Asigurarea creditelor de export

Authors Avatar by ana01 (student)

Cap 1

Caracterizarea creditelor de export

În condiţiile actuale, în fiecare ţară, indiferent de nivelul său de dezvoltare, urmăreşte permanent să-şi sporească exporturile, din care să obţină valută pentru procurarea unor bunuri din import necesare procesului de producţie sau necesare consumului populaţiei.

De regulă mijloacele fixe, şi mai ales anumite echipamente industriale, se livrează treptat, pe părţi componente, pe măsura fabricării lor şi pe măsura realizării investiţiei. De aceea apare necesitatea eşalonării în timp a plăţii furniturilor de către importator.

 Eşalonarea plăţii produselor importate este necesară şi în cazul în care mijloacele fixe se livrează complet montate, au o valoare mai mare şi sunt de folosinţă îndelungată. Pentru agenţii economici mici şi mijlocii este forte greu să achite dintr-o dată întreaga valoare a acestora.

Anumite probleme financiare se ivesc şi pentru agenţii economici care se aprovizionază din import cu materii prime, materiale, piese de schimb, mărfuri alimentare etc. Destinate aprovizionării populţiei. În aceste cazuri, importatirii au nevoie de o amânare a plăţii pe câteva luni pentru a-şi procura resursele necesare efectuării plăţii.

În aceste condiţii, cumpărătorii şi furnizorii convin ca plata produselor să fie eşalonată în timp. Dacă plata urmează să se facă într-un termen scurt, furnizorul acordă un credit comercial clientului său extern.

Furnizorii nu dispun întotdeauna de resurse financiare pentru a acorda credite clienţilor lor, nici chiar pentru câteva luni. Ca urmare, cumpărătorii solicită credite unei bănci din ţara furnizorului pentru a putea achita la scadenţă mărfirile procurate din import. Pe acestă cale, creditul devine un instrument care favorizează schimburile comerciale internaţionale, extinderea cooperării economice şi financiare dintre state.

La asigurarea creditelor de export, cumpărătorul asigurat îşi are locul de desfăşurare a afacerilor într-o altă ţară decât în cea în care se află asiguratul. În subscrierea riscului trebuie avute în vedere atât informaţii referitoare la situaşia economico-financiară  a cumpărătorului, cât şi informaţii privind ţara de origine a acestuia.

Creditul de export poate fi folosit pentru satisfacerea nevoilor de finanţare ale clienţilor, ocazionate de fabricarea produselor şi de efectuarea exporturilor sau prestarea serviciilor destinate exporturilor, finanţarea realizarii producţiei de export sau a exportului în perioada pre şi post livrare, finanţarea cheltuielilor privind achiziţionarea de materii prime, materiale, plata utilităţilor tehnologice, alte cheltuieli curente generate de realizarea producţiei de export sau a exportului finanţat.

Se acorda pe termen scurt (pana la 1 an), mediu (pana la 2 ani) sau termen lung (pentru produsele complexe sau cu ciclu lung de fabricaţie, în functie de durata şi caracteristicile exportului finantat).

Contractul de export are ca obiect: livrarea de marfuri, executarea de lucrari sau prestarea de servicii, cesiunea de licenţe şi brevete de invenţii în favoarea unor cumpărători sau beneficiari străini.

Întrucât, cel mai adesea, parţile contractante convin, prin contract, asupra unui decalaj între momentul livrării şi momentul plăţii, furnizorul acorda cumparătorului extern un credit comercial şi, deci, furnizorul îşi asumă atât riscul exportatorului pe credit, cât şi efectele de trezorerie ale operatiilor de export cu plata la termen.

Creditele de export au câteva caracteristici proprii:

  • Au o durată cuprinsă între 140-180 de zile;
  • Cadrul legal de desfăşurare a activităţii comerciale diferă de la o ţară la alta;
  • Sistemele de contabilitate sunt diferite;
  • Reglementările în materie de faliment nu sunt identice.

Efectuarea exportului prin mijlocirea creditului generează anumite riscuri, atât pentru exportator, cât şi pentru banca finanţatoare.

Exportul implică următoarele riscuri: neîncasarea contravalorii mărfurilor livrate pe credit sau încasarea acestora cu întârziere; refuzul cumpărătorului de a prelua marfa ajunsă la destinaţie; denunţarea contractului de către cumpărător în timpul desfăşurării procesului de producţie la furnizor; avarierea sau distrugerea mărfurilor în timpil fabricaţiei sau transportului; imposibilitatea repatrierii maşinilor, utilajelor, materialelor şi altor bunuri aflate peste graniţă pentru realizarea unor lucrări de cooperare între diferiţi beneficiari externi; răspunderea civilă legală a furnizorului faţă de terţi.

Asigurarea creditelor de export acoperă o multitudine de riscuri care, privite prin prisma momentului în care se pot produce, sunt grupate în:

  • riscuri premergătoare semnării contractului;
  • riscurile ulterioare semnării contractului.

Concurenţa tot mai puternică pe plan internaţional determină agenţii economici să lanseze oferte ferme, valabile o anumită perioadă de timp.

Modificarea condiţiilor economice, în perioada de valabilitate a ofertei (preţ, dobândă, curs valutar), poate genera, pentru exportatori, în cazul încheierii unor contracte comerciale, o serie de pierderi care nu pot fi recuperate de la importatori.

În perioada premergătoare semnării contractului, ofertantul este obligat să depuna o cauţiune în favoarea cumparătorului, care să-i garanteze acestuia că ofertantul va încheia contractul, în condiţiile prevăzute în oferta.

În faza ulterioară încheierii contractului, pot interveni o serie de riscuri:

  • specifice intervalului dintre momentul semnarii contractului si livrarea bunurilor;
  • specifice intervalului dintre momentul livrarii bunurilor si incasarii contravalorii acestora.

După natura lor riscurile pot fi grupate astfel:

Riscul comercial reprezintă deteriorarea situaţiei financiare a cumpărătorului privat, fapt care îl pune în imposibilitatea de a efectua la scadenţă, plata sumei datorate. Faptul că un cumpărător nu-şi poate onora angajamentul faţă de furnizor poate fi provocat de cauze accidentale, reversibile sau de factori cu acţiune pe termen lung. Neplata sumelor datorate poate fi urmarea relei-credinţe a cumpărătorului care invocă motive imaginare asupra calităţii produsului, pentru a se sustrage de la plată.

Join now!

Riscul catastrofal se manifestă sub forma producerii unor calamităţi ale naturii ori a altor cauze de forţă majoră, cum ar fi: inundaţiile, uraganele, cutremurele de pământ, erupţiile vulcanice, incendiile, exploziile etc., care pun cumpârâtorul în imposibilitatea de plată.

Riscul politic cuprinde anumite evenimente independente de voinţă şi solvabilitatea cumpărătorului şi care îl împedică să-şi onoreze obligaţiile asumate faţă de furnizorul extern. Astfel de riscurri pot fi: război, revoluţie, revoltă, război civil, grevă etc.

 Unele măsuri cu caracter politic pot fi luate şi de terţe ţări ori de organisme internaţionale împotriva ţării importatorului, care îl pun pe acesta din urmă ...

This is a preview of the whole essay