Indholdsfortegnelse - Genre, Film Noir.

Authors Avatar

INDHOLDSFORTEGNELSE

PROBLEMFORMULERING        

PARAFRASE        

GENRE – FILM NOIR        

INTRODUKTION TIL FILM NOIR        

FILM NOIR-KARAKTERISTIKA        

OPSAMLING        

NARRATION        

FABULA OG SYUZHET        

LENNY SOM FORTÆLLER        

INDFOLDEDE FORTÆLLINGER        

Hovedhistorien        

Sammy        

Indklip        

Overvejelser omkring indfoldede fortællinger        

DEN NON-LINEÆRE KRONOLOGI        

TIDSFORHOLD        

Hvorfor vi stoler på Lenny        

Hvorfor vi ikke burde stole på Lenny        

To kameraer        

DEN EKSISTENTIALISTISKE LÆSNING        

EKSISTENTIALISMEN        

LENNYS EKSISTENTIELLE PROJEKT        

Lennys system        

Den mulige offerpositur        

Det bevidste selvbedrag og antipatien        

Fremmedgjort eller eksisterende        

Sandhedens ubestemmelighed        

DEN KULTURELLE KONTEKST        

MODERNITETEN        

MODERNISMEN        

POSTMODERNISMEN        

MEMENTO - KULTURELT TILHØRSFORHOLD        

SPEJLBILLEDET        

MEMENTO - MODERNITETSDIAGNOSE        

OM AT VÆRE MORDER I TIDEN        

KONKLUSION        

KRITISK TILBAGEBLIK        

LITTERATUR        


INDLEDNING

Som udgangspunkt ønskede vi at beskæftige os med en film der skiller sig ud fra den linde strøm af mainstream Hollywood-film, der florerer i de danske biografer og på videomarkedet. Her tænker vi i særdeleshed på højtbudgetterede og forståelsesmæssigt lettilgængelige film som Michael Bays Pearl Harbour (2001), Steven Spielbergs Jurassic Park (1993) og John McTiernans Die Hard (1988). Vort mål var således at finde frem til et værk der både narrativt og indholdsmæssigt stiller krav til modtageren. I denne forbindelse syntes Christoffer Nolans Memento (2000) interessant.

Det mest iøjnefaldende ved denne film er dens komplekse narrative struktur som gør at man, med Bordwells term, kan karakterisere Memento som en ”art narration”. Som modtager forvirres man over den tilsyneladende usammenhængende rækkefølge af scener der umiddelbart synes at være karakteriseret ved manglende tidslig og kausal sammenhæng. Denne bemærkelsesværdige struktur bevirker at filmen kan ses adskillige gange og til stadighed fremstå med nye facetter. Dens kompleksitet gør den således på ingen måde uinteressant. Den medfører derimod at man som modtager konstant finder nye perspektiver i filmen.

På baggrund heraf lader vi således interessen samle sig om sammenhængen mellem filmens opbygning og hovedpersonen Lennys tilstand. På denne måde får vi mulighed for at bearbejde de uortodokse narrative strukturer og samtidig forholde os til emner på det indholdsmæssige niveau. Ud fra en belysning af fortællerforholdene kan vi endvidere vurdere hvordan filmen fremstiller karakteren af de videre perspektiver, sandheds- og identitetsproblematikkerne. Eftersom filmen via sin komplekse narrative struktur inddrager modtager i en forståelsesproces, har analysen af filmens videre perspektiver også relevans for denne. I denne aktualisering af modtagerrelevante problematikker finder vi begrundelse for en uddybning af disse. Derfor indsættes Memento i en kulturel kontekst for i højere grad at forstå ud fra hvilke forhold og forudsætninger filmen udspringer.  

På baggrund af ovenstående betragtninger tager vores problemformulering sig ud som følger:


PROBLEMFORMULERING

Vi vil foretage en narratologisk analyse af Christopher Nolans Memento med henblik på dels at redegøre for sammenhængen mellem filmens form og hovedpersonen Lennys tilstand, og dels at belyse hovedkarakterens utroværdighed. Med udgangspunkt i analysen vil vi endvidere diskutere filmens fremstilling af sandheds- og identitetsproblematikker i forhold til en kulturel kontekst. 


PARAFRASE

Nutid. Siden voldtægten og mordet på sin hustru har tidligere forsikringsagent Leonard Shelby (herefter Lenny) ikke været i stand til at danne nye erindringer i sin hukommelse. Under overfaldet på hustruen blev han slået ned og mistede herved sin korttidshukommelse. I Memento følger vi Lennys jagt på sin hustrus morder hvis initialer han kender som ’J.G’.

Som reaktion mod sin egen mentale tilstand, hukommelsestabet, søger hovedpersonen at opretholde et system hvor han ud fra vane og rutine forsøger at begå sig i verden. Dette sker ved hjælp af noter, polaroidbilleder og tatoveringer. I jagten på J.G., eller John G. som han benævnes, har Lenny tilsyneladende indledt et venskab med en mand der kalder sig Teddy, som under påskud af at ville hjælpe ham opsøger ham i tide og utide. Som en uheldig følge af sin tilstand glemmer Lenny dog konstant hvem Teddy er, og bliver nødt til at støtte sig til sine polaroider, hvorpå han har skrevet væsentlige oplysninger om ham. Denne fremgangsmåde benytter han tillige i forbindelse med alle andre personer han møder. Under efterforskningen af mordet på sin hustru møder Lenny en kvinde ved navn Natalie. Hun har for nyligt mistet sin kæreste under mystiske omstændigheder. Ligesom Teddy foregiver hun at ville hjælpe ham med opklaringen, men det viser sig hurtigt at både hun og Teddy arbejder ud fra deres egen egoistiske dagsorden. Samtidig med påvirkninger fra de to bekendtskaber, der synes at trække Lenny i hver sin retning, udkæmpes der i ham en kamp mellem løgn og sandhed.  

Filmen er konstrueret således at fortællingen starter bagfra, ved slutningen, for derefter at bevæge sig skiftevis baglæns og forlæns. I første (egentligt sidste) scene ser vi således Lenny dræbe den person han formoder er hustruens drabs- og voldtægtsmand. Herefter arbejder fortællingen på at optrævle mysteriet omkring dette koldblodige drab.


