30-08-2009

                

Demokratisk Vinter

En politisk samhällssatir av Fredrik Hansen

Profetian

Napalonas alla sju storregioner styrs av en gemensam demokratisk konstitution och leds av en demokratiskt vald statsminister. Kungen av Napalona har inte haft någon makt sedan den oblodiga revolutionen tvåhundra år tidigare. Den äkta makteliten består istället av statsministern och kongressen som behåller sina ämbeten i fyra år efter att de har blivit valda, samma kandidat  kan sedan inte bli omvald. Statministerposten kan besättas av endera av de två minsta partierna i kongressen, Nallarna eller Profitörerna. Detta paradoxala arangemang har dock en naturlig förklaring. De Stora Björnarna (SB) och de Gråa (G) hade fyra år tidigar bildat ett politiskt block för att ha möjlighet att återerövra statsministerposten från Profitörerna. Dock hade inte de SB och G läst det finstilta i blockkontraktet och på så sätt blivit bedragna. Den trettiosjunde paragrafen i fintstilt text på sidan tio av kontraktet sade ”§37 Nallarna skall vid behov ha möjligheten att kräva ministerposter efter eget gottfinnande.” De var dock inte missnöjda för det utan snarare lättade att inget tungt arbete som en statsministerpost skulle falla på deras lott. Profitörerna hade en liknande anledning varför de gick före det större partiet Zigenarnas och Investerarnas Parti (ZIP). Som framgår av deras namn så värnar ZIP om zigenarnas och investerarnas intressen och såg då sin chans att slå sig ihop med Profitörerna och på så sätt främja sina intressen genom att besegra Nallarna i det förestående valet. Profitörerna ville dock inte veta av någon blockbildning så länge de inte skulle få kontroll över statsministerposten.

Utdrag ur Napalonas Historia, sid 452

av Frank Singer [politiskt accepterad historiker]

George tittade upp över tidningen, han såg ett reportage på tvn.

”Arbetslösheten har stigit ytterligare i Stockfallets region under den andra halvan av statsminister Robin Sparres ämbetsperiod. Opinionsmätningarna visar att Sparres införande av sjukskatt har återigen sänkt Nallarnas opinionsstöd. Sjukskatten har även drabbat den arbetande medelklassen hårt då det blivit säkrare att stanna hemma från arbetet för att inte behöva kräva sjukledighet när man blir sjuk.”

Klockan var fortfarande inte elva och George var tvungen att vänta på Ma Chés luncherbjudande i ytterligare fem minuter. Detta retade dock inte George, han var politiskt engagerad och strängt upptagen. Då han tillhörde oppositionen Profitörerna hade han mycket att tänka på.

George levde ett bra liv med relativt bra betalt med tanke på den instabila politiska situationen. Han gick varje lunchrast de femtio metrarna ner från byggvaruhuset till Ma Ché där han åt en tonfisksallad. Hela restaurangen var full av gäster som likt George väntade på luncherbjudandet. Det var bara fem kronor om att göra men med tanke på de stigande priserna var det en lättnad för plånboken med varje erbjudande.

Vid bordet bredvid George satt det en äldre man med spanskt eller möjligen latinoamerikanskt utseende. Han var klädd i en informellt uppknäppt skjorta och ett par khaki shorts. Hela hans uppmärsamhet var riktad mot ett exemplar av John Clovells Fångarnas Läger som vilade på bordet framför honom. George kände igen mannen men kunde inte riktigt placera honom.

Plötsligt såg mannen upp från boken och mötte Georges blick.

”God dag, George.”

”Jag känner dig, men jag vet inte ditt namn.” George såg utforskande på mannen. ”Har du något emot att jag sätter mig här” Han pekar på stolen mitt emot den mystiska mannen.

”Du är så välkommen, jag ska dock inte stanna här länge. Jag har kommit för att ge dig ett meddelande, en profetia ifall du så önskar kalla det.” Mannen sade detta med ett ansiktutryck som saknade alla tecken på känslor.

”Hertigen har anammat ett cykliskt beteende... och den här gången har han kommit för att stanna.” George kände sig mer och mer förvirrad, det hade inte funnits någon hertig i Napalona sedans kungen förlorade sin makt för så länge sedan.

”Det är något som är fel med demokratin i det här landet, du måste se det också.” Nu ryckte det lite i mannens högra ögonbryn, det såg ut som han nästan inte kunde hålla inne sin ilska nu. Likgiltigheten hade försvunnit lika snabbt som den återkom. ”Nu måste jag gå, vi kommer att ses igen.” Mannen reste sig upp och rusade mot närmaste utgång.

”Vänta jag vet fortfarande inte vad du heter!” Brast George ut men mannen var redan utanför dörren. Mannen hade lämnat exemplaret av Fångarnas Läger på bordet framför George och då George tyckte om att läsa tog han med sig boken efter lunchen då han återvände till byggvaruhuset.

Join now!

En Tid av Förändring

Profitörerna står för Napolanas bästa; Napalonas bästa är i ett nytt Napalona. Om du röstar på oss ska vi läka de variga sår som Robin Sparre har lämnat efter sig. Vi kommer sänka skatterna för småföretag och på så sätt stimulera den industriella tillväxten. Färre ineffektiva och korrupta sociala byråkrater kommer lämna mer pengar kvar i plånboken för fortsatta investeringar. Vi lovar att sänka antalet hemlösa till tvåhundra tusen människor inom nästa mandatperiod med hjälp av stimulation till ökad arbetsbesättning och minskade bostadspriser. Profitörerna står för den nöjda och välmående medborgaren. Genom våra ekonomiska reformer ...

This is a preview of the whole essay