Managementul Relatiilor cu Clientii. Prezent de mai mult de 75 de ani pe piaa romneasc, Romtelecom este astzi una dintre cele mai bine cotate companii din Romnia,

Authors Avatar

Capitolul 1  Managementul relatiei cu clientii

Noţiunea de Management al relaţiei cu clienţii a devenit populară la mijlocul anilor '90.

Filosofia MRC constă în recunoaşterea faptului că o relaţie de lungă durată cu clienţii poate fi unul dintre cele mai importante atuuri ale unei organizaţii, oferind avantaje competitive şi de profitabilitate îmbunătăţite.

Piaţa liberă, diversificarea şi globalizarea au stimulat o creştere dramatică a competiţiei. Aceste realităţi ale pieţei au forţat companiile să schimbe abordarea centrată pe produs într-o abordare centrată pe client.

Prin trecerea de la piaţa vânzătorilor la cea a cumparătorilor, adesea în multe ramuri mărfurile nu mai sunt vândute, ci sunt cumpărate activ de clienţi. De aceea MRC încearcă să optimizeze legătura dintre partenerii de afaceri în folosul ambelor părţi.

1.1 Factorii care au condus la apariţia Managementului relaţiei cu clienţii

In momentul în care a apărut Internet-ul lumea s-a schimbat categoric, întreaga lume inclusiv cea a afacerilor, acesta devenind azi o componentă indispensabilă a afacerilor ce oferă multe posibilităţi organizaţiilor şi mai cu seamă multe oportunităţi.

Este foarte important pentru o companie modernă să aibă un sistem prin care să scurteze timpul de reacţie la solicitările clienţilor, oferind astfel suport şi calitate serviciilor oferite.

În esenţă, Managementul relaţiei cu clienţii contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor organizaţiei cu clienţii săi. În cadrul acestor relaţii, performanţa se obţine ţinând cont de următoarele aspecte:

  • satisfacerea clienţilor interni şi clienţilor externi organizaţiei;
  • poziţionarea clientului în mijlocul activităţilor organizaţiei;
  • înţelegerea nevoilor clienţilor;
  • tratarea preferenţială (individuală) a clienţilor;
  • perfecţionarea comunicării cu clienţii;
  • valoarea atribuită de către organizaţie clienţilor ei;
  • fidelizarea clienţilor.

1.2 Definirea Managementului relaţiei cu clienţii (MRC)

Tematica abordată de MRC este foarte vastă şi se află la graniţa mai multor discipline clasice şi moderne. Aceasta îi conferă un caracter interdisciplinar şi complex.

Potrivit Prof. Philip Kotler Managementul relaţiei cu clienţii:

  • presupune gestionarea unor informaţii detaliate despre clienţii individuali şi gestionarea atentă a „punctelor de contact” cu aceştia, în scopul maximizării fidelităţii.
  • este procesul global de creare şi întreţinere a unor relaţii profitabile cu clienţii, prin asigurarea unui grad superior de valoare şi satisfacţie pentru client.

Concluzionând, Managementul relaţiei cu clienţii presupune procesul de gestionare a informaţiilor privind clienţii precum şi comunicarea cu aceştia, efectul urmărit fiind creşterea fidelităţii lor.

Managementul relaţiei cu clienţii are trei componente:

  • clienţii;
  • relaţiile organizaţiei cu clienţii;
  • managementul.

         Componentele MRC

Clientul – este singura sursă de creştere a profitului firmei în prezent şi viitor.         Loialitatea clienţilor este dificil de obţinut sau de cumpărat, MRC este centrat pe client, se bazează pe relaţia pe termen lung cu clienţii aducându-le beneficii şi valori auxiliare produsului vândut.

Relaţiile cu clienţii – relaţia dintre organizaţie şi clienţii săi constă în comunicarea bidirecţională continuă şi interactivă. Relaţia poate fi pe termen lung sau termen scurt, continuă sau discretă, repetitivă sau o singură dată. Relaţia poate fi de atitudine sau de comportament.

