Recensie van het artikel uit het boek Over literatuur en filosofie: grensgevallen en gevallen grenzen (onder redactie van Roland Duhamel) : Over Westers weten en Oosterse Wijsheid: Marguerite Yourcenar door Patricia De Feyter.

Authors Avatar

PRACTICUM

INTERDISCIPLINARITEIT:

LITERATUUR & FILOSOFIE

                                                                                                                                                                                                                           

Tutor: J. Weusten                                                        Helena Desiron

                                                                        ID-nr. I200417        

                                                                        Groepsnr.13

                                                                        Postvaknr. 445

                                                                        02/03/2004

                                                                        Pract.essay: recensie

Recensie van het artikel uit het boek Over literatuur en filosofie: grensgevallen en gevallen grenzen (onder redactie van Roland Duhamel) :

Over Westers weten en Oosterse Wijsheid: Marguerite Yourcenar  door Patricia De Feyter

De artikelenbundel Over literatuur en filosofie: grensgevallen en gevallen grenzen tracht een frisse kijk te geven op de discussie of literatuur en filosofie nu al dan niet naar elkaar toegroeien, verschillen of samenvallen. De algemene tendens van het boek is interdisciplinair, zoals ook blijkt uit de inleiding van redacteur (en tevens auteur van een artikel) Roland Duhamel: alle medewerkers proberen eigenlijk ‘literatuur en filosofie nader bijeen te brengen en hun geloof in de samenhorigheid van beide tekstsoorten onder woorden te brengen’ (Duhamel, 1995, p. 8). Verwarrend is wel dat twee auteurs uit de bundel dit juist niét doen, namelijk de heren Roeffaers en Pelckmans; zij sporen net verschillen op tussen literatuur en filosofie en roeien hiermee onverstoorbaar tegen de algemene tendens van het boek in (p.8).         Patricia De Feyter past dan weer wél binnen de interdisciplinaire teneur van het boek, en tracht aan de hand van het specifieke voorbeeld van het werk van de Franse auteur Marguerite Yourcenar, aan te tonen hoe literatuur en filosofie niet alleen bij elkaar leentjebuur spelen, maar zelfs ‘onderling afhankelijk’ zijn ( p.8). Vanuit De Feyters eigen disciplinaire hoek, namelijk die van de letterkunde spitst ze zich toe op de gepubliceerde literatuur van Yourcenar, die volgens De Feyter van een uiterst filosofisch karakter getuigt. Patricia De Feyter is werkzaam als docent Franse Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen, (zoals overigens het merendeel van de auteurs in het boek), en heeft menig studie en lofrede aan Marguerite Yourcenar op haar naam staan. Maar uit het artikel zal blijken dat zij niet alleen met een literaire bril kijkt naar het werk van de schrijfster, maar het ook interdisciplinair weet te benaderen en te beschouwen.

Join now!

        Marguerite Yourcenar (geb. de Crayencour) had het geluk al van jongs af aan door haar belezen vader uiterst moeilijke, filosofische werken (zoals bijvoorbeeld Plato) toegestopt te krijgen, zodat toen al haar wijsgerige belangstelling gewekt werd. In het bijzonder voor de Oosterse wijsgerige literatuur vatte ze een voorliefde op, die samen met het Westers gedachtegoed de rest van haar werk zou bepalen. In de titel van het artikel zit trouwens ook een interessante semantische referentie naar dit thema; De Feyter werkt duidelijk de spanning uit tussen Westers ‘weten’ (gebaseerd op ratio) en Oosterse ‘wijsheid’ (meer traditioneel, een Wijze in de Oosterse zin ...

This is a preview of the whole essay