GENRE – FILM NOIR

I sin bog Film Noir (2002) påpeger Andrew Spicer at Memento genremæssigt skriver sig ind under betegnelsen postmodern neo-noir, som opstår i 1981 med film som Lawrence Kasdans Body Heat og Bob Rafelsons genindspilning af The Postman Always Rings Twice (Spicer 2002: 149). Mementos tilhørsforhold til neo-noir uddybes i nedenstående afsnit. Indledningsvis præsenteres betegnelsen film noir og dens historiske baggrund. Herpå skitseres en række traditionelle film noir-karakteristika der løbende relateres til Memento. Betegnelsen postmoderne vil blive diskuteret i relation til Nolans film i afsnittet om den kulturelle kontekst.

INTRODUKTION TIL FILM NOIR

Populært dækker betegnelsen film noir over en række dystre, amerikanske kriminalfilm produceret mellem ca. 1941 (John Hustons The Maltese Falcon) og 1958 (Orson Welles' Touch of Evil). Filmene er sort/hvide og udspiller sig som regel i storbyens usle underverden, et arnested for gangstere og småkriminelle, hvor en privatdetektiv forsøger at bringe bare en smule orden ind i en efterhånden håbløs verden, ofte uden synligt resultat og sjældent uden at have omgået loven.            

I sin artikel Film Noir: Style and Content (1988) skriver Dale E. Ewing Jr. at film noir-begrebet er opfundet af franske kritikere efter 2. verdenskrig. Disse kritikere var en del af den såkaldte ”style-is-content”-skole og mente at stilen var det eneste område, hvori man kunne finde mening (Ewing 1988: 73). De taler i denne forbindelse om en ”film noir spirit” der udmærker sig ved at afvige fra den klassiske Hollywood-film på flere områder. Selve betegnelsen film noir er fransk og betyder sort film. Franskmændene mente at disse Hollywood-film, der blev vist i Frankrig efter 2. verdenskrig, byggede på forlæg fra den litterære genre hardboiled, der med forfattere som Raymond Chandler og Dashiell Hammett i spidsen, var et forsøg på at skabe en grynet realistisk verden af kriminelle og gangstere med vægt på byens usselhed. Hovedpersonen hos både Chandler og Hammett er den hårde, frimodige privatdetektiv der på trods af sin kynisme besidder en vis fornemmelse for social retfærdighed (Ewing 1988: 74).

Ewing peger på Raymond Bordes og Étienne Chaumetons idéer om at noir-filmen er en hybrid af tre Hollywood-genrer: gangsterfilmen, skrækfilmen og privatdetektiv-filmen, der alle indeholder elementer af fremmedgørelse og oprør - elementer som film noir arbejder videre med og definerer skarpt (Ewing 1988: 74-75). Den væsentligste grund til disse pessimistiske temaer er relateret til efterchokket af depressionen i 30’erne samt Amerikas indblanding i 2. Verdenskrig. I denne optik udvikler film noir sig til en genre der først og fremmest formår at italesætte social ustabilitet og rodløshed som et menneskeligt vilkår.  

Anne Jerslev skriver i sin artikel Film noir. Et netværk af familieligheder (1999) at moderniteten ”[…] for alvor er kommet til Hollywood” efter 2. Verdenskrig (Jerslev 1999: 9). Hermed antydes at film noir kan forstås som en iscenesættelse af modernitetserfaringer som historisk vilkår. Jerslev pointerer endvidere at noir, netop som modernitetserfaring, bygger på en ”fatalistisk grundstruktur”, hvori tiden betragtes som forgængelig og ’uigenkaldelig’. Filmene er meget stilbevidste og formen afspejler tidens flygtighed og fluktuation, omskiftelighed og tilfældigheder, der i moderniteten bliver en del af menneskets habitus.

Filmene er ofte nihilistiske og den typiske noir-film ender også med en tvivlsom happy end. I denne forbindelse skriver Jerslev at film noir:

[…] handler om tillid og mistro og dermed nødvendigheden af fortolkning; om nødvendigheden af hele tiden at fortolke verden om eller forfra, om aldrig at kunne se den i klart lys eller se det hele. Film noir iscenesætter et rum, der aldrig er simpelt og umiddelbart forståeligt.” (Jerslev 1999: 9)

I artiklen Towards a Definition of Film Noir (1955) beskriver Raymonde Borde og Étienne Chaumeton film noir som en radikal modsætning til traditionelle Hollywoodfilm:

"[…] all the components of film noir yield the same result: disorienting the spectator, who can no longer find the familiar reference points. The moviegoer is accustomed to certain conventions: a logical developement of the action, a clear distinction between good and evil, well-defined characters, sharp motives, scenes more showy then authentically violent, a beautiful heroine and an honest hero." (Borde 1955: 24)

Dermed understreges det at en film noir stiller krav til modtageren, og bryder med traditionelle Hollywoodfilm i sin fremstilling af hovedpersonerne.

Som tidligere nævnt betegner Andrew Spicer Memento som postmoderne neo-noir. I sin artikel Fanget af fortiden - igen! (1999) påpeger Helle Kannik Haastrup at neo-noir er film der er produceret senere end den klassiske noir, og som trækker på den traditionelle film noirs mønster af æstetiske, tematiske og stilistiske muligheder i anderledes fortolkede udgaver (Haastrup 1999: 108). Hun opdeler neo-noir i henholdsvis ’periode-’, ’samtids- og ’fremtids-noir’, og pointerer at disse tre typer er: "udtryk for en fascination og genbrug af en filmisk fortid i takt med den tid de er lavet i […]". Periode-noir omfatter film hvis handling udspiller sig på det tidspunkt hvor den klassiske noir eksisterede, dvs. 1940'erne og 1950'erne. Et eksempel herpå er fx Roman Polanskis Chinatown (1974). Handlingen i samtids-noir og fremtids-noir foregår henholdsvis i den periode hvor den pågældende film er produceret og i en science fiction-sammenhæng (ibid.). Som et eksempel på sidstnævnte nævner Haastrup fx Ridley Scotts Blade Runner (1982). Da handlingen i Memento tydeligvis skal forestille at foregå på tidspunktet hvor filmen er produceret, dvs. i år 2000, kan den i Haastrups optik rubriceres som samtids-noir. Eftersom neo-noir, som nævnt i det ovenstående æstetisk, stilistisk og handlingsmæssigt er tæt forbundet med den traditionelle film noir, er det nødvendigt at redegøre for nogle typiske og mere håndfaste karakteristika der kan spores i de klassiske noir-film.


