Comunicare Organizaţională

    Comunicarea face parte din viaţa noastră, este esenţială pentru a trăi şi munci. Derivată din latinescul „comunis" – comun – comunicarea semnifică un fapt simplu: practicând-o omul încearca să stabilească cu alte persoane o comunitate prin care pot fi difuzate informaţii, idei, atitudini.
    A comunica nu înseamnă, însă doar a emite sunete şi cuvinte ci înseamnă, în acelaşi timp a gândi şi a cunoaşte.
    Raportată la acţiuni şi situaţii, la multitudinea formelor şi nivelurilor de relaţii umane pe care le mijloceşte, comunicarea poate căpăta o multitudine de sensuri, cu o infinitate de nuanţe.
    Comunicarea, în cadrul organizatţei defineşte procesul prin care are loc schimbul de mesaje în vederea realizării obiectivelor individuale şi comune ale membrilor ei.
    Relaţiile organizaţionale au ca suport comunicarea interpersonală. Fiind un proces complex, comunicarea antrenează însa, dincolo de latura structurală şi alte aspecte ale existenţei organizaţie: tehnice, educaţionale, psihologice, culturale, economice, juridice etc.
    Complexitatea comunicării aduce în planul practicii o cerinţă specială faţă de cadrul de conducere: abilitatea de a fi un bun comunicator. Ori, această abilitate se dezvoltă prin înţelegerea rolului comunicării organizaţionale, în mod concret, respectarea strictă a urmatorilor
factori:

aspectul: grija în alegerea şi portul îimbracamintei indică atentia pe care o acorzi celor cu care te intalnesti;

vocabularul: ales cu grija demonstreaza mesajul pe care doresti sa-l transmiti;

punctualitatea: semnifica, nu numai ca esti considerat politicos, dar dai si impresia ca iti pasa de cei cu care te intalnesti.

    Daca nu se tine seama de acestea comunicarea exprima lipsa de atentie acordata semenilor.
    Se poate astfel afirma ca este imposibil de gasit un aspect al muncii manageriale care sa nu implice comunicarea. Problema reala a comunicarii organizationale nu este daca cadrele de conducere din organizatia militara se angajeaza sau nu in acest proces, ci, daca ei comunica bine sau nesatisfacator.

Procesul de comunicare

    In viata cotidiana, fiecare om comunica mai mult sau mai putin constient de faptul ca parcurge un proces cu implicatii formale. Angajarea in discutie a doi sau mai multi parteneri presupune ca unul sa rosteasca niste cuvinte pe care ceilalti le asculta, privind in acelasi timp, gesturile si mimica vorbitorului pentru a deduce intelesul precis al cuvintelor. Raspunsul vine pe masura receptarii si intelegerii simbolurilor. Partenerii de discutie transmit, primesc si intercepteaza mesaje.
    Procesul de comunicare in organizatia militara consta in ansamblul operatiilor de transmitere si primire a simbolurilor cu intelesurile atasate lor.

    Desi comunicarea este un proces la indemana tuturor si care pare relativ simplu, derivarea ei implica etape distincte a caror identificare si cunoastere este strict necesara, mai ales in cazul cadrelor de conducere.

    Etapele procesului de comunicare si mecanismele interne ale acestuia sunt: 

    a. Codificarea intelesului – consta in selectarea anumitor simboluri, capabile sa exprime semnificatia unui mesaj. Cuvintele, imaginile, expresiile fetei, sau ale corpului, semnalele ori gesturile se constituie in simboluri ale comunicarii.
    In cadrul organizatiei, forma cea mai importanta de codificare ramane, totusi cea a limbajului.

    b. Transmiterea mesajului – consta in deplasarea mesajului codificat de la emitent la receptor prin canalul vizual, auditiv, tactil sau electronic de comunicare. Modul de transmitere a mesajului este determinat, astfel incat el devine o parte a mesajului.

    c. Decodificarea si interpretarea – se refera la descifrarea simbolurilor transmise si, respectiv, explicarea sensului lor, proces formalizat in receptarea mesajului. Aceste doua procese care compun receptia sunt puternic influentate de experienta trecuta a receptorului, de asteptarile si abilitatile acestuia de a descifra si interpreta diversele simboluri. Prin intermediul lor se constata daca s-a produs sau nu comunicarea, daca emitentul si receptorul au inteles in acelasi mod mesajul.

Join now!

    d. Filtrarea – consta in deformarea sensului unui mesaj datorata unor limite fiziologice sau psihologice. Filtrele fiziologice determinate de handicapuri totale sau partiale (lipsa sau scaderea acuitatii vazului, auzului, mirosului etc.) limiteaza capacitatea de a percepe stimuli si, deci, de a intelege mesajul. Filtrele psihologice se instaleaza ca urmare a unor experiente trecute ori, a unor sensibilitati, predispozitii. Ele pot afecta perceptia si modul de interpretare a mesajelor, dandu-le o semnificatie total sau partial diferita fata de cea a emitentului.

    e. Feed–back-ul. Acesta incheie procesul de comunicare. Prin intermediul sau emitentul verifica in ce masura mesajul a ...

This is a preview of the whole essay