Kautionistens erhvervelse og brug af kontrapant fra hovedmanden.

Authors Avatar

                                                                         

KAUTIONISTENS ERHVERVELSE OG BRUG AF KONTRAPANT FRA HOVEDMANDEN.

1. INDLEDNING.

Begreber/definitioner.

Kaution defineres som et løfte, hvorved en person, kautionisten, over for en anden påtager sig en personlig forpligtelse til sikkerhed for tredjemands forhold, herunder for at hans debitor vil opfylde sin forpligtelse.

Denne kautionist kan igen af enten den, han kautionerer for (skyldneren), eller af tredjemand få kontrasikkerhed for det tilfælde, at hans kautionsforpligtelse bliver aktuel.

Ved kontrasikkerhed forstås sikkerhed for, hvad (hoved)kautionisten eventuelt kommer til at udrede til hovedfordringens kreditor, dvs. sikkerhed for (hoved)kautionistens regresfordring mod hovedmanden.

Denne kontrasikkerhed kan enten bestå af kaution eller kontrapant.

Genstanden for dette speciale er, i hvilket omfang en kautionist kan erhverve og bruge et kontrapant fra hovedmanden til sikkerhed for sit regreskrav mod denne, i tilfælde af at den af ham påtagne kautionsforpligtelse over for kreditor bliver aktuel.

I denne forbindelse vil der som et særligt problem blive taget stilling til, om en tabskautionist overhovedet bør indrømmes mulighed for at modtage og bruge et kontrapant af hovedmanden til sikring af sit eventuelle regreskrav mod denne.

Lovgrundlaget.

Bortset fra spredte bestemmelser i lovgivningen, fx Gældsbrevslovens (GBL) § 61, jf. § 2, samt reglerne om solidariske skyldneres anmeldelsesret i Konkurslovens (KL 1977 – i det følgende KL) § 47, er kaution i det store og hele ulovreguleret.

De for kaution gældende regler er derfor baseret på fortolkning af kautionsaftalen, samt regler udviklet i teori og retspraksis.

Kautionsløfter er undergivet de almindelige regler om aftalers indgåelse og ugyldighed, og dette betyder, at der som udgangspunkt er aftalefrihed.

Såfremt en fortolkning af kautionserklæringen ikke fører til noget resultat, er der i retspraksis udviklet forskellige udfyldningsregler, som anvendes ved fastlæggelse af kautionserklæringens rækkevidde.

Kontrapant og kontrakaution.

En kontrasikkerhed kan som ovenfor nævnt opnås ved, at kautionisten får kontrapant eller kontrakaution af hovedmanden til sikring af sit regreskrav mod denne.

Selv om kontrakaution og kontrapant som hovedregel behandles efter samme regler, er der dog den forskel, at mens kontrapant, ved pantsætterens konkurs, jf. KL § 91, giver panthaveren en tinglig sikret ret til pantet, giver kaution, pga. sin karakter af personlig forpligtelse, ved kautionistens konkurs kun et usikret krav efter KL § 97.

Som det ovenfor er nævnt, samt fremgår af afhandlingens titel, er emnet kautionistens erhvervelse og brug af kontrasikkerhed i form af kontrapant fra hovedmanden.

Der vil derfor i det følgende ikke ske en behandling af kontrakaution, men kun af kontrapanteretten.

Tredjemandspant.

Ligesom en kautionist kan modtage et kontrapant fra hovedmanden, kan han ligeledes modtage kontrapant fra tredjemand.

En af forskellene mellem kontrapant fra hovedmanden og tredjemandspant er, at mens tredjemandspantsætteren kun hæfter med det pantsatte, hæfter hovedmanden, udover det af ham stillede pant, stadig personligt for den del, der ikke dækkes gennem pantet.

Idet afhandlingens genstand er kontrapant fra hovedmanden, vil der i det følgende ikke ske en behandling af kautionistens erhvervelse og brug af tredjemandspant.

Der vil alene ske en behandling af reglerne om kontrapant fra hovedmanden.        

Forskellige former for kaution.

Der findes forskellige former for kaution.

I dette afsnit vil nogle af de for afhandlingen relevante former kort blive omtalt.

Fuldstændig kaution foreligger, når kautionisten hæfter for hele den fordring eller flere af de fordringer, debitor er skyldner for.

En afart heraf er de såkaldte ”alskyldserklæringer”, hvor kautionisten hæfter for ethvert krav, kreditor får mod hovedmanden.

