DE TRANSNATIONALE REMAKE IN PERSPECTIEF: The Departed vs. Infernal Affairs. In deze paper gaan we dieper in op het fenomeen remakes. De film remake bestaat al voor geruime tijd in Hollywood, maar het is vooral in de recente

Authors Avatar

UNIVERSITEIT GENT

FACULTEIT POLITIEKE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN




DE TRANSNATIONALE REMAKE IN PERSPECTIEF
‘The Departed’ vs. ‘Infernal Affairs’

THOMAS GEYSMANS

VOORBEREIDING TOT DE MASTERPROEF

PROMOTOR: Prof. Dr. Biltereyst

ACADEMIEJAAR 2010 – 2011

1 Abstract

In deze paper gaan we dieper in op het fenomeen remakes. De film remake bestaat al voor geruime tijd in Hollywood, maar het is vooral in de recente jaren dat deze trend zichtbaar is. Aan de hand van een literatuurstudie formuleren we wat een film  remake nu precies is, en waar die verschilt met andere  vormen van films maken. Daarnaast probeert deze paper een antwoord te vinden op de vraag waarom Hollywood zo graag remakes maakt.

Filmmakers gebruiken niet alleen films uit hun eigen land als bron, maar kijken steeds meer en meer over de landsgrenzen heen. Daarom ligt de focus van deze paper op een comparatieve analyse tussen de films ‘The Departed’ en ‘Infernal Affairs’.

Door gebruik te maken van het analysemodel van Bordwell & Thompson hopen we inzicht te krijgen in de verschillen en overeenkomsten in de manier waarop beide culturen films maken, en hoe twee regisseurs met het zelfde materiaal omspringen. De films worden dus als case gebruikt, waardoor we meer komen te weten over de transnationale remake in het algemeen.

2 Probleemstelling

Als men aan een groep studenten zou vragen wat de topregisseurs Martin Scorsese, James Cameron, Steven Soderbergh en Peter Jackson gemeenschappelijk hebben zal het antwoord ‘dat ze allen al minstens één maal in hun leven een Oscar in ontvangst hebben mogen nemen’, naar alle waarschijnlijkheid, het meeste uit de bus komen. Wat minder bekend is, maar wel belangrijker voor ons, is het feit dat deze heren naast een Oscar ook alle vier een filmremake op hun palmares hebben staan.

Dit is een indicatie dat film remakes een lange geschiedenis in Hollywood hebben opgebouwd, en dat ze al lang geen nieuw fenomeen meer zijn in Hollywood. Bovendien lijkt Hollywood deze trend van film remaking verder  te zetten met de aankondiging, of het recent uitbrengen, van remakes van enkele filmklassiekers zoals True Grit, Das Experiment , The Birds en The Taking of Pelham 123.

Gelijklopend groeide ook de aandacht van academici en studenten voor het begrip ‘remake’. In dit opzicht zijn de werken van o.a Constatine Verevis, Leo Braudy, en Jennifer Forrest onmisbaar voor iedereen die onderzoek wilt doen naar dit fenomeen. Er is dus m.a.w al een hoeveelheid informatie over dit onderwerp beschikbaar, maar dit brengt helaas ook met zich mee dat er geen echt consensus bestaat over wat we onder de term ‘remake’ verstaan.

Juist daar ligt de ruimte voor verder onderzoek naar film remakes. Via deze literatuurstudie trachten we dan ook een zo compleet mogelijk beeld te vormen van het fenomeen ‘film remake’.

Om tot een antwoord te komen op onze centrale vraag ‘wat is een film remake’, onderscheiden we enkele deelvragen.

  • Welke vormen van remakes kennen we? (update, hommage)
  • Waar verschilt de film remake van andere vormen van herhaling? (adaptatie,..)
  • Waar ligt de aantrekkingskracht van een remake?
  • Wat is de rol van het publiek bij een remake?
  • Waar liggen de limieten van een remake?
  • Wat is de reden van een filmremake? (nostalgie, geldgewin)

Eens we een duidelijke definitie van een remake hebben kunnen formuleren gaan we graag dieper in op één specifieke vorm van de remake, namelijk de transnationale remake. Dit doen we aan de hand van een comparatieve analyse van de film The Departed (2006) met zijn Hongkongse voorganger Infernal Affairs (2002). Op de volgende vragen willen we graag een antwoord formuleren:

  • Wat zijn de grootste verschillen tussen beide films?
  • Wat leren deze films ons over de Amerikaanse en Hongkongse cultuur?
  • Op welke thema’s in de films wordt de nadruk gelegd?
  • Zijn er verschillen op het gebied van stijl, narratie, montage,  cinematografie, en verhaallijn? Hoe kunnen we deze verklaren?
  • Worden dezelfde thema’s in de film op een andere manier in beeld gebracht?
  • In welke mate herkennen we de hand van Scorsese in het eindproduct?


3 Theoretisch kader

Join now!

Aangezien een remake een complex gebeuren is, dat vanuit verschillende invalshoeken kan benaderd worden is het formuleren van een sluitende definitie niet echt mogelijk. Uit onze literatuurstudie blijkt dan ook dat er voor het begrip ‘remake’ vele verschillende opvattingen, definities en opdelingen zijn geformuleerd door academici.

Omdat onze ruimte hier beperkt is gaan we slechts licht over de algemene definities van het begrip, zodat we meer tijd en ruimte hebben om dieper in te gaan op de literatuur die het meest relevant voor ons onderzoek is.

Belangrijk om te vermelden is dat alle literatuur die in dit onderzoek aan ...

This is a preview of the whole essay