).

Messier, Willian jr.: Auditing, a systematic approach.  International edition. (Messier).

Mäkinen, Mikko: Yrityskandaalit käynnistivät amerikkalaisen corporate governance –järjestelmän uudistukset. Osoitteessa: http://www.etla.fi/files/899_SUH_03_1_corporate.pdf. Viittauspäivä 17.10.2004. (Mäkinen: Yrityskandaalit käynnistivät amerikkalaisen corporate governance –järjestelmän uudistukset).

Riistama, Veijo: Tilintarkastuksen teoria ja käytäntö. 2. painos. Porvoo 1999. (Riistama 1999).

Riistama, Veijo: Tilintarkastus. Kolmas uudistettu laitos. Porvoo 2000. (Riistama 2000).

Riistama, Veijo: Tilintarkastus. Perusteet. Helsinki 1993. (Riistama 1993).

Rissanen, Kirsti – Airaksinen, Manne – Castrén, Martti – Harju, Ilkka – Jauhiainen, Jyrki – Kaisanlahti, Timo – Kivivuori, Antti – Kuoppamäki, Petri – Wilhelmsson, Thomas: Yritysoikeus. Juva 1999. (Rissanen ym.).

Saarikivi, Maj-Lis: Osakeyhtiön tilintarkastajan riippumattomuus. Helsinki 2000. (Saarikivi).

Taylor, Donald – Glenzen, William: Auditing: integrated concepts and prosedures. 6. painos. Phoenix 1994. (Taylor – Glenzen).

Toiviainen, Heikki: ”Oikeat ja riittävät tiedot” (”True and fair view”) tilinpäätöksessä. Tiedon ja valvonnan ongelmista erityisesti pörssiyhtiöissä. Elektroninen materiaali, Edilex. 2002. (Toiviainen).

Vahtera, Pauli: Yrityksen valvonta ja tilintarkastus. Helsinki 1986. (Vahtera).


LYHENTEET

HTM        Kauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja

KHT        Keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja

Kila        Kirjanpitolautakunta

KPL        Kirjanpitolaki 30.12.1997/1336

OM        Oikeusministeriö

TILA        Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta

TilintL        Tilintarkastuslaki 28.10.1994/936

VALA        Valtion tilintarkastuslautakunta

VM        Valtiovarainministeriö


1. JOHDANTO

Tilintarkastus on lakisääteinen velvollisuus, jonka tarkoituksena on tarkastettavan yhteisön taloudellisen aseman ja siihen vaikuttavan informaation oikeellisuuden varmistaminen. Tätä tehtävää suorittavan tilintarkastajan tulee olla kohdeyhteisön ulkopuolinen, ammattitaitoinen, objektiivinen ja riippumaton tarkastuksen kohteesta. Usein tilintarkastuksena käsitetään vain yhteisön kirjanpidon ja tilinpäätöksen sekä hallinnon tarkastus, mutta laajemmin lakisääteisen tilintarkastuksen voidaan katsoa sisältävän kaikki laissa säännellyt tilintarkastuksen muodot.

Tilintarkastusta säännellään tilintarkastuslaissa ja tilintarkastusasetuksessa. Tilintarkastusalalla erilaiset suositukset ovat tärkeässä roolissa tilintarkastuksen sisällön ja menettelyn ohjaamisessa. Tilintarkastajien on lisäksi noudatettava toiminnassaan hyvää tilintarkastustapaa. Tilintarkastuksen tarkoituksena on tarkastuksen kohteen talouden ja hallinnon tarkastamisen avulla tuottaa informaatiota ensisijaisesti omistajille mutta myös muille tahoille, jotka ovat syystä tai toisesta kiinnostuneet tarkastuksen kohteen taloudellisesta asemasta. Viimeistään Enron-, WorldCom- ja Parmalat-skandaalit osoittivat, kuinka merkittävästä asiasta tilintarkastuksessa on kysymys yhteiskunnallisestikin.