Deşi clienţii pot avea o atitudine pozitivă faţă de organizaţie şi produsele acesteia, comportamentul de cumpărare poate fi imprevizibil.

MRC implică gestionarea acestor relaţii astfel încât acestea să fie profitabile şi reciproc avantajoase.

Management – MRC implică schimbări continue în cultura şi procesele organizaţiei. Colectarea informaţiilor despre client, oferă avantaje organizaţiei şi oportunităţi de piaţă. MRC necesită schimbări majore în gândirea şi comportamentul angajaţilor şi implicit al organizaţiei.

1.3 Obiective ale Managementului relaţiei cu clienţii  

MRC necesită o serie de procese iniţiale:

1. Identificarea clienţilor: pentru a deservi şi a adăuga valoare clientului, organizaţia trebuie să cunoască sau să identifice clienţii, interacţiunea  permanentă fiind esenţială.

2. Diferenţierea clienţilor: fiecare client are propria valoare a duratei de viaţă din punctual de vedere al organizaţiei, fiecare client impune cereri şi necesităţi personalizate.                                 

3. Interacţiunea cu clienţii: cererile clienţilor se modifică în timp, din perspectiva MRC profitabilitatea şi relaţia cu clienţii este foarte importanţă pentru organizaţie. Din această cauză organizaţia trebuie să adune informaţii despre client permanent. A ţine pasul cu nevoile şi comportamentul clienţilor este o acţiune importantă dintr-un program MRC.

4. Fidelizarea

“Tratează fiecare client ca şi când ar fi unic” este motto-ul întregului proces MRC. Prin procesul de personalizare, organizaţia poate creşte loialitatea clientului.

Obiectivele MRC sunt:

  • creşterea numărului de clienţi, creşterea menţinerii şi fidelizării clientului prin intermediul unor strategii, politici şi tehnologii;
  • creşterea feed-back-ului de la clienţi;
  • organizare internă mai simplificată (restrângerea fluxului de activitate, scurtarea timpilor unui ciclu de activităţi precum şi eliminarea fluxului informaţional neproductiv);
  • eficienţa răspunsului la presiunile competitive şi acumularea de avantaj competitiv;
  • diferenţierea pe bază de competitivitate în ceea ce priveşte superioritatea serviciului cu clienţii.

Motivaţii statistice privind implementarea soluţiilor MRC 

1.4 Investiţia MRC

Investiţia în MRC nu aduce beneficii materiale directe după implementare. Organizaţiile trebuie să investească în infrastructura IT: hardware, software precum şi specialişti, fară a se aştepta recuperarea rapidă a investiţiei. MRC nu este o soluţie rapidă, nu este ieftin sau uşor de implementat, mai mult de 2/3 din proiectele MRC au eşuat.

Argumente care susţin implementarea MRC, demonstrate din punct de vedere statistic:

  • conform Principului Pareto, 20% din clienţii organizaţiei generează 80% din profitul său;
  • în vânzările industriale, există o medie de 8-10 telefoane care se dau pentru a vinde ceva unui client nou, faţă de 2-3 telefoane pentru a vinde acelaşi produs unui client actual, existent;
  • costul atragerii unui nou client este de 5-10 ori mai mare decât cel al păstrării unui client deja existent;
  • creştere de 5% a retenţiei clienţilor existenţi, se traduce în 25% sau mai mult creştere a profitabilităţii;
  • probabilitatea ca un client să rămână fidel organizaţiei variază între 70-45%, funcţie de gradul său de satisfacţie;
  • un client nemulţumit va împărtăşi experienţa sa altor 8-10 persoane, spre deosebire de un client mulţumit care va lauda organizaţia doar altor trei persoane;
  • insatisfacţia este motivul pentru care 80% dintre clienţii nemultumiţi migrează spre concurenţă;
  • doar 4% dintre clienţii nemulţumiţi fac o reclamaţie, restul de 96% de clienţi nemulţumiţi părăsind o organizaţie fară a face nici o plângere privind calitatea serviciilor sau produselor oferite.

