Strandjanet of spierbundel? Een onderzoek naar hypermasculiniteit in Jersey Shore

Authors Avatar


Thomas Geysmans - 01003434
Master Film & Televisiestudies

Strandjanet of spierbundel?

Een onderzoek naar hypermasculiniteit in Jersey Shore



Televisiestudies

Academiejaar 2011-2012

Lesgever: Prof. Dr. S. Van Bauwe

Inhoudstafel

  1. Abstract………………………………………...……………………..………..1
  2. Inleiding……………………………………...………………………..……….3
  3. Gender & stereotypen………………………………………………….……...4
  4. Hypermasculiniteit……………………………………………….………....…5
  5. Guido’s & Guidette’s………………………………………………...………...6
  6. Analyse Jersey Shore………………………………………………….……….8

6.1 Scène 1 : GTL………………………………………………………………8

6.2 Scène 2 : Uitgaan…………………………………………………………..9

  1. Conclusie……………………………………………………...………………10
  2. Bibliografie…………………………………………..……………………….12


1. Abstract

De dominante man, de emotionele vrouw of de atletische jongen. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe de verschillende genders in de media worden gerepresenteerd. Helaas slagen de media er vaak niet in om een accurate weerspiegeling te geven van hoe de echte wereld er uitziet. Want wat we op televisie te zien krijgen is vaak een foutief of overdreven beeld, gebaseerd op stereotype genderverschillen tussen beide geslachten.

Als gevolg van deze zware stereotypering lijkt het van belang dat we het bestaan van een relatie tussen televisiekijken aan de ene kant, en attitudes ten opzichte van gender aan de andere kant niet langer negeren (Zemach & Cohen, 1996). De toenemende bezorgdheid over hoe reality-tv bepaalde stereotypen in stand blijft houden kunnen we dan ook alleen maar toejuichen.

In onze analyse zullen wij ons toespitsen op de serie Jersey Shore. Deze realitysoap, die wordt uitgezonden door MTV, staat bekend om zijn stereotiepe representaties en heeft bovendien de hoogste kijkcijferaantallen aller tijde achter zijn naam staan (van een MTV-uitzending).

In de analyse staan 2 kernbegrippen centraal.

In de eerste plaats onderzoeken we op welke manier de personages uit Jersey Shore beantwoorden aan de basiseigenschappen van de subcultuur waartoe ze behoren (Guido’s & Guidette’s) .Daarnaast besteden we  extra aandacht aan het fenomeen hypermasculiniteit. Onze onderzoeksvraag is de volgende: In welke mate voldoen de personages uit Jersey Shore en de basiseigenschappen van het concept hypermasculiniteit, en op welke manier komt dit naar voor.


2. Inleiding

De dominante man, de emotionele vrouw of de atletische jongen. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe de verschillende genders in de media worden gerepresenteerd. Helaas slagen de media er vaak niet in om een accurate weerspiegeling te geven van hoe de echte wereld er uitziet. Want wat we op televisie te zien krijgen is vaak een foutief of overdreven beeld, gebaseerd op stereotype genderverschillen tussen beide geslachten. Giles kwam in 2002 al tot de conclusie dat mediaconsumptie bijdraagt tot sociaal leren omdat jongeren vaak mediafiguren kiezen als hun helden en rolmodellen. Realityshows en reality-tv personages worden steeds populairder waardoor er steeds meer als rolmodel gaan fungeren voor jongeren en zelfs adolescenten. Bovendien beperken de personages zich niet enkel tot rolmodel maar leren ze de kijkers ook wat aanvaardbaar is in de maatschappij.

We kiezen voor reality-tv omdat men in dat genre vaak aan typecasting doet, waardoor enkel de reeds bestaande, en vaak foutieve, genderstereotypen aan bod komen. Bovendien is reality-tv vaak de enige toegang die kijkers hebben tot bepaalde minderheidsgroepen (Giles, 2002). Het staat vast dat het beeld dat mensen van de werkelijkheid hebben in hoge mate wordt bepaald door wat ze op televisie zien. Met andere woorden, wanneer de media bepaalde foutieve genderstereotypen of genderrollen blijft reproduceren kan dit een nefaste invloed hebben op de kijker en op zijn/haar visie op gender. In onze analyse zullen we ons toespitsen op een populaire reality-reeks, genaamd ‘Jersey Shore’. Jersey Shore is een Amerikaanse realitysoap die uitgezonden wordt door MTV. De serie volgt het leven van 8 huisgenoten, die samen de zomer doorbrengen aan de toeristische kust van de staat New Jersey. De camera volgt de personages 24/24, 7 dagen op 7.