FILM NOIR-KARAKTERISTIKA

Ifølge Andrew Spicer dækker betegnelsen film noir over en ’cyklus’ af film der deler flere af følgende karakteristika:

  • Iconography
  • Visual style
  • Narrative strategies
  • Subject matter
  • Characterisation

Iconography inden for film noir er ifølge Spicer et gentaget visuelt mønster der består af billeder hvis spatielle omdrejningspunkt typisk er en mørk, regnfuld og tåget by ved nattetide. I dette miljø udspiller filmens handling sig på offentlige steder i såvel klaustrofobiske gyder og forladte havnekvarterer som i prangende natklubber og upersonlige, luksuriøse lejligheder. Spicer påpeger at noir-byen er "[…] symbolically homeless […]". Dens beboere lever således deres liv på fx cafeteriaer, i biler og på gaden. I henhold til de for film noir karakteristiske tematikker, der er anført i det nedenstående, betragtes byen som en fælde (Spicer 2002: 67).

Inden for denne kategori stemmer Memento som samtids-noir overens med den traditionelle film noir idet dens handling, der foregår i nutidens Los Angeles, udspiller sig på offentlige, anonyme steder. Eksempler på dette lurvede miljø er motellet Discount Inn hvor Lenny opholder sig gennem filmen, men tillige City Grill hvor han forsynes med informationer om Teddy af Natalie (scene 9), Ferdy's Bar hvor Natalie arbejder (scene 39) og cafeteriet hvor Lenny og Teddy taler sammen (scene 11). Lenny synes ikke at have andet fast spatielt holdepunkt gennem filmen end Discount Inn, og tilbringer desuden megen tid undervejs i biler (fx scene 11). Om end Teddy tilskynder ham hertil, forlader Lenny aldrig byen idet han ikke mener at have fuldført sin mission, jf. byen som en fælde (scene 31). Nolans neo-noir afviger dog fra den traditionelle dystre noir-stemning på et enkelt punkt idet handlingen i filmen som regel foregår ved dagslys i tørvejr.  

Visual style. Den visuelle stil i film noir er ifølge Andrew Spicer karakteriseret ved at repræsentationen er præget af en kontrastrig lyssætning. Dette er fx tydeliggjort i form af dybe, indhyllende skygger der brydes af lysstråler fra én enkelt kilde og mørke interiører med skygger af skikkelser på væggene. Skuespillernes ansigter er således ofte mærkværdigt eller kun delvist oplyste hvilket fremkalder en fordækt og truende stemning i handlingen. Disse ubalancerede, decentrerede billedkompositioner er ydermere forvrænget vha. besynderlige kameravinkler.

Memento er generelt set ikke præget af utraditionelle kameravinkler eller nogen markant form for kontrastrig lyssætning i de enkelte scener. Et enkelt eksempel på sidstnævnte optræder dog i scene 44 på det afsides beliggende sted hvor Teddy forklarer Lenny at dennes hustru led af diabetes. I dette øjeblik bades Lennys ansigt i en for det mørke rum unaturligt klar og utvivlsomt symbolsk oplysende lyskilde. Dette kunne skyldes at han erkender at Teddys påstand kunne være sand (nærmere herom i afsnittet ”Troværdighed”). Som neo-noir er filmens stilistiske særpræg snarere dens vekslen mellem sort/hvid- og farvescener og i særdeleshed den glidende overgang herimellem i scene 44. Sort/hvid-scenerne tydeliggør i høj grad filmens rødder i noir-traditionen.

Narrative strategies. Det narrative greb i film noir, der ifølge Andrew Spicer som regel er relativt komplekst, udgøres af en homo-diegetisk voice-over-fortæller, flere fortællere på én gang, flashbacks og temporale ellipser og manglende kronologi i handlingen. Denne udsigelseskonstruktion resulterer ofte i ambitiøse og tilsyneladende uforløsende slutninger. I modsætning til en klassisk fortællestruktur er film noir ifølge Anne Jerslev netop karakteriseret ved en tvivlsom happy end. Handlingen i disse film synes at være præget af en vis determinisme, idet de fiktive personers skæbne er bestemt på forhånd. De er således under alle omstændigheder dømt til ulykke (Jerslev 1999: 6).

Mementos komplekse narrative struktur, som uddybes i narrationsafsnittet, er filmens mest påfaldende karakteristikum og fremstår i høj grad som en nyfortolkning af noir-traditionen. Om end filmen som neo-noir trækker på traditionen idet den er funderet på en ikke-kronologisk komposition af scener præget af manglende kausalitet, distancerer den sig herfra på et vigtigt punkt. I sin artikel Mr. Memory (2000) påpeger Chris Drake at Nolans film i afgørende grad adskiller sig fra traditionelle ’amnesi-film’ inden for noir såsom fx George Marshalls The Blue Dahlia (1945) og Scott McGehees neo-noir Suture (1993). Dette skyldes sammenhængen mellem den narrative struktur og Lennys lidelse og særprægede efterforskning (nærmere herom i narrationsafsnittet). Drake pointerer således at Memento: "explores the narrative possibilities of noir." (Drake 2000: 42). Dette utraditionelle narrative greb er ifølge filmkritikeren Andy Klein grunden til at Nolans neo-noir: "[…] ends up turning the genre inside out." (Klein 2001: 9). Udsigelsesmæssigt indeholder filmen dog også mere traditionelle noir-karakteristika. Dette er tydeliggjort i form af den dominerende homo-diegetiske voice-over-fortæller, protagonisten Lennys stemme, som især forekommer i de sort/hvide scener. Et andet noir-karakteristikum er rækken af flashbacks med fortællingen om Sammy Jankis.

Subject matter. Film noirs tema er ifølge Andrew Spicer en blanding af eksistentielle og freudianske problemstillinger. Noir-universet er en mørk, fjendtligsindet og ustabil rumgestaltning hvori fremmedgjorte mennesker, domineret af frygt og paranoia eller overvældet af seksuelt begær synes at være fanget uden håb for fremtiden. Universet er præget af en fatalisme. Denne udgøres af beskrivelser af mennesker som gentagne gange uafvendeligt involveres i omstændigheder og indrulleres i uoverskuelige transaktioner de ikke kan styre. Ifølge Jerslev kan disse individers skæbne i reglen tilskrives deres begær efter penge, magt, eller sjældnere, en kvinde/mand. Disse fortvivlede mennesker bliver således fanget i en malstrøm der til stadighed trækker dem dybere ned i uføret. De er blot brikker i et for dem ukontrollabelt spil hvor faren for at blive indhentet af fortiden er overhængende stor (Jerslev 1999: 17). Fatalismen i film noir kan således ikke udelukkende tilskrives begrebet skæbne:

"Tværtimod blander de bedste af filmene den skæbnetunge, pessimistiske grundstemning med beskrivelser af mennesker med et projekt, der, selv om det for dem selv ikke synes helt klart, indeholder et egoistisk og ødelæggende begær efter at besidde penge eller et andet menneske." (Jerslev 1999: 19)

Overordnet set skriver Raymond Borde og Étienne Chaumeton følgende om film noir: "It is the presence of crime which gives film noir its most constant characteristic." Hertil suppleres: "In every sense of the word a film noir is a film of death." I denne kontekst er volds- og forfølgelsesscener centrale elementer (Borde 1955: 19).

