Al ver voordat het televisie toestel zoals we het nu kennen beschikbaar werd voor de normale consument, waren er experimenten met het medium, meestal in de vorm van het elektronisch verzenden van beelden.

Authors Avatar

TELEVISION AS A NEW MEDIUM

By J. D. van den

A NEW INVENTION

Al ver voordat het televisie toestel zoals we het nu kennen beschikbaar werd voor de normale consument, waren er experimenten met het medium, meestal in de vorm van het elektronisch verzenden van beelden. Deze vroege apparaten hadden nog geen vaste functie zoals de televisie nu heeft. Het apparaat kon nog alle kanten uit. In deze begintijd verschenen er veel artikelen over deze nieuwe, wonderlijke apparaten. Aan de hand van enkele van deze artikelen (afkomstig van de internetsite ) zal ik in dit essay kijken hoe de perspectieven van toen passen in de waarneming van het medium televisie nu.

In deze vroege artikelen (de meeste verschenen tussen 1880 en 1900) werd er nog heel anders tegen het medium televisie aangekeken. Veel artikelen gingen nog over de strijd rond wie welk patent had aangevraagd of wie nu het eerste kwam met het idee welke de basis zou leggen voor het medium. Veel artikelen halen dan ook verschillende uitvinders aan als de oorsprong van de televisie techniek. Zo ziet Cleveland Moffet vooral de Pool Jan Szczepanik en zijn ‘telectroscoop’ als de uitvinder van de techniek. Ook Paul Nipkow geeft in zijn artikelen aan dat hij zijn eigen uitvinding voor een deel baseerde op het apparaat van Szczepanik. Het tijdschrift The Electrical Engineer zet daarentegen in hun artikel “Next, please!” grote vraagtekens bij de uitvinding van Szczepanik. Ze zien de trend van krantenkoppen over “seeing at a distance” of “seeing by electricity” vooral als sensatiezucht van kranten en een manier van uitvinders om investeerders geld uit hun zak te trekken. Ze zijn dan ook niet overtuigd van de werking van het genoemde apparaat en halen andere wetenschappers aan die volgens hen beter in staat zijn een werkend apparaat te ontwikkelen, namelijk Hertz en Adams. Er heerste dus nog veel onenigheid en ongeloof over het nieuwe apparaat en haar uitvinder(s).

Veel van de gelezen artikelen gingen nog grotendeels over de techniek zelf, hoe het precies in elkaar zat en wat de wonderbaarlijke mogelijkheden wel niet konden zijn. Deze mogelijkheden stonden nog volledig open, wat de fantasie van de auteurs natuurlijk enorm stimuleerde. Hoewel de artikelen die ik heb gelezen de mogelijke functies van het nieuwe apparaat nog vaak in het midden lieten, komt in veel artikelen het element van "in de verte kijken" (nog altijd het mooiste uitgedrukt in het Duits met de term "fern sehen") steeds terug als belangrijke functie van de nieuwe technologie. Zo droomde Szczepanik ervan een apparaat uit te vinden waarmee hij zijn liefje, waar ze ook was, zou kunnen zien (hij noemde zijn apparaat aanvankelijk zelfs “distance-seer”) en ook Nipkow geeft zijn uitgevonden apparaat de duidelijk functie “een object op plaats A op een willekeurige andere plaats B zichtbaar te maken”. Het artikel "Der Fernseher (Telelektroskop)" geeft eenzelfde functie aan de “Fernseher”, namelijk: “optische Phänomene auf Distanzen zu übertragen“ als “Aequivalent für Telegraphie und Telephonie“.

Hoewel bij de vroege vormen van televisie (zoals de telectroscoop) nog geen directe communicatie mogelijk was (men kon enkel bewegende beelden op afstand zichtbaar maken maar er niet op reageren), werd de techniek wel vaak gezien als een eerste stap in de richting van communicatie via beelden. Zo geeft het artikel "Der Fernseher (Telelektroskop)" zelfs aan dat de uitvinding “dem brieflichen Verkehre unmittelbar dient“. Veel artikelen voorzien dus dat de televisie een belangrijk communicatie middel zal worden. Vreemd genoeg heeft dit interactieve aspect in onze tijd alle relevantie voor het TV toestel in onze huiskamer verloren. Het communiceren via bewegende beelden is er op een of andere manier nooit echt van gekomen.

Join now!

In de beginperiode werd er echter noch vanuit gegaan dat de televisie een communicatie middel zou worden, niet ongelijk aan de telegraaf of de telefoon, alleen dan met beelden. De nieuwe uitvinding werd dan ook vaak beschreven in termen van de telefoon (“pictures of moving objects in their natural colour can now be seen over the wires like telefone messages“) en de telegraaf. In veel artikelen wordt het communiceren over grote afstand dan ook  als een mogelijke functie van de televisie gezien. Sommige vroege uitvindingen maakten zelfs gebruik van de al bestaande communicatie middelen. Zoals uit de beschrijving van Nipkow ...

This is a preview of the whole essay