Jersey Shore behoort tot het genre ‘reality-tv’. Hoewel vormen van reality-tv al sinds de jaren 40 bestaan, was het wachten tot begin jaren 90 met de komst van ‘The Real World’ (MTV) vooraleer het concept van ‘watching “real” people act out their daily lives in front of the camera’ aan populariteit won. (Aslama & Pantti, 2006; Orbe, 2008; Ouellette & Murray, 2009). Bij de start van het nieuwe millennium maakte de grote netwerken steeds meer gebruik van succesvolle programma’s zoals Survivor (de Amerikaanse Expeditie Robinson) om de prime time slots op te vullen. Dat de reality-gebaseerde programma’s sindsdien aan een grote opmars bezig zijn blijkt uit cijfers van The New York times. Volgens hun berekeningen waren 15 van de 20 best beoordeelde zomerprogramma’s in 2010 realityprogramma’s (Carter, 2010). Ook Jersey Shore zet deze trend van hoge kijkcijferaantallen verder. De allereerste aflevering van het derde seizoen lokte maar liefst 8,45 miljoen kijkers waardoor het in één klap meteen de best bekeken uitzending op MTV ooit werd!

Eerst en vooral is het belangrijk dat alle andere elementen die van belang zijn voor ons onderzoek duidelijk gedefinieerd  zijn, zodat we die later kunnen toepassen in onze analyse van de serie Jersey Shore. Om een goed antwoord te kunnen formuleren op onze onderzoeksvraag is het dus van cruciaal belang om te weten wat genderrollen nu juist zijn, en op welke manieren mannen en vrouwen worden gestereotypeerd in de media. Dat komt allemaal aan bod in het deel Gender & stereotypen. In het tweede deel van onze literatuurstudie gaan we in op de kern van ons onderzoek, namelijk hypermasculiniteit. Zo hebben we het over de oorsprong van het concept, bespreken we enkele definities van hypermasculiniteit en beantwoorden we de vraag waarom hypermasculiniteit recent steeds meer aandacht krijgt. Onze literatuurstudie sluiten we af met een uitgebreid deel over de subcultuur waartoe al de personages van Jersey Shore behoren, namelijk die van “Guido’s & Guidette’s”. Alles van ontstaan, kenmerken, belang van de subcultuur tot een  link naar hypermasculiniteit komt aan bod.

Na dit alles maken we een uitgebreide analyse van enkele scene’s uit Jersey Shore, om zo uiteindelijk een antwoord te kunnen formuleren op onze onderzoeksvraag:  In welke mate voldoen de personages uit Jersey Shore en de basiseigenschappen van het concept hypermasculiniteit, en op welke manier komt dit naar voor.

3. Gender & stereotype

Aangezien onze paper betrekking heeft op begrippen zoals gender en genderrollen is het logisch dat we eerst duidelijk maken wat we met deze begrippen precies bedoelen. Rond gender bestaat bijzonder veel literatuur, maar alle definities komen ongeveer op hetzelfde neer.

Volgens Dolstra (2006) kan gender worden gedefinieerd als het normatieve, psychosociale onderscheid tussen mannen en vrouwen. Het man-vrouw onderscheid wordt hier niet gemaakt op basis van biologische verschillen, maar op basis van verschillen die de maatschappij als typisch mannelijk en vrouwelijk beschouwd. Het is via cultuuruitingen als taal, kennis, waarden, normen, gewoonten, symbolen, helden en rituelen dat  in een gemeenschap het mannelijke van het vrouwelijke en het vrouwelijke van het mannelijke zich onderscheidt (Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken, 2003). Genderrollen daarentegen kunnen worden aangeduid als het daadwerkelijke, observeerbare gedrag die conform zijn aan deze traditionele maatschappelijke normen.

Join now!

Uit deze definities blijkt het dat genderverschillen als iets natuurlijk worden gezien, maar dat is fout want genderverschillen zijn eigenlijk sociale constructies. Een aantal grote instellingen in onze samenleving  staan centraal in de circulatie van genderbeelden. In onze moderne, complexe samenleving zijn het vooral de media, en in het bijzonder televisie, die deze genderbeelden verspreiden. Vanwege zijn populariteit is televisie een belangrijk medium inzake het uitdragen van deze beelden. Andrea Press (1991) stelt vast dat in termen van geslachtsidentificatie, de constante stroom van televisiebeelden een invloed heeft op onze eigen definitie van wie we zijn.

Televisie heeft dus een ...

This is a preview of the whole essay