Sådanne alskyldserklæringer må dog ofte undergives en indskrænkende fortolkning.

Modsætningen til fuldstændig kaution er en beløbsmæssig begrænsning af kautionen.

Denne kan opdeles i hhv. begrænset kaution og delkaution.

Begrænset kaution foreligger, når kautionisten, selvom han hæfter for hele fordringen, kun hæfter med et beløb, der er mindre end fordringen.

Dvs. at begrænsningen her refererer sig til hæftelsesbeløbet, men ikke til hovedfordringen.

Det har den konsekvens, at indbetalinger fra hovedmanden ikke nedbringer kautionistens hæftelse, før fordringen nedbringes under hæftelsesbeløbet.

Ved delkaution hæfter kautionisten ikke for hele fordringen, men kun for den del heraf, han har påtaget sig at hæfte for.

I dette tilfælde deles fordringen op i to dele, hhv. en sikret og en usikret del.

Det betyder, at hæftelsesbegrænsningen ved delkaution, modsat begrænset kaution, refererer sig til hovedfordringen og ikke til hæftelsesbeløbet.

Betydningen heraf er, at enhver nedbringelse af den sikrede del af fordringen, nedsætter kautionistens hæftelse.

Såfremt det ikke med tydelighed kan godtgøres, at der er tale om delkaution, antages den deklaratoriske regel at være begrænset kaution.

Ved tabskaution hæfter kautionisten kun over for kreditor for det tab, han lider på hovedmanden, inden for de forpligtelser han har kautioneret for.

Mht. betingelserne for aktualisering af de forskellige kautionsformer, dvs. indtræden af kautionistens ydelsestid, kan dette ske som hhv. anfordrings-, simpel, selvskyldner- eller tabskaution.

Om tidspunktet for ydelsestidens indtræden, se nedenfor.

Pengeinstitut-/bankgarantier.

Udtrykket ”garanti” anvendes om forskellige aftaler, der skal sikre mod en økonomisk risiko.

Det anvendes imidlertid om mange forskelligartede kontrakter, der kan spænde helt fra en selvstændig forpligtelse, som garanten påtager sig på lige fod med skyldneren, til en kautionslignende forpligtelse.

Når der i det følgende tales om pengeinstitut-/bankgaranti, vil det være i form af en kautionslignende forpligtelse.

Da sådanne garantier i reglen er det samme som kaution, og behandles efter samme regler som kaution, vil de i det følgende blive behandlet ens.

2. BETINGELSER FOR KAUTIONISTENS ERHVERVELSE AF  

    KONTRAPANT.

Stiftelse.

Formålet med en panteret er at få sikkerhed for, at en ydelse bliver erlagt. Dette gælder også i det tilfælde, hvor der er stillet kaution for hovedfordringen, idet kautionisten her kan være interesseret i at få sikkerhed for sit regreskrav mod hovedmanden i tilfælde af, at hans kautionsforpligtelse bliver aktuel.

En panteret adskiller sig fra en kautionsforpligtelse ved, at der her er tale om en realsikkerhed, begrænset af pantets værdi, hvor der ved kaution er tale om en personlig hæftelse, kun begrænset af et eventuelt maximum af hæftelsesbeløbet.

Dermed er man som kreditor ved en panteret, hvis pantet er værdifast, og værdien er tilstrækkelig, samt at sikringsakter er iagttaget, bedre sikret end ved kaution, idet en panteret, modsat kaution, er uafhængig af medskyldnerens personlige økonomiske situation og betalingsevne på det tidspunkt, hvor forpligtelsen bliver aktuel, idet den, jf. KL § 91, bevarer sin værdi som fyldestgørelsesobjekt for kreditor, uanset om pantsætteren bliver insolvent/går konkurs.

Men også den pantsætter, der ikke tillige har påtaget sig en personlig hæftelse, er bedre stillet, end hvis han i stedet havde afgivet en kautionserklæring.

Hans hæftelse er nemlig begrænset til det pantsatte og er ikke, som ved kaution, knyttet til hans personlige økonomi.

Der kan i princippet gives pant i alt, der har en økonomisk værdi.

Også fremtidige erhvervelser vil kunne pantsættes, ”hvis pantet kan bestemmes og beskrives med den klarhed og entydighed, som er en grundlæggende betingelse for stiftelse af panterettigheder”, jf. VLD af 7. januar 1985 (5. afd., B 1588/1983).