Som det fremgår af afsnittet ”Den eksistentialistiske læsning”, indeholder Nolans neo-noir eksistentielle problemstillinger, og kan således på dette punkt relateres til den traditionelle film noir. Fatalismen ekspliciteres i filmen i form af Lennys håbløse efterforskning og fortvivlelse. Intetanende bliver den tidligere forsikringsagent til stadighed viklet ind i spegede situationer hvor andre udnytter hans lidelse til egen fordel (jf. afsnittet om personkonstellationen i film noir nedenfor). Penge og magt spiller ikke nogen central rolle for Lenny. Eksempelvis viser han ikke nogen udpræget interesse for de 200.000 $ i jaguarens bagagerum, som betjenten Teddy derimod higer efter (fx scene 17). I sin håbløse livssituation synes han udelukkende at være motiveret af sin hævntørst over mordet på sin hustru (fx scene 25). Dette giver sig udslag i de for film noir traditionelle brutale scener, fx Lennys mord på Teddy og Jimmy Grants (scene 1 + 44) og en lettere komisk forfølgelse i form af opgøret mellem Lenny og narkohandleren Dodd. Under denne forfølgelse er Lennys som følge af sin lidelse i tvivl om hvorvidt han jager Dodd eller omvendt (scene 23). Herved tydeliggøres det karakteristiske fjendtligsindede noir-univers med dets elementer af forbrydelse, korruption og død.

Som neo-noir afviger Memento imidlertid fra den traditionelle detektivhistorie i noir-film på to afgørende punkter. For det første forefindes den tilsyneladende opklaring af diegesens centrale mord (mordet på Lennys hustru) og Lennys hævn over den formodede morder i filmens første scene. Filmens slutning er således dens begyndelse. For det andet hersker der tvivl om hvorvidt der med 100 % sikkerhed foreligger nogen reel opklaring af mordet. Som modtager er man udelukkende vidende om det faktum at hustruen, med undtagelse af enkelte flashbacks som fx scene 25, er fraværende i diegesen. Såfremt Teddys forklaringer i scene 44 vedrørende omstændighederne omkring overfaldet på hustruen står til troende, kunne Lenny i realiteten selv være skyld i hendes bortgang. Den faktiske gerningsmands eller morders identitet afsløres således ikke med sikkerhed. Nolans neo-noir skiller sig således ud fra noir-traditionen i kraft af at dens protagonist kunne være morderen.

Characterisation. Denne betegnelse vedrører ifølge Andrew Spicer personkonstellationen i en film noir-diegese. Konstellationen kan ifølge Andrew Spicer være relativt kompleks (Spicer 2002: 5). Af denne grund skitseres her blot de traditionelle hovedkarakterer og de for Memento specifikt relevante. Førstnævnte består overordnet af en fremmedgjort, desorienteret og ofte psykisk ustabil mandlig anti-helt og den hårde, bedrageriske femme fatale som han møder.

Anti-helten. Denne karakter der distancerer sig fra den klassiske psykologisk veldefinerede, stabile og moralsk bevidste helt i Hollywoodfilm er som oftest en detektiv/betjent/efterforsker der ikke i tilstrækkelig grad formår at distancere sig fra det lyssky univers eller den forbrydelse han undersøger. Dette er i flere tilfælde et resultat af at han forelsker sig i den kvinde hvis handlinger han skal efterforske (Jerslev 1999: 6). Den oftest anvendte karakter inden for rammerne af anti-helten er The Male Victim. Som en underkategori heraf fremhæver Spicer den såkaldte Sympathetic Everyman. Denne person fremstilles i diegesen som et offer, fx som følge af at vedkommende anklages for et mord han ikke har begået, eller pga. hukommelsestab og deraf følgende identitetsproblemer. Figuren er i sin forvirring forholdsvis afhængig af andres hjælp, og antager udadtil ofte sympatiske karaktertræk (Spicer 2002: 84ff.).

Mementos anti-helt er den tidligere forsikringsagent Lenny der i diegesen ifølge eget udsagn er på jagt efter sin hustrus morder med initialerne J.G. Om end protagonisten ikke er nogen egentlig detektiv eller betjent, er han dog således efterforsker i en vis forstand hvilket tillige antydes vha. hans forhenværende profession. I starten af filmen fremstår Lenny qua sin vanskelige livssituation tilsyneladende som en Sympathetic Everyman. Sin voldelige adfærd til trods (det brutale nakkeskud på Teddy i scene 1, jf. sceneoversigt) opfattes han som en person der tilfældigvis er blevet offer for et skæbnesvangert indbrud i sit hjem. Denne opfattelse forstærkes af hans tilkendegivelse af at efterforskningen af denne forbrydelse er blevet skrinlagt af et ineffektivt retssamfund, og det faktum at han som følge af sin lidelse udnyttes af halvkriminelle manipulatorer. Som handlingen skrider frem, tydeliggøres det imidlertid at disse karaktertræk er overfladiske. Ganske som den traditionelle noir-anti-helt evner Lenny i sin desperation ikke at distancere sig fra kriminalitet og selvtægt. Da baggrunden for mordet på Teddy slutteligt afsløres i scene 44, eksponeres hovedpersonens lidet tillidsvækkende, skruppelløse og psykologisk ustabile karaktertræk. Således vælger Lenny i pågældende scene kynisk at udpege Teddy som sin hustrus morder i kraft af hans initialer J.G. Han synes i realiteten at være parat til nådesløst at dræbe enhver med disse initialer. Derfor fremstår han både som et uskyldigt offer og en følelseskold morder. Ydermere er han efter tabet af sin hustru og som følge af sin lidelse ude af stand til at indlede forhold til nye kvinder. Dette ekspliciteres fx i scene 13 hvor han har overnattet hos Natalie. Efter et kys spørger hun således om han vil huske hende, hvorpå Lenny blot kort replicerer med et beklagende smil: "I'm sorry". Herforuden er det tydeliggjort i scene 29 hvor han har besøg af en prostitueret, men undlader at have kønslig omgang med hende. Lennys eneste motivation i livet er reelt det opflammende had til den ukendte person der angiveligt berøvede ham hans hustru.      