Tilintarkastuksen toteuttamisen ytimenä on tilintarkastuksen substanssi eli materiaaliset säännöt siitä, mitä asioita tilintarkastuksessa tarkastellaan. Substanssia ympäröivät menettelylliset säännöt eli säännöt siitä, millä tavalla materiaalisia sääntöjä tulee käyttää, jotta lopputuloksena olisi uskottava ja mahdollisimman informatiivinen ja hyödyllinen tilintarkastus. Tässä työssä on tarkoitus tarkastella ensinnäkin tilintarkastuksen materiaalisia sääntöjä ja ohjeita, mutta ennen kaikkea sitä, miten menettelylliset säännöt onnistuvat tavoitteessaan ohjata tilintarkastajia informatiivisen ja hyödyllisen tilintarkastuksen toteuttamisessa sekä siitä raportoinnissa.

Aluksi selvitetään hyvin lyhyesti tilintarkastuksen kulku, jotta mahdollisesti asiaan perehtymätön lukijakin ymmärtäisi, mistä tilintarkastuksessa käytännössä on kyse. Sen jälkeen esitellään tilintarkastajan kelpoisuutta ja riippumattomuutta sekä tilintarkastuksen sääntelyä ja hyvää tilintarkastustapaa, minkä jälkeen siirrytään aiheemme kannalta keskeisimpiin kysymyksiin eli tilintarkastuksen informaatioarvoon. Siihen liittyen tehdään selkoa tilintarkastuksen raporteista keskeisimpänä tilintarkastuskertomuksesta. Lopussa selvitetään tilintarkastuslakityöryhmän raportin pohjalta muutamia tilintarkastuksen uskottavuuden ja luotettavuuden kannalta keskeisiä lainsäädännön uudistuskysymyksiä.

Kirjoituksen luvut 1, 2, 3, 5, 8 ja 9 on kirjoittanut Tiina Mikkola, luvun 4 Perttu Pohjola, luvun 6 Teemu Vartiainen ja luvun 7 Jukka Uusitalo. Työ on kirjoitettu pitämällä silmällä lähinnä osakeyhtiön tilintarkastusta, mutta koska tilintarkastuslakia sovelletaan kaikkien kirjanpitovelvollisten tilintarkastukseen (TilintL 1 § 1 mom 1 kohta), soveltuu tässä kirjoitettu pääosin muihinkin yhteisöihin.

2. TILINTARKASTUKSEN KULKU

Tilintarkastustyö voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen, suunnitteluun, valvontaan ja tilintarkastuskertomuksen antamiseen. Suunnittelu alkaa perehtymisellä tarkastuksen kohteen toimintaan kaikkia mahdollisia tietolähteitä hyväksi käyttäen. Oleellisia arviointikohteita ovat sisäisen tarkkailun toimivuus ja ulkoiset liiketoimintaan liittyvät riskitekijät. Ulkoisia riskitekijöitä ovat esimerkiksi tuotteiden kausi- ja suhdanneherkkyys, tutkimus- ja kehitystoiminnan merkitys toimintaedellytyksille ja riippuvuus yhdestä tai muutamasta suuresta asiakkaasta. Tutustumisen ja arviointien perusteella voidaan tehdä tilintarkastussuunnitelma siten, että työ kohdistetaan aluksi niihin kohteisiin, joihin liittyy suurimmat riskit.

Valvontavaiheessa lähtökohtana on luottamus sisäisen tarkkailun toimivuuteen. Mikäli luottamus on suuri, voidaan tarkastusten painopiste kohdistaa sisäisen ja informaation tarkkailun järjestelmien tarkastamiseen. Mikäli tilintarkastaja ei luota sisäisten tarkkailujärjestelmien toimivuuteen jollakin osa-alueella, tulee hänen painottaa yksityiskohtaisempia tarkastuksia tästä kohteesta. Työn viimeinen vaihe on tilintarkastuskertomuksen antaminen. Kertomus perustuu valvontavaiheessa suoritettuihin tarkastustoimenpiteisiin ja tilinpäätöksen tarkastamiseen.