Det er dog for panthaver en fordel at sikre sig, at pantet har en nogenlunde sikker værdi, der ikke svinger for meget, eller er for usikker.

Hvis man fx har pant i en simpel fordring, afhænger værdien af pantet af, om debitor for fordringen er i stand til at betale, dvs. der er her nærmest tale om en kautionslignende hæftelse, ligesom debitor, jf. GBL § 27, kan have indsigelser, således at den pantsatte fordring reelt intet er værd.

Et pant kan stiftes ved aftale (kontraktpant), ved en retshandling (retspant), eller kan være hjemlet ved lovgivningen (lovbestemt pant).

I det følgende vil der alene ske en behandling af  kontraktpantet.

Et kontraktpant kan opstå ved et løfte.

Der kræves ikke iagttagelse af nogen sikringsakt/formkrav for, at pantet er gyldigt inter partes.

Dog gælder der krav om iagttagelse af sikringsakter for, at panteretten er beskyttet i forhold til tredjemand.

Ligeledes vil en panteret kunne være ugyldig.

Nedenfor vil der ske en diskussion af sikringsaktens betydning for de forskellige pantsætningsformer, ligesom der vil ske en omtale af retsvirkningerne af ugyldige pantsætninger.

Manglende retsbeskyttelse/iagttagelse af sikringsakter ved forskellige former for pant.

Som ovenfor nævnt gælder der ingen betingelser om overholdelse af bestemte formkrav inter partes ved pant.

Det betyder at i de tilfælde, hvor kautionisten får kontrapant af hovedmanden, er pantsætningen gyldig inter partes allerede fra aftalens indgåelse.

For at pantsætningen er sikret i forhold til tredjemand, gælder der imidlertid et krav om, at der er sket iagttagelse af en sikringsakt.

Denne sikringsakt er forskellig afhængig af, hvilken form for pant, der er tale om.

Ved pant i fast ejendom følger det af Tinglysningslovens (TL) § 1, stk. 1, at rettigheder over fast ejendom (herunder panterettigheder) skal tinglyses for at få gyldighed mod aftaler om ejendommen og mod retsforfølgning.

Endvidere gælder efter stk. 2, at en aftale eller retsforfølgning, for at fortrænge en utinglyst ret, selv skal være tinglyst, og erhververen ifølge aftalen være i god tro.

Den gode tro skal, jf. § 5, foreligge indtil det tidspunkt, da aftalen anmeldes til tinglysning/ved overdragelse af pantebreve på overdragelsens tid. Derefter har god eller ond tro ingen betydning.

Ved underpantsætning af løsøre (bortset fra motorkøretøjer etc.) er det en betingelse for at opnå retsbeskyttelse over for tredjemand (dvs. pantsætters senere kreditorer og aftaleerhververe), at der sker tinglysning, jf. TL § 47, stk. 1, hvilket betyder, at der skal opfyldes et skriftlighedskrav.

Ved ejendomsforbehold og underpant i motorkøretøjer, påhængs- og sættevogne til biler samt campingvogne gælder der yderligere efter TL §§ 42 d og 42 e, at der skal ske tinglysning for at opnå retsbeskyttelse mod aftaler, der indgås i god tro om, samt retsforfølgning mod disse køretøjer.

Ved håndpantsætning af løsøre er sikringsakten effektiv rådighedsberøvelse, der betyder, at pantsætteren ved etableringen af pantsætningen, samt under hele panteforholdets forløb, skal være berøvet den faktiske rådighed over det pantsatte.

Mht. pantsætning af simple og negotiable gældsbreve/fordringer gælder, jf. TL § 47, stk. 4, at disse ikke kan underpantsættes.

Der kan derimod ske håndpantsætning af et negotiabelt gældsbrev. Det betyder imidlertid, at håndpanthaveren, for at opnå sikring af sit pant over for pantsætterens kreditorer, må sørge for, at der sker rådighedsberøvelse af gældsbrevet, jf. GBL § 22.

Ved overdragelse til eje er erhververen beskyttet over for overdragerens kreditorer allerede fra aftalens indgåelse, og der gælder ikke nogen sikringsakt.

Erhververen kan derimod blive udsat for eksstinktion af en aftaleerhverver, der opfylder betingelserne i GBL § 14.

Mht. simple fordringer gælder der, som ovenfor nævnt, ligeledes et forbud mod underpantsætning, jf. TL § 47, stk. 4.

Yderligere kan der ikke ske håndpantsætning af et simpelt dokument i gængs forstand, idet en simpel fordring ikke nødvendigvis, som en negotiabel fordring, er knyttet til et dokument.