1.5 Avantajele implementării MRC pentru organizaţii

Un MRC bun va ajuta o companie să achiziţioneze clienţi noi, să-şi servească clienţii vechi, să crească valoarea acestora din urmă, să păstreze şi să determine care clienţi pot fi fidelizaţi şi care din ei sunt interesaţi şi de servicii mai complexe.

MRC  poate îmbunătăţi serviciul cu clienţii prin facilitarea comunicării cu aceştia:

  • cunoaşterea clienţilor;
  • creşterea eficienţei interacţiunii cu clienţii prin toate canalele de     comunicare;
  • facilitarea colaborării client-furnizor prin intermediul web-ului, reducând astfel costurile necesare administrării relaţiilor cu clienţii;
  • oferirea de informaţii legate de produs şi de utilizarea acestuia, asistenţă tehnică pe website-uri care sunt accesibile în permanenţă, 24 de ore pe zi, timp de 7 zile pe săptămână;
  • identificarea modului în care fiecare client defineşte calitatea şi apoi crearea unei strategii de servicii pentru fiecare client bazată pe cerinţele şi aşteptările individuale ale acestuia;
  • aflarea părerii clientului în urma unei achiziţii şi determinarea tendinţelor de achiziţionare a noi bunuri, a timpului de achiziţionare şi a frecvenţei de cumpărare;
  • eficientizarea livrării de produse/servicii;
  • un mecanism de urmărire a punctelor de contact dintre un client şi companie;
  • face acest lucru într-o manieră integrată, astfel încât toate resursele şi tipurile de contact să fie incluse şi toţi utilizatorii sistemului să aibă aceeaşi imagine cu privire la consumator, reducând astfel riscul de confuzie;
  • participarea la identificarea rapidă a potenţialelor probleme, înainte ca acestea să se întâmple;
  • un mecanism prietenos pentru înregistrarea sesizărilor clienţilor (sesizările care nu ajung la companie nu pot fi rezolvate şi devin o sursă importantă de insatisfacţie pentru client);
  • un mecanism eficient de rezolvare a problemelor şi reclamaţiilor (reclamaţii care sunt rezolvate rapid, crescând astfel satisfacţia clientului);
  • un mecanism de administrare şi programare a întreţinerii, reparării şi suportului continuu, îmbunătăţind eficacitatea.

1.6 Cuantificarea  Managementului relaţiei cu clienţii

MRC este prevăzut pentru construirea unor relaţii de lungă durată cu clienţii care să genereze beneficii pe termen lung prin intermediul creşterii satisfacţiei clienţilor şi al retenţiei.

Una dintre cele mai dificile laturi ale proiectului MRC este definirea indicatorilor cu ajutorul cărora sunt măsurate efectele implementării MRC.

Multe companii aleg ROI (returul investiţiei) ca unic factor, deşi sistemele MRC măsoară ROI doar ca un venit rezidual sau ca marjă a profitului provenit de la implementarea tehnologiei MRC. Aceasta are însă doar o aplicabilitate limitată, deoarece nu oferă o analiză suficientă care să servească la luarea de decizii. De asemenea, evaluează problema doar din perspectiva afacerii şi consideră clientul doar ca o sursă de venit, în timp ce MRC ROI ar trebui să le integreze pe amândouă, atât veniturile, cât şi satisfacţia clienţilor.

Un alt indicator financiar de succes este valoarea perioadei de viaţă a clientului (CLV - customer lifetime value):

Orientarea nu doar spre rezultatul potenţial pe termen scurt obţinut pe seama unui client într-o perioadă, ci spre valoarea adusă de relaţia pe termen lung cu clientul respectiv. CLV este de obicei cu atât mai mare, cu cât clienţii sunt mai mulţumiţi.

