Introducere in stiinta comunicarii si a relatiilor publice.

Authors Avatar

Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca

Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative

INTRODUCERE ÎN ŞTIINŢA COMUNICĂRII ŞI A RELAŢIILOR PUBLICE

Lect. Univ. Flaviu Călin RUS

Student:

Daniel DENEŞ

Specializarea:

        Jurnalism        IDD – an I

        Ştiinţe Politice        IDD – an I


Seminar

Decembrie 2002

  1. Explicaţi cele cinci înţelesuri majore ale comunicării (două pagini).

În esenţă, omul este o entitate bio-psiho-socială. Aceste trei laturi se întrepătrund şi formează un tot unitar care cuprinde mii şi mii de nuanţe. Dintr-un alt punct de vedere, omul poate fi considerat ca o întrepătrundere a două existenţe: cea materială care are rol atât de suport cât şi de transformator energetic şi cea imaterială care oferă valoare şi profunzime acestui suport. Cele două laturi ale existenţei noastre se diferenţiază una de cealaltă dar nu sunt separate, ele amestecându-se în acelaşi tot unitar şi creând împreună Gestaltul numit om. Îmbinarea şi întrepătrunderea dintre existenţa noastră materială şi cea imaterială nu este un proces static ci unul dinamic iar Gestaltul format se transformă şi totodată se consumă cu fiecare zi ce trece. Din fericire, omul nu trăieşte singur pe pământ, în preajma sa existând un alt om şi un altul, şi un altul, fiecare dintre aceştia reprezentând, la rândul lor, un Gestalt. În mod evident, existând mai multe entităţi distincte, dar de acelaşi fel, a apărut şi nevoia acestora de a se înţelege, de a se cunoaşte reciproc.

Procesul care satisface aceste trebuinţe ale omului şi care este în strânsă legătură cu latura socială a acestuia este comunicarea. Procesul comunicării, în sine, poartă cinci înţelesuri majore:

Join now!
  1. Comunicarea reprezintă înţelegerea dintre două sau mai multe entităţi

Această înţelegere se bazează pe transfer şi contratransfer informaţional. Altfel spus, înţelegerea se bazează pe emisie de informaţie, pe percepţia şi darea unui sens acestei informaţii.

Înţelegerea dintre două entităţi se realizează în baza unui principiu şi anume: orice entitate emitentă trebuie să aibă capacitatea de a se transforma într-o entitate receptoare şi orice entitate receptoare trebuie să aibă capacitatea de a se transforma într-o entitate emitentă. Procesul comunicării, ca înţelegere, este unul circular în care cele două entităţi participante îşi schimbă mereu rolurile.

  1. Comunicarea înseamnă şi comunitate

Pe ...

This is a preview of the whole essay