Dezvoltarea Regională în Zona de Sud-Est        Băloi Cătălin

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

Facultatea Management – Administraţie Publică

Dezvoltarea Regională în Zona de Sud-Est

- Vrancea şi Buzău -

        Băloi Cătălin

        Seria A, Grupa 245


  • Conceptul de dezvoltare regională

Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, contributia la reducerea somajului si nu in cele din urma sa conduca la o imbunatatire a nivelului de trai.
Pentru a putea fi aplicata politica de dezvoltare regionala s-au infiintat opt regiuni de dezvoltare, care cuprind tot teritoriul Romaniei.
Fiecare regiune de dezvoltare cuprinde mai multe judete. Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale.

Politica de dezvoltare regionala reprezinta un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori (privati, publici, voluntari), in scopul asigurarii unei cresteri economice, dinamice si durabile, prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata.

Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.

Dezvoltarea rurala ocupa un loc distinct in cadrul politicilor regionale si se refera la urmatoarele aspecte: inlaturarea/diminuarea saraciei in zonele rurale; echilibrarea oportunitatilor economice si a conditiilor sociale dintre mediul urban si cel rural; stimularea initiativelor locale; pastrarea patrimoniului spiritual si cultural.

Cadrul de implementare si de evaluare a politicii de dezvoltare regionala il reprezinta regiunea de dezvoltare, constituita ca o asociere benevola de judete vecine. Regiunea de dezvoltare nu este unitate administrativ-teritoriala si nu are personalitate juridica.

Obiectivele de baza ale politicii de dezvoltare regionala sunt urmatoarele:

  • diminuarea dezechilibrelor regionale existente, cu accent pe stimularea dezvoltarii echilibrate si pe revitalizarea zonelor defavorizate (cu dezvoltare intarziata); preantampinarea producerii de noi dezechilibre;
  • indeplinirea criteriilor de integrare in structurile Uniunii Europene si de acces la instrumentele financiare de asistenta pentru tarile membre (fonduri structurale si de coeziune);
  • corelarea cu politicile sectoriale guvernamentale de dezvoltare; stimularea cooperarii interregionale, interne si internationale, care contribuie la dezvoltarea economica si care este in conformitate cu prevederile legale si cu acordurile internationale incheiate de Romania.

Principiile care stau la baza elaborarii si aplicarii politicilor de dezvoltare regionala sunt:

Descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central/guvernamental, spre cel al comunitatilor regionale;

Parteneriatul intre toti actorii implicati in domeniul dezvoltarii regionale;

Planificarea - proces de utilizare a resurselor (prin programe si proiecte) in vederea atingerii unor obiective stabilite;

Cofinantarea - contributia financiara a diversilor actori implicati in realizarea programelor si proiectelor de dezvoltare regionala.

  • Dezvoltarea  regională în România -  prezentare generală

Politica de dezvoltare regională este un concept relativ nou pentru România. Începând cu 1998, ţara a fost structurată în 8 regiuni de dezvoltare (nivel NUTS II), grupând cele 42 judeţe existente, dupa cum se poate observa în harta de la următoarea pagină.

Legea nr. 151/1998 privind dezvoltarea regională în România stabileşte obiectivele, cadrul instituţional, competenţele şi instrumentele specifice necesare promovării politicii de dezvoltare regională. În baza acestei legi s-au constituit, la sfârşitul anului 1998, prin asocierea liber consimţită a judeţelor şi a Municipiului Bucureşti, 8 Regiuni de Dezvoltare corespunzătoare nivelului statistic NUTS II. Stabilite pe o bază voluntară, ele nu au  statut de unităţi administrative. Aceste Regiuni  reprezintă unităţi teritoriale suficient de mari pentru  a constitui o bună bază pentru elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare regionale, permiţând  utilizarea eficientă a resurselor financiare şi umane.

Legea 151/1998 este în curs de analiză şi revizuire, pentru îndeplinirea angajamentelor asumate prin Documentul de poziţie pentru capitolul 21 şi pregătirea cadrului adecvat pentru elaborarea şi implementarea politicii regionale în România, incluzând planificarea, programarea şi implementarea Fondurilor Structurale.