For at etablere en ordning, der imødekommer de samme retsvirkninger som ved rådighedsberøvelse, er der ved GBL § 31 etableret en ordning, der har til formål at hindre pantsætter i at disponere retligt over den pantsatte fordring på samme måde, som hvis der forelå rådighedsberøvelse.

Denne ordning gælder, i modsætning til negotiable fordringer, både ved overdragelse til eje og til pant.

Reglen efter GBL § 31 er, at der, ved overdragelse af et simpelt gældsbrev (og andre simple fordringer) til eje eller pant, skal ske underretning (denuntiation) til skyldneren om overdragelsen fra enten overdrageren eller erhververen.

Denne underretning skal gå ud på, at en bestemt angivet fordring mod skyldneren er blevet overdraget til en anden til eje, til pant eller anden form for sikkerhed.

Kun hvis denne betingelse er opfyldt, vil erhververen have opnået beskyttelse over for overdragerens aftaleerhververe i god tro og kreditorer.

Derved opnås det samme resultat, som hvis der var sket en faktisk rådighedsberøvelse, idet overdrageren afskæres fra at disponere retligt over fordringen.

Ved pant i fondsaktiver, der er registreret i en værdipapircentral, er sikringsakten for både overdragelse til eje og sikkerhed, at der sker registrering i Værdipapircentralen, jf. Værdipapirhandelslovens (VPHL) § 8.

De ovenfor beskrevne regler gælder, som nævnt, alene beskyttelsen over for overdragerens aftaleerhververe og kreditorer, og berører ikke retsstillingen inter partes.

Inter partes er pantsætningen gyldig, uanset at sikringsakten ikke er opfyldt.

Det har dog kun betydning i de tilfælde, hvor tredjemand ikke efterfølgende har vundet ret til/over aktivet.

I de tilfælde hvor tredjemand får tillagt en ret over aktivet – og overholder sine sikringsakter – vinder han ret over aktivet/-erne.

Retsvirkningen af manglende iagttagelse af sikringsakten er, i tilfælde af hovedmandens konkurs, at panteretten ikke kan opretholdes over for konkursboet, hvorefter det pantsatte aktiv indgår i konkursboet til ligelig fordeling mellem alle boets kreditorer.

Konsekvensen for kreditor er, at hans krav alene er et usikret simpelt krav.

Særligt om sikringsakten når hovedfordringen betales i afdrag.

Et særligt problem i forbindelse med sikringsakten ved kautionistens kontrapant i simple fordringer er de tilfælde, hvor hovedfordringen betales i afdrag, og kautionisten ikke, jf. GBL § 31, har iagttaget sin sikringsakt, eller ikke har foretaget den uden for omstødelsesfristerne.

Hvis kautionisten fx har modtaget fordringerne som kontrapant (og foretaget sin sikringsakt) efter stiftelse af hovedfordringen eller, ved stiftelse af panteretten samtidig med hovedfordringen, forsømt at iagttage sin sikringsakt, og dette er sket senere end 3 måneder før fristdagen, vil der kunne ske omstødelse efter KL § 70.

I disse tilfælde bliver spørgsmålet, hvorledes der skal forholdes mht. disse afdrag ved hovedmandens konkurs.

Da kravet om sikringsakten i GBL § 31 kun vedrører den pantsatte, og ikke den betalte del af fordringen, (idet den betalte del ikke længere er en panteret, men derimod kreditors (kautionistens) ejendom) er det kun den del af fordringen, der stadig er pantsat, der hhv. ingen retsvirkning har over for boet/vil kunne omstødes, men derimod ikke den betalte del.

Sikringsakten ved kaution fra pengeinstitutter, der har pant i indlånsmidler.

De tilfælde hvor kreditor giver debitor sikkerhed i sin egen fordring (sikkerhed i indlånsmidler) kaldes pignus debiti.

Situationen kan være den, at et pengeinstitut kautionerer/afgiver en bankgaranti for en hovedmand, der samtidig har en positiv indlånskonto i samme pengeinstitut.

Ved sikkerhedsstillelse i form af pignus debiti opstår det spørgsmål, hvilke sikringsakter, der skal foretages, for at pengeinstituttet opnår kreditor- og omsætningsbeskyttelse i indlånskontoen for sit eventuelle regreskrav mod hovedmanden.