Specialiştii apelează la „principiul 80/20“, enunţat de Vilfredo Pareto. Potrivit acestuia: 80% din efecte sunt generate de 20% din cauze. Potrivit MRC acest principiu ar suna astfel: 80% din încasări sunt generate de 20% din clienţi sau 80% din afaceri se realizează cu 20% din clienţi. Identificarea acestor 20%, se poate realiza prin cuantificarea clientului, respectiv CLV. Astfel se obţine o diferenţiere/segmentare între clienţii loiali/fideli şi cei rentabili.

Capitolul 2.  Prezentarea S.C.Romtelecom S.A.

Prezentă de mai mult de 75 de ani pe piaţa românească, Romtelecom este astăzi una dintre cele mai bine cotate companii din România, depăşind perioada de dificultăţi financiare prin care a trecut în urmă cu câţiva ani, cu servicii şi produse de cea mai înaltă calitate, cu o intrare spectaculoasă pe pieţele de Internet şi televiziune digitală şi planuri îndrăzneţe pentru viitor.

Compania a depus eforturi considerabile pentru a ajunge la acest nivel şi a străbătut perioade de tranziţie nu tocmai uşoare şi nu întotdeauna înţelese şi acceptate de marea masă a românilor. Chiar şi după privatizarea din decembrie 1998, Romtelecom a fost percepută in continuare de cei mai mulţi dintre aceştia ca furnizor de servicii sociale, aceasta datorându-se cu siguranţă tradiţiei sale îndelungate ca unic operator de telefonie fixă din România. Romtelecom este însă astăzi un adevărat operator competitiv de comunicaţii.

Schimbarea vine după implementarea unui plan de transformare iniţiat în anul 2003 care a coincis cu liberalizarea pieţei comunicaţiilor din România, iar pentru Romtelecom pierderea monopolului a reprezentat cel mai puternic stimul până în acel moment.

În ultimii ani au avut loc investiţii în reţea, digitalizarea completă a Bucureştiului, îmbunătăţirea sistemului de facturare pentru a permite lansarea de noi produse, continua îmbunătăţire a relaţiei cu clienţii şi formarea primei forţe de vânzări din istoria companiei. Romtelecom a depăşit sfera sa tradiţională de activitate, telefonia fixă, şi s-a îndreptat către piaţa de Internet şi date, lansând în 2005, primele produse de acces la Internet de bandă largă, bazate pe tehnologia ADSL. În anul următor Romtelecom şi-a făcut simţită prezenţa şi pe piaţa soluţiilor IT elitiste, odată cu lansarea CyberHost, cel mai sigur centru de găzduire a datelor. Tot în 2006 compania a adus în casele românilor şi Dolce, serviciul de televiziune digitală, care a convins piaţa într-un timp record, prin raportul foarte atractiv calitate-preţ al acestui serviciu. 2007 a fost momentul în care Romtelecom a făcut încă un pas important spre definirea sa ca furnizor complet de comunicaţii: a “atacat” zona de conţinut multimedia lansând  şi , două proiecte care se adresează în special tinerilor.

Join now!

În cursul anului 2007 Romtelecom şi-a reorientat şi strategia de afaceri, demarând proiectul “Clientul pe locul 1” care aduce clienţilor companiei beneficii suplimentare la aceleaşi tarife. În plus, compania a fost reorganizată, creându-se unităţi de afaceri distincte pentru clienţii persoane fizice şi juridice, pentru a deservi cât mai bine nevoile specifice de comunicare ale acestora.

Pentru perioada imediat următoare, Romtelecom are în vedere stabilizarea şi creşterea bazei de clienţi pentru serviciile de telefonie fixă, precum şi încercarea de a dubla numărul de clienţi pentru serviciile de internet şi televiziune prin satelit.

Repere istorice 

...

This is a preview of the whole essay