Ministerul Integrării Europene, prin Direcţia Generală pentru Politici şi Programe de Dezvoltare Regională  răspunde de elaborarea şi implementarea politicii de dezvoltare regională, coordonând  toate activităţile de planificare, programare, implementare. In procesul de integrare europeană.  MIE este negociator naţional în relaţia Comisia Europeană pentru capitolul 21 „ Politica Regională şi Coordonarea Instrumentelor Structurale”, scop în care iniţiază şi elaborează, în cooperare cu ministerele şi instituţiile relevante, propuneri pentru legislaţia în domeniul dezvoltării regionale. MIE este responsabil şi de construcţia instituţională pentru dezvoltarea regională şi implementarea fondurilor Structurale.

Consiliul Naţional pentru Dezvoltarea Regională (CNDR) este autoritatea deliberativă pentru politica şi programele de dezvoltare  regională, avizând documente importante pentru dezvoltarea regională cum sunt Planul Naţional de Dezvoltare şi Strategia Naţională de Dezvoltare Regională.  CNDR este prezidat de Ministrul Integrării Europene  şi este alcătuit din preşedinţii şi vicepreşedinţii celor opt Consilii de Dezvoltare Regională şi la paritate, secretari de stat din ministerele implicate în dezvoltarea regională.

Consiliul de Dezvoltare Regională (CDR), creat la nivelul fiecăreia din cele 8 Regiuni de Dezvoltare, are rol deliberativ privind coordonarea la nivel regional a politicii naţionale de dezvoltare regională. CDR decide la nivel regional, pe parcursul elaborării PDR –urilor, obiectivele prioritare de dezvoltare regională şi  strategia pentru atingerea obiectivelor prioritare de dezvoltare ale PDR.

CDR este alcătuit din preşedinţii Consiliilor Judeţene şi câte un reprezentant al Consiliilor locale municipale, orăşeneşti, comunale ale fiecărui judeţ component al Regiunii. CDR coordonează Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) care activează în fiecare Regiune de Dezvoltare.

Agenţiile de Dezvoltare Regională existente  în fiecare regiune de dezvoltare reprezintă organismul executiv al CDR. ADR-urile sunt organizaţii non-guvernamentale, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care acţionează în domeniul specific dezvoltării regionale. ADR –urile sunt partenerii Ministerului Integrării Europene, responsabili cu elaborarea Planurilor de Dezvoltare Regională, ca bază pentru elaborarea PND, iar ulterior aprobării PND de către Guvern, au  rolul de autorităţi de  implementare a măsurilor stabilite în cadrul priorităţii PND privind dezvoltarea regională.

Regiunile de dezvoltare din România

Dezvoltarea regională a făcut necesar implementarea unui sistem statistic de nivel NUTSII în nomenclatorul EUROSTAT pentru analiza şi monitorizarea  disparităţilor în dezvoltarea  regională care este încă în proces de  îmbunătăţire.

Datele statistice arată că România a intrat în procesul de tranziţie având un nivel relativ scăzut al disparităţilor regionale, comparativ cu alte state membre sau ţări candidate. Aceste disparităţi însă au crescut rapid şi în mod deosebit între Bucureşti şi restul ţării. Disparităţile inter-regionale în termeni absoluţi sunt relativ mici prin comparaţie cu Uniunea Europeană. În termeni relativi însă, acestea au atins nivele comparabile cu cele din Portugalia si Olanda (după cum se poate observa în tabelul numarul 1).

Disparităţi inter-regionale în UE şi în ţările candidate Central şi Est-Europene

- 2000 –

Join now!

Sursa: CE 2002,Primul raport asupra coeziunii economice şi sociale şi alte calcule

Trebuie subliniat faptul că există încă disparităţi majore în interiorul regiunilor, unde judeţele preponderent agricole coexistă cu cele mai dezvoltate. Acest fenomen a luat amploare din cauza impactului restructurării economice îndeosebi în   zonele  monoindustriale, a căror populaţie a fost afectată de şomaj ca urmare a închiderii întreprinderilor de stat neprofitabile. Alţi factori cu impact asupra dezvoltării regionale includ în mod obişnuit regiunile de graniţă – regiunile de la graniţa cu Moldova şi Ucraina - şi regiunile mai puţin dezvoltate de-a lungul Dunării.

În continuare sunt ...

This is a preview of the whole essay