Som ovenfor nævnt er formålet med sikringsakten i GBL § 31, at den, der erhverver ret over en simpel fordring, kun er beskyttet mod overdragerens omsætningserhververe og kreditorer, såfremt debitor har fået underretning om overdragelsen.

I tilfælde af pignus debiti er det debitor selv, der ved aftale giver kreditor pant i sin egen fordring.

I dette tilfælde er der ingen grund til at stille et krav om denuntiation, idet debitor ved aftalens indgåelse er vidende om sikkerhedsstillelsen.

Formålet med prioritetskonstateringen i GBL § 31 er dermed opfyldt, og der kræves ikke yderligere denuntiation.

Kaution, hvor kautionisten får kontragaranti (= regaranti) af hovedmanden.

I de tilfælde hvor en hovedmand optager et udlandslån gennem et indenlandsk pengeinstitut, der fungerer som kautionist over for det udenlandske pengeinstitut, påtager hovedmanden sig ofte kontrakaution over for det indenlandske pengeinstitut.

Dette er ikke sikkerhedsstillelse, idet en hovedmand altid hæfter for de lån, han optager.

Hovedmanden kan imidlertid også stille kontrapant for sin egen kontrakaution, således at det indenlandske pengeinstitut får sikkerhed i hovedmandens aktiver for sit eventuelle regreskrav mod hovedmanden i tilfælde af, at han er ude af stand til at afdrage/tilbagebetale udlandslånet.

Situationen kan illustreres således :

                                                       

                                                        Kaution      

                                                       

       Lån                                                          

       

         

                                                 Kontrakaution.

                                                 Kontrapant.  

Det indenlandske pengeinstitut kautionerer i det pågældende tilfælde for hovedmandens lån over for den udenlandske långiver.
Den kontrakaution, hovedmanden stiller over for kautionisten (pengeinstituttet), er ikke en

sikkerhedsstillelse, idet hovedmanden altid hæfter for de af ham optagne lån.
Kontrakautionen er i reglen kun en bekræftelse på den personlige forpligtelse til at tilbagebetale det lån, som eksisterer i forvejen.

Derimod er det kontrapant, han stiller for egen kontrakaution, en sikkerhedsstillelse, idet det giver  pengeinstituttet ret til at søge fyldestgørelse deri for sit regreskrav mod hovedmanden i tilfælde af, at dets kautionsforpligtelse over for den udenlandske långiver aktualiseres.

Hovedmanden skal i denne forbindelse underskrive en regaranti over for det indenlandske pengeinstitut, der skal opfylde de krav, der stilles mht. sikringsakter for det pantsatte aktiv.

Ugyldighed.

Et kautionsløftes stiftelse og gyldigheden heraf er, som ovenfor nævnt, undergivet de almindelige regler om fordringers stiftelse og gyldighed, herunder reglerne i Aftaleloven (AFTL).

Det samme er tilfældet mht. et pantsætningsløftes ugyldighed, der også følger de almindelige regler, herunder reglerne i Aftaleloven.
Dvs. at besvarelsen af spørgsmålet om pantsætningsløfters ugyldighed skal afgøres efter samme regler som ved kaution.
Løftets gyldighed vil derfor afhænge af, om der foreligger en stærk eller en svag ugyldighedsgrund.

Hvis der i tilfælde af pantsætningsløftets afgivelse foreligger en stærk ugyldighedsgrund, fx falsk, er løftet ikke gyldigt.

Hvis der derimod er tale om en svag ugyldighedsgrund, fx svig, jf. AFTL § 31, stk. 2, afhænger retsstillingen af, om medkontrahenten var i god eller ond tro.
Som hovedregel vil en kautionist altid modtage et tilsagn om kontrapant fra hovedmanden.
I disse tilfælde vil der, såfremt hovedmanden havde en svag indsigelse i forholdet mellem ham og kautionisten, ikke ved kautionistens videreoverdragelse af pantsætningsløftet ske eksstinktion af disse indsigelser, idet hovedmanden altid, jf. princippet i GBL § 27, over for erhververen vil kunne påberåbe sig indsigelserne.
Der kunne dog tænkes det tilfælde, at en kreditor, som betingelse for at yde hovedmanden (yderligere) kredit, forlangte kaution som sikkerhed, og samtidig ved svig, jf. AFTL § 31, stk. 2, bevægede hovedmanden til at give kautionisten kontrapant i et af sine aktiver til sikkerhed for dennes regreskrav.

Kautionisten er fx en bekendt af kreditor, som kreditor vil sikre mod at lide for stort et tab, men ikke selv vil modtage pantet, idet værdien ikke er tilstrækkelig.