3. TILINTARKASTAJAN KELPOISUUS JA RIIPPUMATTOMUUS

Tilintarkastajan yleisestä kelpoisuudesta on säädetty TilintL 10 §:ssä seuraavaa:

"Tilintarkastajan on oltava luonnollinen henkilö tai hyväksytty tilintarkastusyhteisö. Tilintarkastajalla on oltava sellainen laskentatoimen, taloudellisten ja oikeudellisten asioiden sekä tilintarkastuksen tuntemus ja kokemus kuin yhteisön tai säätiön toiminnan laatuun ja laajuuteen katsoen on tarpeen tehtävän hoitamiseksi. Vajaavaltaista tai konkurssissa tai liiketoimintakiellossa olevaa ei voida valita tilintarkastajaksi. Sama koskee luonnollista henkilöä, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu."

Tilintarkastajan valitsee osakeyhtiössä yhtiökokous. Tilintarkastajat voidaan siis nähdä omistajien edustajina, mutta heidän tulee valvoa myös muiden sidosryhmien etua. Voidakseen hoitaa tämän tehtävän asiallisesti, tilintarkastajan on tunnettava tarkastuksen kohteen liiketoiminta perusteellisesti, minkä vuoksi hänellä on esimerkiksi oikeus ja/tai velvollisuus osallistua yhtiön toimielinten kokouksiin. Vaikka tilintarkastaja toimii tavallaan omistajan ja muiden sidosryhmien edustajana ja etujen valvojana, on hän kuitenkin sidottu tiettyihin salassapitosäännöksiin (TilintL 25 §). Tämä näyttäisi olevan ristiriidassa tilintarkastajan tehtävään kiinteästi liittyvän tietojenantovelvollisuuden kanssa. Ristiriita voitaisiin poistaa tulkitsemalla TilintL:n säännöksiä siten, että ”yhtiön omat tarkastuksen kohteena olevat seikat, joita yhtiön johto ei halua paljastaa tai saattaa asianmukaisiksi, ei voi tuottaa oikeudellisesti merkityksellistä haittaa yhtiölle, mikäli tilintarkastaja ne paljastaa”.

Tilintarkastuksen ja tilintarkastuskertomuksen luotettavuuden ja uskottavuuden kannalta erittäin tärkeitä ovat kysymykset tilintarkastajan objektiivisuudesta ja riippumattomuudesta. Tästä on osoituksena muun muassa tapaus Enron, jossa tilintarkastajan ja yhtiön välinen suhde muotoutui ajan kuluessa liian läheiseksi. Tilintarkastaja muun muassa tarjosi yhtiölle ”liikaa” konsultointipalvelujaan. Yhdysvalloissa vuonna 2002 annetulla Sarbanes-Oxley –lailla pyrittiin puuttumaan muun muassa juuri tähän epäkohtaan ja sitä kautta vahvistamaan tilintarkastajan riippumattomuutta yhtiön johdosta ja edelleen tilintarkastuksen ja tilinpäätösinformaation luotettavuutta ja uskottavuutta.

Join now!

Tilintarkastuksen on oltava objektiivista. Objektiivisuudella tarkoitetaan sellaista henkilön asennoitumista ja suhtautumista tarkasteltavana olevaan asiaan, joka perustuu tosiasioihin, ei henkilökohtaisiin ennakkokäsityksiin. Objektiivisuusvaatimus pyritään varmistamaan tilintarkastajan riippumattomuudella, joka takaa sen, että tilintarkastuskertomuksen lukija voi luottaa tilintarkastukseen. Riippumaton tilintarkastaja on lähtökohtaisesti silloin, kun ulkopuolinen tarkastelija uskoo perustellusti tilintarkastajan objektiivisuuteen. Riippumattomuus voidaan jakaa tosiasialliseen riippumattomuuteen ja riippumattomuuden ulkoiseen kuvaan. Ainoastaan jälkimmäistä voidaan säännellä, koska ensin mainittu tarkoittaa lähinnä tilintarkastajan henkistä asennoitumistapaa. Niinpä sääntelyllä pyritään minimoimaan ne seikat ja olosuhteet, jotka vähentävät ulkopuolisen tarkastelijan luottamusta siihen että tilintarkastaja toimii objektiivisesti. Riippumattomuutta säännellään muun muassa esteellisyysperusteilla mutta lopullinen riippumattomuusarviointi on tehtävä tapauskohtaisesti.

TilintL 24 ...

This is a preview of the whole essay