Femme fatale. Den traditionelle femme fatale der som regel er tilknyttet en kriminel underverden er sexet og tillokkende, men tillige uberegnelig og dødbringende. Hun har ofte langt og løst mørkt eller blondt hår, lange sensuelle ben, bærer kraftig makeup, smykker og let, æggende påklædning. Raymond Borde benævner denne karakter: "[…] half predator, half prey […]" (Borde 1955: 22). Traditionelt afspejler en film noir tydeligvis ideologiske opbrud i opfattelsen af det traditionelle familiemønster, og den beskæftiger sig indgående med ikke-ægteskabelige spændinger. Ifølge Anne Jerslev anser denne type film imidlertid ikke illegitime forhold og ægteskaber der ikke er bygget på kærlighed for at være et alternativ til familien (Jerslev 1999: 23).

Andy Klein benævner Mementos Natalie som: "[…] the classic noir moll […]" (Klein 2001: 3). Dette skyldes at den unge kvindelige bartender i filmen introduceres som narkohandleren Jimmy Grants' kæreste. Natalie rummer tydelige traditionelle femme

fatale-karaktertræk. Med sin markante makeup og sit lange mørke hår fungerer hun således både som en tiltrækkende frister der i scene 13 angiveligt formår at forføre den frustrerede Lenny, men tillige som en egoistisk, uberegnelig, løgnagtig manipulator. Sidstnævnte karaktertræk er eksemplificeret i scene 35 hvor hun hensynsløst nedgør ham. Gennem filmen tydeliggøres det hvorledes hun udnytter Lenny til sin egen fordel. Dette er tydeliggjort i scene 33 og 35 hvor hun på udspekuleret vis vha. påtaget bedrøvelse og en seddel med påskriften: "Dodd […] Put him onto Teddy or just get rid of him for Natalie" ansporer Lenny til at ombringe såvel Dodd, der er potentielt farlig for hende i kraft af hendes forhold til Jimmy, som Teddy, hvem hun angiveligt mistænker for at være skyld i Jimmys forsvinden. Natalie fremstår således som en traditionel del af et dystert og kriminelt noir-univers.

The Rogue Cop. Ifølge Andrew Spicer er denne karakter en lidet tillidsvækkende politibetjent der står i grel modsætning til en eksemplarisk ordensmagt. Karakteren symboliserer således den gennemtrængende korruption og ustabilitet der præger noir-universet, og er i kraft af sin profession mester i at dække sporene efter sine ugerninger (Spicer 2002: 86). I denne kontekst påpeger Raymond Borde om noir-universet: "If police are featured, they are rotten […]"(Borde 1955: 23).

I Mementos noir-diegese er Teddy den korrupte betjent der af Andy Klein karakteriseres som: "[…] the ubiquitous master of sleazebag characters […]" (Klein 2001: 3) Ligesom Natalie formår den påtrængende og allestedsnærværende Teddy på taktisk begavet vis at udnytte

Lenny til sine egne tvivlsomme formål. Dette er eksempelvis ekspliciteret i scene 44. Her afsløres det at den kriminelle betjent under påskud af at Jimmy Grants er Lennys hustrus morder gennem filmen har brugt protagonisten til at komme narkohandleren til livs i bestræbelserne på at få fat i hans 200.000$. Teddys karakter er, ganske som Natalies, i høj grad medvirkende til at konstituere det traditionelle korrupte noir-univers hvor enhver er sig selv nærmest. Denne egoisme understreges af Chris Drake idet han pointerer: "[…] it's hard to trust any of the characters here […]" (Drake 2000: 43).

The Nurturer/Homebuilder. Denne karakter der ifølge Spicer oftest er protagonistens hustru eller kæreste fungerer som et uskyldigt modstykke til femme fatale’n. Hendes funktion i diegesen er ganske enkelt at støtte og trøste sin mand/kæreste (Spicer 2002: 91).

Lennys unavngivne hustru er Nurturer/Homebuilder i Memento. Hun optræder udelukkende i korte flashbacks som fragmenterede erindringer i Lennys beskadigede hukommelse, fx scene 25 og 44. Heri fremstår hun som en sympatisk og elskværdig karakter der elsker sin gemal højt. Hendes fravær bevirker imidlertid at hendes diametrale modsætning, femme fatale'n, har øgede muligheder for yde sin manipulatoriske indflydelse på hovedpersonen.    

Endelig skal Dodd og Jimmy Grants nævnes som repræsentanter for den traditionelle noir-gangster. Disse to karakterer er indbegrebet af den kriminelle underverden hvor penge og skydevåben er centrale magtfaktorer.

OPSAMLING

Memento er en samtids-noir der rummer en lang række traditionelle film noir-karakteristika. Dette er tydeliggjort i såvel filmens ikonografi, visuelle stil, narrative greb som dens indhold og personkonstellation. Der er dog overordnet set tale om en anderledes tolkning af disse karakteristika, og på ét punkt er forskellen markant. Man kan således påpege at Memento som postmoderne neo-noir grundlæggende distancerer sig fra klassisk film noir i kraft af dens komplekse narrative greb der, med Andy Kleins tidligere nævnte ord, "vender vrangen ud på genren.". Dette skyldes primært filmens non-lineære rækkefølge af scener, og dermed det faktum at filmens slutning er dens begyndelse. Ydermere synes en afvigelse fra den traditionelle film noir at være at der hersker tvivl om hvorvidt der reelt foreligger en opklaring af det centrale mord i diegesen.


NARRATION

FABULA OG SYUZHET

Når man arbejder med film og filmstruktur, er der nogle grundbegreber der er væsentlige at kende til. Det drejer sig især om de to narratologiske termer fabula og syuzhet der tilsammen giver os et indtryk af hvordan en film ’virker’ i forhold til sin modtager. Begreberne fabula og syuzhet er første gang brugt af russiske formalister, og er siden blevet revideret af bl.a. den amerikanske filmteoretiker og -kognitivist David Bordwell. I denne sammenhæng vil vi også primært trække på definitioner fremsat af Bordwell i bogen Narration in the Fiction Film (1985), hvori han  læner sig op ad en formalistisk tradition.

