Verslag van bezoek aan onderzoeker Remco Havermans, vakgroep Experimentele Psychologie.

Authors Avatar

  1. Onderzoeksintermezzo II                                         ID-nr.I200417

                                                                                                                            Tutor:   S.Steenstra

Verslag van bezoek aan onderzoeker Remco Havermans, vakgroep Experimentele Psychologie

In het kader van het tweede onderzoeksintermezzo brachten wij een bezoek aan een Maastrichtse wetenschapper ; meer bepaald Remco Havermans, assistent in opleiding aan de Faculteit Psychologie .Hij doet momenteel een onderzoek naar verslavingen en verslavingsgedrag, en over dit onderzoek  verstrekte hij ons de nodige informatie en duiding. Havermans werkt hiertoe samen met de Welland-kliniek in Heerlen, die vooral opvang biedt aan   alcohol- , maar ook enkele heroïne- en cocaïne-verslaafden. Belangrijk om te weten hierbij  is echter wel dat deze kliniek deels het onderzoek mee financiert! ( De andere deelnemer in de kosten is de Nederlandse overheid in de vorm van de instelling Zorgonderzoek. ) Het is  immers precies daar,  in de Welland-kliniek te Heerlen,  waar hij de nieuw ontwikkelde therapie voor alcoholici uittest . In zijn zelf ontwikkelde laboratorium; dat hij ingericht heeft als een echt café en  naast de behandelingsruimte in de kliniek gebruikt, toetst hij de  al dan niet geijkte  verwachtingen van de jongeren over café-bezoek en alcoholgebruik aan de werkelijkheid. Deze wel zeer overtuigende simulatie  (  inclusief tapkast, sfeerlicht en posters die adverteren voor diverse alcoholmerken ) staat dus volledig los van het cue-exposure onderzoek  de Welland-kliniek, het vormt meer een aanvullend onderzoek.

Behandeling van verslaving, de straf van Tantalus

Binnen deze  -door Havermans en een collega psychotherapeute- ontwikkelde behandeling van alcoholici herkennen we 3 belangrijke aandachtspunten:

        1.De determinant van alcoholgebruik: drang

        Het sleutelwoord in het determineren van alcoholgebruik is drang : het sterke         verlangen en/of de vrijwel onweerstaanbare zucht naar alcohol. De mate van drang is,         volgens Havermans, een voorspeller van verslavingsgedrag . Met andere woorden, de         mate waarin iemand verlangt naar alcohol indiceert  meteen ook zijn verslavingsgedrag.         Drang vormt aldus de meest belangrijke emotionele en motivationele factor bij de         instandhouding van verslavingsgedrag, en  wordt meestal gezien als de voornaamste         reden tot terugval.                              

        Waar komt drang nu vandaan? Hierop gaf Havermans het welluidende antwoord:         Pavlov, Pavlov, en nog eens Pavlov! Dit alom bekende experiment uit 1927 bewijst         de geconditioneerde of geleerde  respons, die  ( ook bij de mens ) een verklaring vormt         voor de  actie volgend op de waarneming , een tussenstap die beide         onlosmakelijk verbindt.

Join now!

        Ter verduidelijking: drankgebruik lokt lichamelijke reacties uit. Maar vermits onze

        hersens gewoon zijn om op de waarneming van de fles het drankgebruik -en dus ook de         daarbij horende lichamelijke reacties- te laten volgen, zal het de volgende keer de         waarneming van de fles voldoende vinden om de lichamelijke reacties  ( zoals een         droge keel, hartkloppingen,...)ook nu te laten volgen. De waarneming van de fles is                 een voorspeller van het drankgebruik.

        De enige manier om van de drang  af te raken is dus ervoor zorgen dat de fles niet         langer het drinken voorspelt, de associatie tussen beide moet overduidelijk ...

This is a preview of the whole essay