Lisenko kimdir? 

Lisenko bir tarım uzmanı, teknik dille bir agronom’dur. Ukrayna bölgesinde Karlovka’da 1898’de doğmuştur (3). Yoksul bir ailenin çocuğu olan Lisenko, 1921’de Poltova Bahçıvanlık Okulu’nu, ardından 1925’te de Kiev Tarım Enstitüsü’nü bitirmiştir. 1929 onun onun yıldızının parlamaya başladığıbir yıl olmuştur. Çünkü, “Genetik, Bitki ve Hayvan IslahıKongresi” sırasında onun sunduğu “vernalizasyon” yöntemiyle tarım üretiminde artış sağlanabilmesi, Kongre ardından Pravda Gazetesi’nde “Sovyet Biliminin Zaferi” biçiminde sürmanşet olarak yer almıştı(4,5). Lisenko’nun savunduğu bu yöntem aslında çoğu çiftçinin “kışlama” ya da “soğuklama” adıyla bildiği ve uyguladığıbir yöntemdi (4,9). Buna göre fide ya da to humlar kışın ıslatılıp soğutuluyor, baharda ekildiklerinde yaşam sikluslarınıdaha çabuk tamamlayabiliyor ve böylece güzü beklemeksizin ürün almak mümkün olabiliyordu. Ancak Lisenko bu yöntemi bilimsel bir kılıf içerisinde ve herkesin anlayabileceği bir bi çimde sunmuştu. 30’lu yıllar Lisenko’nun bir yandan Neo-Lamarkçılık adıaltında Lamark’ın görüşlerini açıkça savunmaya başladığı, öte yandan da vernalizasyon yöntemini bir sınıf savaşısilahıhaline getirmeyi başardığıyıllardı(4,10). O dönemde Stalin tarafın dan oldukça belirgin bir destek de alan Lisenko 1940’ta Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği Bilim Akademisi Genetik Enstitüsü direktörlüğü’ne getirildi (3,5). Bu andan itibaren ülkede özellikle genetik alanında baskıdönemi kendini açıkça duyurmaya baş ladı. Lisenko genetiğin “burjuva bilimi” olduğunu ilan ederken, Mendel’in görüş ve yaklaşımlarınısavunan ve o çizgide yürüyen bütün bilim insanlarınıda birer hedef tahtasıdurumuna getiriyordu. Bu hedeflerden en başta geleni de ünlü genetikçi Vavilov olmuş tu (5). Vavilov’un laboratuvarlarıkaynak noksanlığından işleyemez olmuş, yetiştirdiği elemanlarıtutuklanmış ya da sürülmüştü. 1940’ta Vavilov “casusluk”, “tarımısabotaj” gibi gerekçelerle tutuklanıp ölüme mahkum edildiğinde, Lisenko heykelcikleri elden el e dolaşan bir ulusal kahraman konumundaydı. Vavilov 1943’te kaldığıhapishanede malnutrisyon (kötü beslenme) nedeniyle ölecek, onun anısıölümünün 50. yıldönümünde “Genetics” dergisinde birbilim adamının yaşadıklarıçerçevesinde dile getirilecekti (7). 

1948 yılıLisenko’nun mutlak zaferi olarak tarihe geçen “Tarım Bilimi Kongresi”nin yapıldığıyıldı. Söz konusu kongre bir bilimsel tartışma ortamından daha çok bir mahkeme havasında gerçekleşmişti ve karşıt görüşte olanlar tamamen sindirilmişti. 1950-55 yıllarıarasında Lisenko yanlısıve “Neo-Lamarkçı” düşünceleri savunan yazıların Agrobiologia başta olmak üzere pekçok bilimsel dergide yayınlanır olduğu da dikkati çekmektedir(4,10).. 

Lisenko’nun bilimsel diktatörlüğü 1953’te Stalin’in ölümünün ardından pırıltısınıyitirmeye başladı. Sputnik 1’in 1957’de uzaya fırlatılmasıve 12 Nisan 1961’de Yuri Gagarin’in uzayda ilk insanı, Sovyetler Birliği adına, temsil etmiş olmasıülkenin bilims el alanda edindiği önemli başarılar olarak kabul edilebilirdi (3,12).. Bir yandan bu gibi kazanımlar SSCB adına bilimsel dev adımlarıoluştururken, bilimselliğe sırtınıdönmüş ve arkasına aldığısiyasal güçle salt kendi görüşlerini destekleyenlere yaşam hakk ıtanımış olan Lisenko’nun “saltanatı” artık daha fazla süremeyecekti. 1964 yılında tüm görevlerinden alınan Lisenko’nun hızla inişe geçtiğini; iki kez Kızıl Yıldız Nişanıalmış, Politbüro üyeliğine kadar yükselebimiş ve bir ulusal kahraman haline gelebilmi ş birisi olarak, onun 20 Kasım 1967 tarihindeki ölümüne kadar, son yıllarınıpek de parlak geçirmediğini söylemek doğru olacaktır. 

Join now!

Lisenko neden yükselebilmiştir? 

Lisenko’nun yukarıda kısaca özetlenen kariyeri, onun, tarihin başka dönemlerinde de benzerleri yaşanan “iktidar-bilim ilişkisi”nin tipik bir temsilcisi olduğunu ortaya koymaktadır. Hemen her rejimd e, her dönemde var olan ve ileride de bulunacaklarıkestirimini kolayca yapabileceğimiz kişiliklerin en belirginlerinden birisidir o. Bu nedenle, Lisenko’nun hangi yolla yükselebildiğini kısaca incelemek, bu durumun gerekçeleri üzerinde de düşünmemizi sağl ayacaktır. 

Lisenkoizmi inceleyen yazarların çoğu, Sovyetler Birliği’nin o dönemdeki “iklimi”ni böyle bir kişiyi başa getirecek ve etkili kılacak koşullara sahip bir ortam olarak tanımlamaktadırlar (3,5,6,8,13). Bu iklimin ekonomik, kültürel ve politik birtakım ge rekçeleri bulunmaktadır. 

1917’de Ekim Devrimi’ni izleyerek kurulan ...

This is a preview of the whole essay