Skemata. Når vi ser og forstår film, sker det ifølge kognitivisterne gennem nogle kognitive og psykologiske processer hvormed vi forsøger at samle en helhedsforståelse af filmens fortælling. Disse processer eller mekanismer sker som følge af sansepåvirkning, og ligner dem vi bruger til at orientere os med i den virkelige verden. Torben Grodal anfører i sin bog Filmoplevelse. En Indføring i Audiovisuel Teori og Analyse (2003) at en vigtig kilde til at forstå hvordan vi skaber mening med film består i at forstå hvordan vi skaber mening af lyd og lys i naturlige omgivelser. Hele tiden bombarderes vi med data i form af lys- og lydbølger som vi kan orientere os ud fra. Nogle gange skal vi kun bruge en bestemt mængde data for at orientere os, og vi bliver nødt til fravælge de data der er irrelevante for vores aktuelle formål. De mekanismer hvormed vi identificerer bestemte datamasser kaldes ofte skemata. Ydermere påpeger Grodal at det er centralt for forståelsen af den menneskelige oplevelse at den er styret af en interesse om at kunne orientere sig i rummet. Dette motiv gør sig tillige gældende i menneskers forståelse af film (Grodal 2003: 17).

Fabula. Fabula er betegnelsen for den helhedsforståelse vi danner os af filmen ved hjælp af de netop beskrevne mekanismer hvormed vi progressivt og retrospektivt forsøger at orientere os i filmens begivenheder og handlingstråde, i filmens rum. Præsenteret for to narrative begivenheder vil modtageren altid forsøge at kæde disse sammen enten ved kausale, rumlige eller tidslige forbindelser. I forhold til disse forbindelser skriver Bordwell om fabulaen:

”[…] the fabula embodies the action as a chronological, cause-and-effect chain of events occurring within a given duration and a spatial field.”

(Bordwell 1985: 49)

Bordwell nævner detektivfilmen som et eksempel på en fortælling hvor der sker en åbenlys proces af fabulakonstruktion, netop fordi efterforskningen af den konkrete forbrydelse er forbundet med at skabe logiske forbindelser mellem flere begivenheder. I slutningen af de fleste detektivfilm vil alle begivenhederne typisk kunne anbringes i et simpelt mønster af tid, rum og kausalitet (Bordwell 1985: 49). Imidlertid er fabulaen aldrig en given størrelse, men kun noget man kan ’gætte’ på. Selvfølgelig er nogle bud mere sandsynlige end andre. De bedste må selvsagt være dem der i sine slutninger er mindst selvmodsigende og som formår at se delene ud fra helheden og helheden ud fra delene. Dette viser sig imidlertid ikke altid at være lige let, især ikke hvis det er svært at etablere klare forbindelser mellem tid, rum og kausalitet. Dette afgøres af filmens syuzhet.

Syuzhet er betegnelsen for fortællingens faktiske arrangement og fremstilling af fabula. Det er et system der arrangerer komponenter som historiens begivenheder og ’tingenes tilstand’ i overensstemmelse med særlige fortællemæssige principper (uddybes nedenfor). Det er på baggrund af syuzhetet at modtageren kan konstruere en fabula. Fabula kan således kun findes i kraft af syuzhetets tilstedeværelse (Bordwell 1985: 50). Hvis fabulaen er vores imaginære konstruktion af alle samlede indtryk, progressivt og retrospektivt, er syuzhetet den tidslige og kausale orden på fortællingens begivenheder og informationer. Bordwell gengiver et citat fra Boris Tomashevsky:      

”The fabula is opposed to the syuzhet, which is built out of the same events, but the syuzhet respects their order in the work and the series of information processes which designated them.” (Bordwell 1985: 50)

Syuzhetet angiver således arkitekturen bag filmens præsentation af fabula, som ikke nødvendigvis falder i en logisk og let forståelig orden. Man kan sammenligne syuzhetet med filmens dramatiske struktur, dvs. det mønster af scener, handlinger og vendepunkter vi som modtagere kan registrere på denotativt niveau.

Stil er et andet begreb inden for narratologien der er med til at danne forståelse af  fabula, men som ikke må forveksles med syuzhet. Hvor netop syuzhet kan siges at være en dramatisk proces betegner stil en teknisk proces (Bordwell 1985: 50). Når man taler om filmens stil henviser man ifølge Bordwell til den kontinuerlige anvendelse af filmiske teknikker. Det drejer sig bl.a. om kameraarbejde, lyd og klipning. I filmens univers sameksisterer syuzhet og stil. De behandler heri forskellige aspekter af det Bordwell betegner som den fænomenologiske proces. Vi skal ikke gå mere i detaljer med stilen her.

Som nævnt ovenfor ordner syuzhetet fortællingen efter særlige principper som afgør hvordan vi som modtagere forstår filmen og hermed konstruerer fabula, den samlede forståelse af historien. Det drejer sig om tre principper (Bordwell 1985: 51):

  • Narrative “logic”
  • Time
  • Space        

Narrative ”logic”:  Ved systematisk at anspore os til at foretage lineære og kausale slutninger letter syuzhetet den fabula-konstruerende proces. Når dette princip anvendes, vil det betyde at vi kan betragte en scene som naturlig efterfulgt af en foregående. Den ene scene forårsager logisk den næste, fx ved optrapning af konflikter. Hermed kan vi skabe sammenhæng i tid og rum. Omvendt kan syuzhetet også arrangere begivenhederne på en måde der komplicerer konstruktionen af kausale forbindelser, hvilket vi skal se eksempler på i Memento.

Time: Syuzhetet kan anspore os til at konstruere fabulaens begivenheder indenfor følgende tidsforhold:

  • I hvilken som helst rækkefølge (order)
  • I så godt som ethvert tidsrum (duration)
  • Som foregående et hvilket som helst antal gange (frequency)

Det er klart at filmen ved at bryde med en logisk fremadskridende tid kan skabe en mere kompliceret narrativ end den ’logiske’, skitseret ovenfor, og således besværliggøre fabula-konstruktionen. Ligeledes vil en gentagende præsentationen af én bestemt begivenhed kunne sige noget om dennes vigtighed i forhold til fabula (mere herom senere).    

Space: Når syuzhetet informerer os om steder og relevante omgivelser i forhold til fortællingens repræsentanter i diegesen, letter også dette konstruktionen af fabulaens rum.

Sjældent vil film tillade muligheden for en sammenhængende og uafbrudt fabula-konstruktion ved at levere information i den ’rette’ mængde,  hvilket Bordwell betegner ”the hypostatized ideal” (Bordwell 1985: 54). Tværtimod vil syuzhetet ofte forvrænge konstruktionen ved enten at være ”rarefied” (sparsomt fyldt) eller ”overloaded” (overfyldt) med informationer. Fx vil en detektivfilm forvirre os med en overflod af spor og en modsvarende mangel på motiver, men i filmens slutning vil vi som regel have lige akkurat nok information til at danne en komplet fabula (ibid.). Ofte vil syuzhetet hæmme modtagerens erhvervelse af information og udsætte den fuldendte fabulaforståelse så længe som muligt. Dette betegner Bordwell ”retardation” (forsinkelse) (Bordwell 1985: 56) (mere herom senere).