Da kautionisten, der antages at være i god tro, har modtaget pantet fra hovedmanden under medvirken fra kreditor, vil hovedmanden, jf. AFTL § 31, stk. 2, over for kautionisten miste den svigindsigelse, som han har i forhold til kreditor.
Situationen kan illustreres således :

                                                     Kaution

                                         

         Lån                            

                             

                                              Kontrapant

                                               

                                         

Kautionisten kautionerer for det lån, kreditor yder hovedmanden, og får til gengæld kontrapant af hovedmanden, som kreditor uden kautionistens vidende har besveget hovedmanden til at tilsige kautionisten.

Eftersom kautionisten er i god tro, bliver konklusionen, at hovedmanden ikke, over for ham, vil kunne påberåbe sig svigen, men er henvist til at gøre den gældende over for kreditor.

Hvis der i stedet havde foreligget en stærk ugyldighedsgrund, kreditor havde fx ved voldelig tvang formået hovedmanden til at stille pantet, ville hovedmanden, ifølge de ovennævnte regler, også over for kautionisten kunne påberåbe sig den stærke ugyldighedsgrund, og forlange pantet tilbage.

Et andet eksempel er det tilfælde, hvor en kreditor besviger hovedmanden til at indrømme sig et kontrapant til gengæld for et af ham til denne ydet lån.

Kreditor får herefter kaution af en kautionist, og videreoverdrager kontrapantet til ham.

Kautionist 1 videreoverdrager pantet til Kautionist 2, og får til gengæld kontrakaution af ham.

Kautionist 1 er i god tro, mens Kautionist 2 er i ond tro.

Illustreret vil situationen se således ud :

                           

                                 K-pant  

  Lån                  Kaution    

                K-pant.            

                                                                          K-pant                                            

                                                                         Kaution

                                                                                               

Spørgsmålet i denne situation bliver således, om hovedmanden over for kautionisterne vil kunne påberåbe sig den af kreditor udviste svig.

I forholdet mellem hovedmanden og kreditor vil hovedmanden kunne påberåbe sig svigen, da det er kreditor, der har udvist den.

Da kreditor har videreoverdraget panteretten til kautionisten, foreligger der overdragelse af en simpel fordring, jf. ovenfor, og hovedmanden vil derfor, jf. princippet i GBL § 27, uanset Kautionist 1’s gode tro, kunne påberåbe sig svigindsigelsen.

Et andet problem er, hvorledes der skal forholdes i det tilfælde, hvor der stilles pant for en ugyldig hovedfordring.

Skal panteretten stadig være gældende, selvom hovedfordringen er ugyldig?

I det tilfælde hvor det sikrede krav og panteretten stiftes af samme person på samme tid, opstår problemet ikke, idet ugyldigheden vil ramme både panteretten og den sikrede fordring.

Problemet vil derfor kun kunne opstå i de tilfælde, hvor panteretten og hovedfordringen er stiftet på forskellige tidspunkter, eller hvor det sikrede krav og panteretten har forskellige skyldnere.

Eftersom genstanden for denne afhandling er kontrapant fra hovedmanden, vil der i det følgende kun ske en omtale af den førstnævnte situation, dvs. hvor panteretten og hovedfordringen er stiftet på forskellige tidspunkter.

Det er som udgangspunkt, ligesom ved kaution, ikke en betingelse for en panteret, at der består en gyldig hovedfordring.

Om en panteret skal kunne håndhæves i det tilfælde, hvor hovedfordringen viser sig at være ugyldig, beror i første række på en fortolkning af pantsætningsaftalen.

Join now!

Dernæst på en afvejning af om det er pantsætter eller panthaver, der bør bære risikoen for ugyldigheden.

Hvis man tager den for denne afhandling relevante situation, pant for egen gæld, vil et efterfølgende løfte fra debitor om at stille pant for hovedfordringen, om hvilken fordring han ved, kan rammes af en svag ugyldighedsgrund, ofte indeholde en ratihabition.

Hvis pantsætteren ikke er klar over, at den sikrede fordring kan erklæres ugyldig, kan panthaveren ikke gøre pantsætningsløftet gældende.

Mht. de stærke ugyldighedsgrunde ved efterfølgende pantsætning af en ugyldig fordring er den eneste praktisk tænkelige situation den, at pantsætteren er umyndig.

Hvis ikke ...

This is a preview of the whole essay