Vishet för mig är en sorts av kunskap lite närmare nyttig kunskap.
Sokrates tyckte att man inte var vis om man trodde att man var visare än vad man egentligen var.
Han tyckte att han var visare än dem när han visste att han inte var vis.
Jag sammanfattar det som att man inte ska ha för bra självförtroende.
Nu citerar jag från texten: Sofies Värld ”Den som vet vad som är gott, kommer också att göra det goda, sa han”. Så citerar de Sokrates.
Men för att veta vad som är gott så måste man ha kunskap. Så jag tror att Sokrates tycker att kunskap är viktigt men i en viss mängd. Man får inte tro att man har för mer kunskap än vad man redan har för då är det inte kunskap men det är väldigt viktigt med kunskap.
För mig känns det lite som dubbelmoral men om man tänker lite så är det ganska logiskt.
Att ha kunskap är gott eftersom då vet man vad som är gott men att tro att man har mer kunskap än man har blir inte kunskap utan tvärtom.
Sammanfattningsvis så tror jag att Sokrates tycker kunskap är rätt men i en viss mängd.
Platon menar att vår kunskap via sinnesorganen är bristfällig men vår matematiska kunskap är exakt, enligt Gunnar Fredriksson.
Han menar att man kan t.ex. se i syne och tro att en sak är en annan med sinnesorgan, men den matematiska kunskapen är exakt. Platon delar också upp kunskap i olika sorters kunskap men han tycker att den perfektaste kunskapen är matematik för den är logisk.
Jag tror att han menar att rätt kunskap är viktig alltså den logiska kunskapen men det finns många olika typer av kunskap och några av dem är bristfälliga så det gäller att hitta de rätta kunskaperna.
En Sofist var en väldigt vis och en man som hade mycket kunskap enligt dem själva.
Det var ett yrke de undervisade andra mot betalning.
Så om man ser på deras yrke så ser man ganska snabbt att de tycker att kunskap är gott.
Om kunskap inte skulle varit viktigt och god så hade ju ingen betalat för deras kunskap.
Jag tror att Sofisternas kunskap handlade mera om politisk kunskap så som samhället skulle styras och så som ledarna ville att man skulle tänka på den tiden.
2. Själv så tror jag att kunskap är möjlig.
När jag ser nya saker och hör många nya saker så får jag mer och mer kunskap.
Eftersom jag själv kan välja när jag vill öka min kunskap eller vilken sorts kunskap jag vill ha. Kunskap är en sak som man har så stor valfri möjlighet om som man själv kan stänga av eller ha. Med denna stora valmöjlighet man har om kunskap så måste den vara möjlig eftersom den är okonturnerlig och man väljer själv när man vill ha det.
Det som är konstigt är att om jag säger mig att ha kunskap om hur ett bord ser ut så betyder inte det att det är den ”rätta” kunskapen för den rätta kunskapen finns aldrig.
Jag kan aldrig ensam se ett bord på samma sett som en annan person.
Det blir alltid något annat ljus på bordet eller någon annan dimension beroende på varifrån man kollar på bordet. Man kan heller aldrig rikta ögonen på samma sett för att få exakt samma kunskap om hur ett bord ser ut.
Man tror att sin egen kunskap är rätt fastän den inte är det ett exempel är:
Platon pratade ofta om historien i grottan.
Den handlar om några personer som sitter fastlåsta i en grotta, se på bilden nedan:
De ser endast skuggorna från deras egna kroppar och har suttit där i hela sina liv.
För de så är det verkligheten dem lever i för det har alltid sett ut på det sättet för dem. En dag så är det en av personerna som kommer loss och klättrar över kullen.
Han kommer ut i det starka ljuset, den gröna naturen och gnuggar sig i sina ögon, han blir rädd och förstår inte vad han ser detta är inte den riktiga världen för honom. Han springer tillbaka till sina kompisar och berättar vad han har sett men de tror inte på honom, eftersom de tror att de lever i den riktiga världen. Så tillslut så dödar de honom för att han har ljugit för dem och de lever vidare i sin verklighet.
Så verkligheten är alltid olika från person till person man kan aldrig vara enad om hur verkligheten egentligen ser ut eller om hur kunskapen är.
Vi kan ta ett annat exempel:
Det finns många förtryckta länder i världen ett av dem är Irak.
De blir förtryckta av sin ledare men ändå så stöttar de honom och kämpar med honom.
Det är många som frågar sig: Hur kan de stötta någon som förtrycker folket ?
Det beror på att irakierna tror att så som de lever är verkligheten eftersom de inte har sett något annat.
Sammanfattningsvis så kan verkligenheten och kunskapen variera så jag vill inte generalisera och säga så är kunskap och så är verkligheten det bror på hur man lever och när man lever!
Av: Patrik Arnesson – Costeau
Skriftlig uppgift filosofi
Du ska besvara båda frågorna nedan. Ditt svar ska vara max 1 A4/fråga. Tänk på att i ditt svar ha en tydlig faktagrund och en analys. Det är viktigt att du funderar själv kring de olika teorierna.
- I Matrix finns en nyckelscen där Neo får välja mellan ett rött och ett blått piller. Den fråga man då måste ställa sig är om kunskap är något gott? Vad tror du att Platon och Sokrates skulle ha svarat på den frågan? Vad tror du att antikens sofister skulle ha svarat? Vad tycker du?
- Diskutera om kunskap överhuvudtaget är möjlig, och i såfall hur.
Inlämning: torsdag 10/4 kl. 16.00 i mitt fack. INTE via mejl eller på skrivbord!
Lycka till!
/Anna-Maria
Litteratur som kan vara bra att läsa är:
Thomas Nagel: Hur vet vi någonting?
Lars Mouwitz: Filosofi, s. 17-35, 83-89, 107-108