Vi vil nu redegøre for den formelle vekselvirkning mellem syuzhet og fabula. Den måde hvorpå fabulaens begivenheder og informationer er arrangeret og fremstillet i syuzhetet skaber ofte huller (”gaps”) i forhold til fabulaen, den samlede forståelse, og gør det vanskeligere for modtageren at orientere sig:  

”Temporal gaps are the most common sort, but any mystery or riddle narrative may also contain causal gaps. The syuzhet can present us with spatial gaps too, as when it withholds knowledge about a character’s whereabouts or neglect to define the action’s locale.” (Bordwell 1985: 54-55) 

Syuzhet-processerne arbejder enten på at åbne, forlænge eller lukke disse huller. I detektivfilmen er det afgørende kausale hul fx bevaret længst muligt inden det udfyldes og lukkes. Derforuden skelner Bordwell mellem ’diffuse’ og ’fokuserede’ huller. Diffuse huller skal af modtageren udfyldes med generelle formodninger, idet de ikke forklares nærmere. Derimod stiller de fokuserede huller tydelige spørgsmål der kræver præcise svar (ibid.). Et hul der først synes diffust kan senere fokuseres: 

”Sometimes a syuzhet will conjure up a diffuse gap only to bring it into focus later. For instance, a flashback might jump back to an otherwise unremarked interval and sharpen our sense of what information might fill the gap.” (Bordwell 1985: 55)

En væsentlig modtageraktivitet i forståelsen af en film er altså at udfylde disse huller eller uoverensstemmelser i forholdet mellem syuzhet- og fabula-niveau. Dog vil filmen alt efter genre anvende forskellige kompositionsprincipper der i højere eller mindre grad styrer vores idé om en fabula.  

Der findes to principper der styrer dispositionen af fabula-informationer:

  • Retardation
  • Redundancy

Retardation, der hensigtsmæssigt kan oversættes med ’forsinkelse’, betegner den måde hvorpå syuzhetet hæmmer modtagerens tilegnelse af fabulainformation og således holder huller åbne i syuzhetet (Bordwell 1985: 56). Forsinkelserne træder tydeligst frem i forhold til afgørende passager i syuzhetet. En måde hvorpå en film kan skabe forsinkelse er gennem det Bordwell betegner ”exposition” (herefter: eksposition). Eksposition betegner forløbet op til det første indsigtsfulde øjeblik i fabulaen,  også kaldet ”point of attack” (ibid.).  Det er vigtigt at modtageren informeres om de fabula-begivenheder der går forud for point of attack. Dette er ekspositionens opgave. Fortællingen kan ifølge Bordwell disponere over disse informationer på to måder. For det første kan det ske ved ”concentrated exposition” hvor vi på et givet sted i syuzhetet får givet de forudgående fabulainformationer i en ’klump’. For det andet kan det ske ved ”distributed exposition” hvor fortællingen strør informationer ud gennem syuzhetet og sammenvæver det med den igangværende handling (Bordwell 1985: 56). Ekspositionen kan falde både i begyndelsen af syuzhetet (”preliminary exposition”) eller senere (”delayed exposition”). I detektivfilmen er kriminalplottet ofte afsløret ved forsinket og koncentreret eksposition idet en lang scene i slutningen af syuzhetet opregner de begivenheder der leder op til forbrydelsen. Derimod vil ’populærfilm’ typisk væve hele ekspositionen ind i filmens første scener og således anvende indledende og koncentreret eksposition (ibid.). Vi forstår eksposition som et princip der hovedsageligt knytter sig til en klassisk fortælledramaturgi (jf. berettermodel) hvor en eksposition ofte efterfølges først af en konfliktoptrapning og dernæst en konfliktløsning. Sidst påpeger Bordwell en eksposition hentet fra Ibsen: ”continuous exposition” der indstifter troskab mod både den forsinkede og destribuerede eksposition: ”prior fabula events come to light gradually throughout the entireplay” (Bordwell 1985: 57). Vi mener at begrebet vil være behjælpeligt til at belyse Mementos komplekse struktur, idet det kan påpege afvigelser fra den klassiske lineære kronologi. Bordwell skriver desuden at ekspositionen kan være overdænget med advarselssignaler. I disse tilfælde tvinges vi til at revidere vores formodninger og hypoteser fordi nye afgørende oplysninger, der før var undertrykt i syuzhetet, pludselig dukker op. Dette begreb kaldes også ”the rise and fall of a first impression.” (Bordwell 1985: 56).

Redundancy er et andet kompositionsprincip hvorefter fortællingen styrer dispositionen af fabul-informationer i syuzhetet. Direkte oversat betyder det redundans som i denne forbindelse dækker over begrebet ’gentagelse’.  Netop redundans kan i film være med til at styrke formodninger og slutninger omkring fabulainformationen (Bordwell 1985: 57). Redundans rummer muligheder på flere niveauer (ibid.):

  1. Fabula-niveau: En hvilken som helst begivenhed, person, miljø eller karakterkommentar kan være redundant med hensyn til en anden af samme art, fx ved at lade en af karaktererne sige den samme replik flere gange i filmen.
  2. Syuzhet-niveau: Fortællingen kan opnå redundans ved at gentage dens relation til dens modtager; enten ved at gentage dens egen kommentar (oftest visuelt) til en begivenhed eller til en person, eller ved at hænge fast ved et konsekvent synspunkt (point of view).
  3. Forbindelsen mellem fabula- og syuzhet-niveau: Redundans kan opnås ved at repræsentere en begivenhed mere end én gang, eller ved at gøre faktorerne i fabula-niveau (pkt. 1) redundant med fortællerkommentaren (pkt. 2). Dette kan fx ske ved først at vise en meget pertentligt indrettet lejlighed og siden lade ejeren udtale at han er perfektionist.

I film overdynges vi ofte med en overflod af informationer, og det kan til tider være svært at vide netop hvad der er mest relevant i en fabulakonstruktion. Ifølge Bordwell tillader redundans-skemaet modtageren, meget forenklet, at forstå hvordan en film kan forstærke vigtige informationer og hermed guide vores forståelse af syuzhetet (Bordwell 1985: 57). Syuzhetets væsentligste rolle er således at kontrollere både mængden og graden af relevans i de informationer vi bliver præsenteret for i filmen.

Efterfølgende vil denne teori danne ståsted for en forståelse af syuzhetkonstruktionen i Christopher Nolans film Memento.  Teorien vil i de kommende analyseafsnit kaste lys over hvordan fortællingen Memento disponerer over sine fortælleprincipper.          

