Titel: Spotvogel Auteur: Hafid Bouazza. Karakterisering van de belangrijkste personages

Authors Avatar

madam

6 ec-mt

                              Huislectuur 4: “ Spotvogel “  

                             

                              Auteur: Hafid Bouazza

Schooljaar 2009-2010

Leerkracht: Mevr. Parton

Algemene informatie

Titel: Spotvogel

Auteur:  Hafid Bouazza

Uitgeverij: Prometheus

Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaartal van uitgave: 2009

Korte biografie van de auteur

Hafid Bouazza werd geboren op 8 Maart 1970 te Oujda , in Marokko. Hij heeft drie broers en drie zussen, zijn moeder is een Algerijnse.

In 1971, een jaar na Hafid’s geboorte kwam de vader van Hafid als gastarbeider naar Nederland. Hij werkte in een ijzerfabriek. Wanneer de rest van het gezin in Nederland arriveerde besloten ze om te verhuizen naar Arkel. Ze waren de eerste allochtonen in dat dorp en ook voor een lange tijd de enige.

Op zeventienjarige leeftijd kwam Hafid voor het eerst in Amsterdam, hier ging hij naar school. Bouazza volgde een lerarenopleiding en vervolgens Arabische taal- en letterkunde aan de universiteit.

Hafid heeft veel meegemaakt als student, hij dronk en smoorde en zat achteraf financieel aan de grond. Zijn ouders waren niet tevreden over z’n levensstijl. Hij begon daardoor zijn gevoelens en al wat hem dwars zat neer te schrijven.

In 1995 debuteerde hij uiteindelijk met ‘De voeten van Abdullah’ , dit is een kort verhaal waarin de Islam centraal staat.

Bouazza staat bekend om zijn fleurig taalgebruik, dit heeft hij te danken aan de sprookjes van 1001 nachten evenals aan de Nederlandse literatuur uit de 19de eeuw.

Waar Bouazza zich ook mee bezig houdt is het componeren van klassieke muziek.

Korte samenvatting

De verteller, Hafid is de voorbije twee jaar zwaar depressief geweest. Hij leidde een chaotisch leven en dronk zeer veel, hij was voor een lange periode zelfs een junkie. Zijn moeder en heldin in zijn leven zorgde ervoor dat hij het land verliet en zich in Marokko ging vestigen. Hij woont er in het buitenverblijf van z’n ouders in de stad Oujda. Zijn overburen, Warid en zijn zus Sephina, hebben er de taak gekregen om voor Hafid te zorgen. Hafid was vroeger verliefd op Sephina, dus het weerzien was wel pakkend voor hem, vooral omdat ze ondertussen getrouwd is en twee kinderen heeft. De moeder van Warid en Sephina, nodigt Hafid uit omdat ze hem iets wil mede delen. Ze vertelt hem vastberaden dat hij binnenkort iets zal ontvangen. Dit boodschap laat hem verward achter. Twee dagen later ontvangt hij effectief iets, het is een envelop en daarin ligt een brief van zijn vader met een sleutel erbij. De sleutel behoort tot een ander huis die gevestigd ligt in het noorden van het land. Hij zou erheen moeten gaan, huurt dus een auto en begint zijn route. Eens aangekomen in het huis, wordt hij verwelkomt door twee buurtgenoten, Makometo en zijn vrouw Andala. Nu is het dus een wat ouder koppel die voor hem zal zorgen. Andala is een vrouw die zich verbonden voelt met allerlei vogels. Andala zingt ook vaak en het is door haar gezang dat Hafid uiteindelijk weer begint te schrijven. Hij vertelt dan het verhaal van Marfisa en Noral. Deze twee hebben een romance die eigenlijk niet mag, Marfisa’s vader wil niet dat ze met een nietsnut als Noral omgaat. Ze blijven elkaar stiekem ontmoeten in de moskee. Om toch een poging te wagen, vraagt hij aan Marfisa’s vader om haar hand. Deze wil dit absoluut saboteren en vraagt dus een zeer hoge bruidsschat. Het gaat dus niet door. En ze blijven mekaar ontmoeten, tot op een dag dat haar vader Marfisa betrapt. Vervolgens slaat en stenigt hij haar. Ze wordt begraven, en jaren later, bezoekt Hafid haar graf. Hij zegt dat dankzij haar verhaal, hij zijn schrijverscapaciteiten terug heeft verkregen...

Join now!

Karakterisering van de belangrijkste personages

Sephina:

Volgens mij is Sephina een ‘flat character’, aangezien zij maar kort in het verhaal voorkomt, ook weten we niet zoveel over haar.

Ze is getrouwd en heeft kinderen, maar toch toont ze vaak interesse voor Hafid.

Uiterlijke kenmerken; kort, zwart krulhaar; kort van gestalte; blanke huidskleur; grote zwarte ogen.

Hafid:

Hafid is als hoofdpersonage een ‘round character’ , we weten wat hij voelt, kortom de lezer kan bij wijze van spreken zijn gedachten lezen. Hij maakt een evolutie door, in het begin is hij triest en naar het einde van het ...

This is a preview of the whole essay