"Florenþa Valahã" - sau înnobilarea (ºi) prin culturã.

Authors Avatar

“Florenţa Valahă”

 sau înnobilarea (şi) prin cultură

Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, leagăn al limbii literare şi flacără vie a conştiinţei de neam(de-ar fi să amintim doar de Mihai Viteazu şi de tiparniţă!), Târgovişte poartă ca pe un blazon urmele lăsate in cultura românească de Văcăreşti, de Grigore Alexandrescu, Mircea Horia Simionescu şi mulţi alţii. Şi dacă strălucirea Cetăţii de Scaun a pălit, Târgoviştea a câştigat o nouă dimensiune, ce nu poate fi ştearsă de “jocurile” istoriei: dimensiunea spirituală, care face din urbea noastră un adevărat loc de pelerinaj pentru împătimiţii dependenţi de cultură autentică.

“Târgoviştea mea, e o Florenţă Valahă”, spunea unul dintre dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii române contemporane. Mircea Horia Simionescu, căci despre el este vorba, reuşeşte să redea Cetăţii al cărei fiu este, o parte din strălucirea de altă dată, făcând ca în venele culturii româneşti să curgă iarăşi sânge proaspăt, târgoviştean.

Mircea Horia Simionescu s-a născut la data de 23 Ianuarie 1928, la Târgovişte, loc de care se leagă şi primii paşi întru devenirea de mai târziu a scriitorului: studiile primare şi apoi liceale (absolvite în 1948, la “Ienăchiţă Văcărescu), dar şi primele contacte cu mediul intelectual târgoviştean. Perioada petrecută la Târgovişte va marca întreaga sa existenţă, MHS rămânând, după propria-i mărturisire, profund legat sentimental de oraşul de la poalele Turnului Chindiei.

Join now!

Dupa absolvirea, în 1963, Facultăţii de Filologie, timp de mai mulţi ani lucrează ca redactor sau colaborator la mai multe ziare ale vremii, pentru ca în anul 1972 să fie numit director al Operei Române. Doi ani mai târziu se pensionează, dedicându-se în exclusivitate scrisului.

Mircea Horia Simionescu debutează în 1968 când avea deja 40 de ani, în revista “Luceafărul” şi de-ar fi să-i dăm crezare debutul său a fost urmarea unui pariu cu prietenii. Pariu ce s-a dovedit a fi câştigat chiar şi în faţa eternităţii!

 “Dicţionar Onomastic” (1969), care deschide tetralogia “Ingeniosul bine temperat”, avea să ...

This is a preview of the whole essay