LENNY SOM FORTÆLLER

For at finde den narrative logik, som er en forudsætning for at kunne redegøre for sammenhængen mellem filmens opbygning og hovedpersonens tilstand, skal dette afsnit bidrage med en analyse af fortællerforholdene i Memento. Afsnittet supplerer det foregående hvor termerne fabula og syuzhet blev beskrevet. I henhold til afdækningen af filmens fortællerforhold skal termerne her sættes i forbindelse med flere af de instanser den narrative teori præciserer. Det er via de instanser, som termerne beskriver, at modtageren præsenteres for syuzhetet. Således angiver Lothe en fortællerstruktur der betegner, hvordan en narrativ tekst når modtageren :

NARRATIVE TEXT

Historical                                                   Historical

Author                                                   reader

Figur 2.2 (Lothe: 2000: 16)

Der ikke fuldstændig enighed blandt de benyttede teoretikere. Bordwell, hvis udsagn blev brugt i definitionen af fabula og syuzhet, tilhører således som teoretiker ikke den egentlige narratologi, men er mere hjemmehørende i retningen af den kognitive psykologi. Mellem Grodal og Lothe er holdningen til filmens afsenderinstans (i ovenstående figur ’historical author’) temmelig modstridende, da Grodal mener at denne instans er synonym med instruktøren (Grodal 2003: 221+222), mens Lothe modererer denne holdning. På trods af de forskelle der findes mellem de teoretikere projektet benytter, synes der dog at være enighed om eksistensen af de instanser Lothes figur illustrerer.

Som overskriften på afsnittet antyder, vil der i dette afsnit blive sat fokus på karakteren Lenny og dennes forhold til det Lothe betegner narrator. Funktionen af denne instans vil dermed blive uddybet senere i afsnittet, men først en kort gennemgang af de andre instanser som Lothes ovenfor anførte termer refererer til.

Historical Author (herefter historisk afsender).

I forbindelse med litteratur ville denne instans være synonym med forfatteren. Som sagt forholder det sig mere komplekst når der er tale om film. Hvad man imidlertid kan slå fast er at der er tale om en fortællerinstans uden for fiktionsrammen. Dette optræder i Lothes figur ved at instansen er udenfor tekstboksen. I forhold til Memento drejer det sig altså om Christopher Nolan, hans bror og hvem der i øvrigt har bidraget til at skabe det endelige produkt.

Implied Author (herefter implicit afsender).

Begrebet er første gang anvendt af Wayne Booth i bogen Rhetoric of fiction (Lothe 2000: 19). Lothe citerer Seymour Chatman der benytter Booths term:

”’Unlike the narrator, the implied author can tell us nothing. He, or better, it has no voice, no direct means of communicating. It instructs us silently, through the design of the whole, with all the voices, by all the means it has chosen to let us learn’”

(Chatman 1978, her citeret efter Lothe 2000: 19)

Man kan spørge sig selv hvordan noget kan ’instruct us silently’. Med denne vending understreger Chatman at den implicitte afsender ikke kommer direkte til udtryk i filmens syuzhet. Citatet udtrykker at der ikke er tale om en person (som forfatteren til en roman), men snarere et kompositionsprincip, der, som Lothes figur illustrerer, befinder sig  mellem den teksteksterne historiske afsender og den tekstinterne fortæller. Da den implicitte afsender er tavs, som implied antyder, må det nødvendigvis være fortællerinstansen der kommer til udtryk i syuzhetet.

Narratee (herefter modtageragenten).

På samme måde som historisk afsender må benytte implicit afsenders kompositionsprincip for at komme til orde via fortællerinstansen, må bogens læser, eller i dette tilfælde den der ser Memento, ikke forveksles med modtageragenten. Dette skyldes at modtageragenten er den tekstinterne instans syuzhetet i første omgang retter sig mod. Instansen kan således, i modsætning til den historiske modtager, optræde i syuzhetet. Faktisk er the narratee altid til stede i narrationen. Spørgsmålet er hvor eksplicit denne optræder. Genette henviser til André Gides Les Nourritures terrestres hvor modtageragenten optræder eksplicit i teksten med navnet Nathanaël (Genette 1995: 261), hvilket i øvrigt ligeledes er tilfældet med vor hjemlige Martin A. Hansen, der i Løgneren på samme vis har navngivet modtageragenten Nathanael. Modtageragenten kan tillige optræde mindre ekspliciteret. Genette angiver dette forhold og gør opmærksom på dets konsekvenser:

”And if the existence of an intradiegetic narratee has the effect of keeping us at a distance, since he is always interposed between the narrator and us-[…]-it is also true that the more transparent the receiving instance and the more silent its evocation in the narrative, so undoubtedly the easier, or rather the more irresistible, each real reader´s identification with or substitution for that implied instance will be.” (Genette 1995: 260)

Det er sådan modtageragenten fremstår i Memento. I filmen er denne på ingen måde navngivet eller på anden måde fremhævet således at instansen kunne distancere modtageren fra identifikation. Modtageren kan dermed siges at blive ansporet til at gøre sig nogle af de samme overvejelser som Lenny, hvilket uddybes i afsnittet om den kulturelle kontekst.

Det kunne modsige denne analyse af modtageragentens fremtræden i Memento at Lenny i de scener, hvor han forklarer sig i telefonen, kunne siges at henvende sig til modtageragenten. Modtageren har således ikke fået cues der tydeligt angiver telefonsamtalens modtager, hvorved telefonsamtalen kun modtages af modtageren, altså modtageragenten. Da dette forhold imidlertid kun gør sig gældende i forbindelse med telefonsamtalen og da den person Lenny taler med, der optræder som modtageragent, viser sig at være Teddy, (hvilket dog ikke ekspliciteres i de pågældende scener, men lader sig kausalt forklare for modtageren) kan analysen forsvares.

Join now!

Med hensyn til voice-over kan det angives at stemmen henvender sig til modtageragenten. Dette fremhæver dog heller ikke instansen på en måde der stiller denne i vejen for modtagerens identifikation med protagonisten.

Implied Reader (herefter implicit modtager).

Som implicit afsender er et kompositionsprincip, er den implicitte modtager en strukturerende instans der er medvirkende i modtagerens konstruktionen af fabulaen:

”The implied reader’s activity is very much a structuring process, in which we notleast attempt to establish a connection between the text’s ’blanks’.” 

(Lothe 2000:19)

Således kan den implicitte modtager ikke optræde eksplicit i narrationens syuzhet. I forbindelse med Memento er det ...

This is a preview of the whole essay