Substratul personalităţii hiperperseverente, respectiv al celei paranoide, este perseverenţa anormală a afectului. Sentimentele care au tendinţa de a provoca reacţii se estompează treptat după consumarea reacţiei: la o persoană mânioasă, mania dispare dacă cel carea a provocat-o a fost pedepsit; la o persoană fricoasă, frica descreşte dacă stimulul provocator dispare, sau se îndepărtează. Când o asemenea reacţie nu este posibilă, dar persoana respectivă îşi îndreaptă totuşi gândurile spre alte probleme, afectul nu descreşte decât foarte lent, însă în mod normal el dispare totuşi după anumit timp. Omul mânios care nu şi-a putut manifesta mania nici prin vorbe şi nici prin fapte poate a doua zi să nu mai fie supărat pe cel care l-a enervat. La rândul lui, fricosul se obişnuieşte cu situaţia generatoare de pericol dacă nu intervin mereu alte evenimente ameninţătoare. La personalităţile hiperperseverente această estompare a afectelor are loc mult mai încet. Când persoanele hiperperseverente se gândesc la cele întâmplate, afectul corespunzător apare din nou, el continuând să fie present şi după consumarea reacţiei sau îndepărtarea stimulului. Poate persista săptămâni şi luni de zile nealimentat de noi evenimente ci doar de rememorarea evenimentului iniţial. În special afectele egoiste sunt cele care nu pot să se descarce prin reacţii adecvate, deoarece se lovesc de împotrivirea celorlalţi oameni şi de aceea continuă să se manifeste. Din această cauză indivizii paranoizi sunt hiperperseverenţi, în special în duşmăniile lor, adică sunt ranchiunoşi. Acţiunile altruiste nu întâmpină piedici din partea celorlalţi astfel încât afectele ce le generează nu persistă.

        Specificul personalităţii hiperperseverente se manifestă atunci când sunt atinse interesele personale ale individului. Astfel se formează afecte contra unor prejudicii sau acte de opresiune reale sau imaginare. La oamenii care au asemenea reacţii se poate vorbi de susceptibilitate. Personalităţile hiperperseverente aparţin unor indivizi însetaţi de prestigiu personal dar şi cu un spirit posesiv exagerat. La acest tip de personalitate persistă anormal şi afectele provocate de sentimente agreabile. Sentimentele egoiste ale unui hiperperseverent sunt mai intense decât ale altor oameni. Ei au un sentiment al propriei valori mai pronunţat decât ceilalţi semeni. Ambiţia acestor oameni reprezintă un amestec de conştiinţă a propriei valori şi susceptibilitate, generate de mândria pentru cele înfăptuite corelată cu nemulţumirea pentru faptul că nu este apreciat la „adevărata“ sa valoare.

Join now!

        Persistenţa anormală a fectelor nedescărcate nu se manifestă numai într-o reacţie izolată, ci dă naştere pericolului cumulării afectelor. Un al doilea prejudiciu are o repercusiune mai puternică dacă primul prejudiciu continuă să mai fie resimţit. În acest fel se conturează o dezvoltare paranoică. Un om care este încontinuu jignit de alt om, eventual de şeful său, îl va urâ pe acesta din urmă tot mai mult, totodată producându-se şi o insensibilizare firească faţă de lucruri care se întâmplă cu regularitate, astfel încât urmează o descreştere a afectului. La fel se întâmplă şi în cazul când nu este posibilă împotrivirea faţă ...

This is a preview of the whole essay