COMUNICARE POLITICĂ

Puterea politică

\

Puterea este o temă esenţială în analiza politicii. Ea a fos desemnată, de unii gânditori, chiar ca obiect al politologiei.

Fenomenul real al puterii reprezintă un element de primă importanţă al societăţii evoluate, iar conceptul care-l surprinde este după B.Russel, eminent filosof şi logician englez,”conceptul fundamental al ştiinţelor sociale (...) după cum energia este conceptul fundamental al fizicii”.

Considerată a fi la baza celor mai multe manifestări ale vieţii sociale, puterea nu a primit o definiţie satisfăcătoare în nici unul din domeniile în care îşi exercită prezenţa. Nu există definiţii unanim acceptate pentru putere economică, putere în cultură etc. Cu atât mai mult, încercările de a definii puterea politică s-au oprit la nivelul formalului, fiind, în general, lipsite de conţinutul adecvat.

De ce această greutate în definirea unui concept foarte prezent ca fapt real în viaţa societăţii şi, în primul rând, în politică?

Puterea , ca relaţie specifică între indivizi sau grupuri umane, face obiectul mai multor discipline: sociologie, management, filosofie, dreptul. Putem face astfel câteva consideraţii cu privire la putere:

  • puterea este un fenomen mai cuprinzător decât puterea politică;
  • puterea şi lupta pentru putere sunt constante ale istoriei , realizându-se din surse şi cu instrumente diferite;
  • puterea face parte din structura de necesităţi a fiinţei umane;
  • abolirea puterii provoacă dereglarea echilibrului social, explozia agresivităţii, dispariţia regulilor ordonatoare etc.;
  • forma de exprimare a puterii este asimetria(conducere-supunere, subordonare-acceptare), iar obiectul exercitării puterii îl constituie decizia şi resursele. Aceasta face ca puterea să nu se confunde cu influenţa, care poate fi simetrică(reciprocă) şi lipsită de atributul obligativităţii; se distinge de asemenea de autoritate prin problema legitimităţii. Influenţa şi autoritatea sunt fenomene interferente sau corelative cu puterea.

Puterea se poate exercita asupre unui individ, grup uman sau asupra societăţii în ansamblul său; puterea asupra societăţii se realizează instituţional.

Puterea politică poate fi înţeleasă numai în corelaţie cu tipuri de putere existente în societate. Ea este un tip de putere care se deosebeşte de celelalte puteri printr-o serie de trăsături.

În primul rând, puterea politică emană din organizarea specifică a sistemului politic. Putem spune chair că politicul se naşte şi se metamorfozează continuu, cu scopul de a „secreta” puterea politică în forme diferite. Spuneam că este un tip de putere deoarece au existat perioade în istoria umanităţii, de exemplu cea a prestatală, în care puterea era individuală,, politicul a căpătat dimensiuni clare şi astfel a apărut puterea politică în sensul prezent în această temă.

În al doilea rând puterea politică nu este doar o noţiune, ci şi un fapt real; ea se exercită, în principal, prin stat, care este titularul puterii politice, dar şi prin alte instituţii politice. La un loc formează instituţiile puterea politică. Astfel spus, puterea politică este o putere instituţională şi divizată pe grupuri de putere.

În al treilea rând, sarcinile puterii politice sunt de a elabora decizii privind probleme fundamentale ale societăţii şi de a le înfăptui, de a le transpune în practică. Decizia politică îşi are sursa în interesele grupului care conduce politic societatea şi are rolul de a determina funcţionarea şi dezvoltarea de ansamblu  a societăţii şi concordanţa cu interesele respective.

Join now!

În al patrulea rând, câştigarea şi menţinerea puterii politice reprezintă scopurile luptei politice desfăşurate de principalele instituţii politice ale sociatăţii. Participarea la lupta politică face ca formula” noi nu vrem puterea” , pe care o întâlnim propăvăduită chiar în luări  publice de poziţie a unor partide, să apară drept redicolă prin doza de naivitate sau de demegogie pe care o conţine.

În al cincilea rând , mijloaxele la care recurg depozitarii puterii politice pentru exercitarea ei sunt numeroase, posibil de numit generic constrângere şi comunicare. Forţa politică şi influenţa politică sunt cei doi poli ai mijloacelor amintite prin care puterea ...

This is a preview of the whole essay